• Ναυτιλία

    Από τα 20 μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου τα 9 είναι κινέζικα – Η Σαγκάη κρατάει τα πρωτεία

    Το λιμάνι της Σαγκάης - λιμάνια

    Το λιμάνι της Σαγκάης


    Τα είκοσι μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο διακίνησαν περίπου 194,8 εκατομμύρια TEU το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 192,6 εκατομμύρια TEU το πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της επιδημίας, το λιμάνι της Σαγκάης εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο.

    Το σημαντικότερο όμως είναι ότι από τα 20 μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο που συμμετείχαν στην έρευνα της Alphaliner το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα 9 είναι κινέζικα.

    Επισημαίνεται ότι η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού Ningbo Zhoushan αυξήθηκε κατά 8,8% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πλησιάζοντας το δεύτερο λιμάνι της Σιγκαπούρης.

    Η εταιρεία Alphaliner γνωστοποίησε την κατάταξη των παγκόσμιων λιμένων με εμπορευματοκιβώτια για το πρώτο εξάμηνο του 2022 στην τελευταία της εβδομαδιαία έκθεση αγοράς.

    Τα πρώτα 20 λιμάνια στον κόσμο είναι: Σαγκάη, Σιγκαπούρη, Ningbo, Zhoushan, Shenzhen, Qingdao, Guangzhou, Busan, Tianjin, Los Angeles / Long Beach, Χονγκ Κονγκ, Ρότερνταμ, Ντουμπάι, Αμβέρσα, Port Klang, Xiamen, Tanjung Pelepas., Νέα Υόρκη / New Jersey, Kaohsiung , Laem Chabang, Αμβούργο.

    Η κίνηση από το λιμάνι Ningbo Zhoushan , το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Κίνας, αυξήθηκε κατά 8,8% στα 17,48 εκατομμύρια TEU το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και τα στοιχεία είναι πολύ κοντά στα 18,407 εκατομμύρια TEU της Σιγκαπούρης. Να σημειωθεί ότι το λιμάνι Ningbo Zhoushan προσπέρασε ακόμη και τη Σιγκαπούρη στο δεύτερο τρίμηνο.

    Την ίδια περίοδο πέρυσι, το χάσμα μεταξύ των δύο λιμανιών ήταν 2,7 εκατομμύρια TEU. Η διαφορά πριν μεταξύ του λιμένα Ningbo Zhoushan και της Σιγκαπούρης ήταν περίπου 4 εκατομμύρια TEU.

    Τα lockdown στη Σαγκάη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είχαν ως αποτέλεσμα την εκτροπή ορισμένων εμπορευμάτων στο κοντινό λιμάνι του Ningbo Zhoushan.

    Επειδή ορισμένα φορτία εκτρέπονταν από τη Σαγκάη, η κίνηση του λιμανιού του Ningbo Zhoushan έφτασε το ρεκόρ των 3,3 εκατομμυρίων TEU, σημειώνοντας ετήσια αύξηση + 16%, υψηλότερη από τα δεδομένα της Σιγκαπούρης .

    Η συνολική κίνηση της Σαγκάης το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκε ελαφρά (κατά 1,8%) σε ετήσια βάση, αλλά το λιμάνι εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 22,54 εκατομμύρια TEU.

    Ο έντονος ρυθμός του λιμανιού Ningbo Zhoushan δεν έχει μειωθεί ακόμη και μετά το ολικό άνοιγμα της Σαγκάης.Η κίνηση του Ningbo Zhoushan τον Ιούλιο έφτασε τα 3,28 εκατομμύρια TEU, καταγράφοντας πάνω από 3 εκατομμύρια TEU για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

    Συνολικά, τα 20 μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο διακίνησαν περίπου 194,8 εκατομμύρια TEU εμπορευματοκιβωτίων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 192,6 εκατομμύρια TEU την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 1,1%. Έντεκα λιμάνια έχουν αυξήσει την κίνηση (7 από αυτά τα λιμάνια αντιπροσωπεύουν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες) και 9 έχουν υποχωρήσει.

    Αν και η ανάπτυξη διέφερε πολύ μεταξύ των λιμένων (το χειρότερο ποσοστό ήταν -7,4% στο Port Klang, το καλύτερο + 11,6% στη Νέα Υόρκη / Νιου Τζέρσεϋ), η συνολική κατάταξη των 20 κορυφαίων λιμένων δεν κατέγραψε νέες εισόδους.

    Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο είναι ότι, παρόλο που η συνολική κίνηση αυξάνεται, η Alphaliner επισημαίνει ότι οι κινήσεις Maersk, CMA CGM, COSCO, ONE, ZIM και HMM το πρώτο εξάμηνο του 2022 μειώθηκαν κατά περίπου 5,5% σε σύγκριση με το ίδιο. Πέρυσι διακίνησαν 50,9 εκατομμύρια TEU.

    Διαβάστε επίσης:

    Drewry: Συνεχίζεται η πτώση των ναύλων στα εμπορευματοκιβώτια για 30ή εβδομάδα

    Εκτίναξη των τιμών των μεταχειρισμένων suezmax και aframax – Τα κερδοφόρα deals των Ελλήνων εφοπλιστών



    ΣΧΟΛΙΑ