• Ναυτιλία

    Άννα Αγγελικούση: Επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων για την ισχυροποίηση του στόλου της

    Άννα Αγγελικούση

    Άννα Αγγελικούση


    Στην γιγάντωση του εφοπλιστικού της ομίλου, με στοχευμένες κινήσεις και επενδύσεις ενός δισ. δολαρίων προχωρά φέτος η δυναμική πλοιοκτήτρια Άννα Αγγελικούση.

    Ισχυρή προσωπικότητα αλλά χαμηλών τόνων που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, η κα Αγγελικούση με τους γιους της Φραγκίσκο και Αντώνη Κανελλάκη, πρωτοστατούν στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία ισχυροποιώντας συνεχώς τις τρεις εταιρείες τους Pantheon Tankers, Alpha Bulkers και Alpha Gas.

    Έχει δείξει έμπρακτα την υψηλή αφοσίωση της στην ελληνική σημαία, ενώ συνεχίζει επάξια την πορεία του πατέρα της Αντωνίου Αγγελικούση, που υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές της χώρας μας, με πρωτοπόρα σκέψη και έργο.

    Το 2022 συνεχίζει με σταθερό ρυθμό την ανανέωση και περαιτέρω ενίσχυση του στόλου της, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου είναι γραμμένο στο ελληνικό νηολόγιο.

    Με ναυπηγήσεις πλοίων, έξυπνες κινήσεις στη second hand αγορά και πωλήσεις των παλαιότερων πλοίων της, η κα Αγγελικούση διατηρεί το κορυφαίο επίπεδο της ποιότητας των ναυτιλιακών της εταιρειών.

    Δίνοντας έμφαση στην αγορά των τάνκερ, ενέταξε στην ναυτιλιακή της Pantheon Tankers, 12 δεξαμενόπλοια από τις αρχές του έτους. Η εταιρεία κατέχει πλέον 39 δεξαμενόπλοια συνολικής χωρητικότητας 5.918.896 dwt.

    Ειδικότερα, στις 31 Μαρτίου παρέλαβε το suezmax Sea Amethyst (κατασκευής 2022), τον Μάϊο τα Sea Coral (κατασκευής 2022) και Sea Majesty (κατασκευής 2017), στις 25 Ιουνίου το Sea Onyx (κατασκευής 2022), στις 3 Αυγούστου το Sea Sapphire (κατασκευής 2022) και εντός του Σεπτεμβρίου τα Sea Stratus (κατασκευής 2017), Sea Cumulus (κατασκευής 2016), Sea Cirrus (κατασκευής 2017) και Sea Navigator (κατασκευής 2016). Επίσης τον τρέχοντα μήνα πρόσθεσε στον στόλο της τα δεξαμενόπλοια Sea Nimbus (2016), Sea Caelum (2016) και Sea Fractus (2016).

    Εκτός από τα νεότευκτα, η κα. Αγγελικούση προχώρησε φέτος και σε επιλεκτικές, συμφέρουσες κινήσεις στην αγορά μεταχειρισμένων. Από τα παραπάνω δεξαμενόπλοια τα οκτώ τύπου MR εξαγόρασε έναντι 230 εκατ. δολαρίων.

    Παράλληλα, η Pantheon Tankers πούλησε δύο από τα παλαιότερα πλοία της. Πρόκειται για τα χωρητικότητας 159,000 dwt, Astro Polaris και Astro Phoenix, κατασκευής 2004, που άλλαξαν χέρια στην συνολική τιμή των 43 εκατ. δολαρίων.

    Σύμφωνα με τις ναυλομεσιτικές Xclusiv Shipbrokers και Intermodal πούλησε και το VLCC Sea Lynx (χωρητικότητας 318.306 dwt και κατασκευής 2004), έναντι 32 εκατ. δολαρίων, τιμή αρκετά υψηλή για την ηλικία του πλοίου.

    Οι κινήσεις στην αγορά ξηρού φορτίου

    Ανάλογες κινήσεις πραγματοποίησε και στην αγορά ξηρού φορτίου, όπου η οικογένεια δραστηριοποιείται μέσω της Alpha Bulkers. Διαθέτει σήμερα 34 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, με μέσο όρο ηλικίας τα εννέα έτη.

    Φέτος παρέλαβε δύο νεότευκτα, τα newcastlemax Alpha Trophy (209,130 dwt) και Alpha Treasure (209,260 dwt).

    Επίσης, πρόσθεσε στο στόλο της το Alpha Peace, μεταφορικής ικανότητας 179,000 dwt, κατασκευής 2009, το οποία σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές εξαγόρασε από την GoodBulk, με την ονομασία Aquamaka, έναντι 26 εκατ. δολαρίων.

    Με τις νέες προσθήκες, ο στόλος της εταιρείας περιλαμβάνει δύο newcastlemaxes, 18 capesizes, 11 kamsarmaxes και τρία panamaxes.

    Ισχυροποίηση στα LNG

    H ισχυρή πλοιοκτήτρια έχει παρουσία και στην συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά μεταφοράς LNG, μέσω της ναυτιλιακής της Alpha Gas, η οποία ιδρύθηκε το 2012. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει το προηγούμενο ναυπηγικό της πρόγραμμα και παρέλαβε το 2020 και το 2021 τέσσερα νέα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, χωρητικότητας 173,400 cbm, έκαστο.

    Διαθέτει πέντε πλοία μεταφοράς LNG και φέτος αγόρασε τρία συμβόλαια (resale) ναυπήγησης LNG carriers, που είχε παραγγείλει αρχικά η Sovcomflot, έναντι 240 εκατ. δολαρίων έκαστο, τα οποία θα παραλάβει το 2023 και το 2024. Πρόκειται για επένδυση ύψους 730 εκατ. δολαρίων.

    Φραγκίσκος και Αντώνης Κανελλάκης

     Η “ήρεμη δύναμη”

    Η Άννα Αγγελικούση χάραξε την δική της πορεία στην ναυτιλία εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, όταν με τον αδελφό της, τον αείμνηστο Γιάννη Αγγελικούση, με τον οποίο διοικούσαν την ναυτιλιακή του πατέρα τους Αντώνη Anangel Shipping Enterprises, αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς επαγγελματικούς δρόμους.

    Ξεκίνησε με την Alpha Tankers & Freighters και στην πορεία κατάφερε να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στα bulkers, στα tanker και στα LNG carriers.

    Η παγκόσμια αναγνώριση στο πρόσωπο της κορυφώθηκε το 2020 όταν εισήλθε στη Lloyd’s List με τις 100 προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία -βρέθηκε στην 81η θέση.

    Η “ήρεμη δύναμη” όπως την είχαν χαρακτηρίσει οι Lloyds στο άρθρο τους με αφορμή της ένταξη της στη λίστα, τιμήθηκε παράλληλα την ίδια χρονιά με το βραβείο «Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς-Greek Shipping Personality of the Year από τα Lloyds List Awards.

    Σύμφωνα με την VesselsValue ο συνολικός στόλος των τριών εταιρειών της οικογένειας έχει αξία 3,7 δισ. δολάρια-με βάση τις αξίες των πλοίων τον περασμένο Ιούνιο.

    Εδώ και αρκετά χρόνια οι δύο γιοι της Φραγκίσκος και Αντώνης Κανελλάκης έχουν αναλάβει καίριες θέσεις στον όμιλο και εμφανίζονται σε εκδηλώσεις εκπροσωπώντας τις εταιρείες τους.

    Ο  Φραγκίσκος Κανελλάκης, σπούδασε οικονομικά στο University of York και πήρε μάστερ στο Imperial College του Λονδίνου. Είναι παντρεμένος με την Μαρίλη Γλύπτη Κανελλάκη, η οποία σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο και έχει εκδώσει το λεύκωμα με τίτλο «L’ Art de la Table».

    Ο αδελφός του, Αντώνης, σπούδασε χημικός μηχανικός και δραστηριοποιήθηκε αρχικά με τις ναυλώσεις.

    Μεσούσης της πανδημίας, η οικογένεια κατέδειξε και το κοινωνικό της πρόσωπο, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δραστηριότητάς της. Έτσι, τον Απρίλιο του 2020 η Άννα Αγγελικούση και τα δύο της παιδιά προχώρησαν μέσω της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» σε δωρεά 1.000.000 ευρώ για την άμεση προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού.

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ