• Ενέργεια

    Bloomberg: Οι λεπτομέρειες της πρότασης της Κομισιόν για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

    • Bloomberg
    Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν Πρόεδρος Κομισιόν

    Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν Πρόεδρος Κομισιόν


    Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει πλαφόν τιμής για έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους φυσικού αερίου στον κόσμο, προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης αλλά και να ικανοποιήσει την απαίτηση των κυβερνήσεων που ζητούν να τεθεί σε ισχύ αυτό το αμφιλεγόμενο εργαλείο.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, oι ακριβείς παράμετροι του λεγόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς στο ολλανδικό Title Transfer Facility (TTF), θα καθοριστεί εκ των προτέρων, ώστε να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αναφέρει έγγραφο που μοιράστηκε στα κράτη – μέλη την Τρίτη.

    Θα υπάρχουν επίσης ασφαλιστικές δικλείδες για να διασφαλιστεί ότι το προσωρινό αυτό εργαλείο θα μπορεί να αναστέλλεται οποιαδήποτε στιγμή τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των προμηθειών και των ροών φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ.

    Οι τιμές του φυσικού αερίου σημειώνουν και πάλι άνοδο, καθώς οι αγοραστές ψάχνουν τρόπους για να υποκαταστήσουν τις προμήθειες από τη Ρωσία, η οποία ήταν η μεγαλύτερη πηγή εισροών στην Ευρώπη, μέχρι που αποφάσισε να περιορίσει τις ροές μετά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

    Μολονότι οι τιμές του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης TTF έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά του Αυγούστου, παραμένουν υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

    The European benchmark is still above normal for the time of year
    Το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς εξακολουθεί να είναι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

    Η Κομισιόν – η οποία είναι αρμόδια για την επεξεργασία της νομοθεσίας στο μπλοκ της ΕΕ – προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να περιορίσει τις τιμές αποφεύγοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά ενέργειας.

    Οι ηγέτες της ΕΕ τον περασμένο μήνα κάλεσαν ομόφωνα το εκτελεστικό όργανο να προτείνει μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωρινού «δυναμικού διαδρόμου τιμών» στις συναλλαγές φυσικού αερίου, αλλά η δομή του παρέμεινε ασαφής.

    Το πλαφόν θα μπορεί να ενεργοποιηθεί «αν η τιμή TTF φτάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και αν η αύξηση της τιμής δεν ανταποκρίνεται σε μια παρόμοια αύξηση με αυτή του επιπέδου της διεθνούς αγοράς (σε σύγκριση με τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου)», αναφέρει το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg.

    Όταν ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς ενεργοποιηθεί, οι παραγγελίες για παράγωγα TTF του επόμενου μηνός με τιμές άνω του προκαθορισμένου πλαφόν δεν θα επιτρέπεται να εκτελούνται, σύμφωνα με το έγγραφο.

    Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των 27 στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη. Η πλειοψηφία των κρατών-μελών – με επικεφαλής τις Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα και Βέλγιο – έχουν απαιτήσει πλαφόν στην τιμή του αερίου προκειμένου να υπάρξει συγκράτηση του ενεργειακού κόστους, ωστόσο χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό.

    Ο υπό εξέταση μηχανισμός θα περιλαμβάνει:

    -Συγκεκριμένο ανώτατο πλαφόν που θα αναθεωρείται σε μηνιαία βάση και το οποίο θα μπορεί να ανασταλεί εάν οι λόγοι που το επέβαλαν εκλείψουν

    -Δύο παράγοντες ενεργοποίησης: τιμή TTF του επόμενου μήνα πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο για έναν, απροσδιόριστο ακόμη, αριθμό εβδομάδων και spread μεταξύ του spot TTF και ενός καλαθιού spot τιμών LNG πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο για έναν αριθμό ημερών που δεν έχει καθοριστεί ακόμα

    -Καμία κάλυψη των εξωχρηματιστηριακών συμφωνιών, καθώς δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική παρακολούθησή τους

    -Καμία καθυστέρηση μεταξύ της αύξησης της τιμής και της ενεργοποίησης του μηχανισμού για να εγγυηθεί άμεσο αποτέλεσμα

    -Εφαρμογή για περιορισμένη περίοδο ενός έτους

    Τα πλεονεκτήματα ενός πλαφόν ανώτατης τιμής περιλαμβάνουν τον περιορισμό των πιθανών καιροσκοπικών κινήσεων και των φαινομένων υπερβολικής αύξησης των τιμών, καθώς και τη βελτίωση της βεβαιότητας της αγοράς, σύμφωνα με το έγγραφο.

    Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι ότι οι συναλλαγές ενδέχεται να μετακινηθούν σε αγορές εκτός χρηματιστηρίων, οι δυνατότητες αντιστάθμισης κινδύνου θα μπορούσαν να περιοριστούν και να επηρεαστεί η λειτουργία της αγοράς παραγώγων. Οι προμήθειες στην περιοχή θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, σύμφωνα με το έγγραφο.

    «Εάν δεν τηρηθεί η προϋπόθεση ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι υψηλότερο από τις παγκόσμιες τιμές για το LNG, αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην προσέλκυση φορτίων στην ΕΕ», ανέφερε η κομισιόν. «Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Τα χαμηλά ανώτατα όρια θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν μακροπρόθεσμα την ασφάλεια του εφοδιασμού».

    Διαβάστε ακόμη:

    Φυσικό Αέριο (Κομισιόν): Ξανά στο τραπέζι το πλαφόν μετά από πιέσεις- Πως προχωράει ο νέος Δείκτης



    ΣΧΟΛΙΑ