• First Top Stories

    Άναυδη όλη η Ελλάδα. Αποδέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για ΦΠΑ στο 24% οι θεσμοί

    Επισκέπτες της Frame Gallery δίπλα από το έργο “Teoria” του Eduardo Basualdo. Frieze Art Fair στο κεντρικό Λονδίνο το 2013.


    Σοκ σε όλους τους Έλληνες προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να υποβάλλει στους δανειστές αίτημα για αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Αυτό έγινε την ώρα  που ανακοίνωνε ότι προχωρά μονομερώς στην κατάθεση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Λίγο νωρίτερα οι θεσμοί έκαναν αποδεκτή την εισήγηση της κυβέρνησης.  Ωστόσο, με το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% καλύπτεται μόνον το κενό που έχει αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ, ενώ αποφεύγεται η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

    Δεν είναι σίγουρο όμως αν επαρκεί για να καλύψει την υστέρηση από τη μείωση του αφορολογήτου στα 9.091 ευρώ (από 9.545 ευρώ σήμερα), αντί στα 8.182 που έχουν ζητήσει οι θεσμοί.

    Την ίδια ώρα, παραμένει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα περιοδικά, τα βιβλία, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, που σήμερα φορολογούνται με 6%. Εάν κάτι τέτοιο μπει όντως σε εφαρμογή αυτομάτως θα σημαίνει και πως ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% για το 2017-2018 κλείσει, αποσκοπώντας στο να καλυφθεί το κενό από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από το ΦΠΑ αλλά και να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

    Σε ακόμη πιο πρακτικό επίπεδο αρκεί να αναφέρουμε ότι η αύξηση θα αγγίξει τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα αναψυκτικά και τους χυμούς, τις ταβέρνες, τα εστιατόρια και catering. Επιπλέον επιβάρυνση θα υπάρξει και στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τα κόμιστρα στο ταξί ενώ τέλος φόρος θα προστεθεί και στην επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/agis-veroutis-diasyretai-to-60-tvn-ellinvn-38123-2/38123

     



    ΣΧΟΛΙΑ