• Ναυτιλία

    Ανδρέας Λιβέρης: «Κοντέινερ» στο Καστελλόριζο για τον γάμο του γιου του δισεκατομμυριούχου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Το ακριτικό νησί του Καστελλόριζου προετοιμάζεται για τον γάμο του Αντώνη Λιβέρη, γιου του δισεκατομμυριούχου ομογενή Ανδρέα Λιβέρη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο γάμος θα γίνει το Σάββατο, 17 Ιουνίου, και το νησί θα επισκεφτούν δεκάδες οικονομικοί παράγοντες από όλο τον κόσμο.

    Ήδη στο Καστελλόριζο καταφθάνουν αποστολές με υλικά που θα χρειαστούν για τον γάμο και τις επόμενες ημέρες θα φτάσουν με τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία της γραμμής και κοντέινερ που έρχονται από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

    Ο ομογενής δισεκατομμυριούχος, Ανδρέας Λιβέρης έχει αποκτήσει τρία παιδιά: το Νικόλα την Αλεξάνδρα και τον Αντώνη.

    Συχνά επισκέπτεται μαζί με την σύζυγο του, Πάολα, τα καλοκαίρια το νησί της καταγωγής του, το Καστελλόριζο, όπου διατηρεί οικία.

    Ο Ανδρέας Λιβέρης γεννήθηκε στην Αυστραλία, όπου είχε μεταναστεύσει ο παππούς του, το 1910. Τα πρώτα δύσκολα χρόνια ο παππούς του τα πέρασε στο Ντάργουιν της Αυστραλίας, στο οποίο κατοικούσαν τότε, μόνο 300 κάτοικοι.

    Ο πατέρας του Ανδρέα Λιβέρη, ξυλουργός στο επάγγελμα, πέθανε αιφνιδίως από τροπική ασθένεια, όταν έκλεισε ο Ανδρέας, τα εννέα του χρόνια. Αργότερα, η μητέρα του μετακόμισε στην πόλη Μπρίσμπεϊν, όπου ζούσαν και εργάζονταν τα αδέλφια της και συγγενείς της.

    Από μικρό παιδί, ο Ανδρέας Λιβέρης εργάστηκε για να βοηθήσει την οικογένεια του, που την αποτελούσαν τρεις γυναίκες: η μητέρα του και οι δύο αδελφές του. Στην εταιρεία που προσελήφθη ως φοιτητής, μερικά χρόνια αργότερα έγινε διευθυντής και ιδιοκτήτης της.

    Με πείσμα και υπομονή κατόρθωσε να σπουδάσει χημικός μηχανικός με κρατική υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ. Η πορεία του ήταν συνεχώς ανοδική. Διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της The Dow Chemical Company.

    Ο Ανδρέας Λιβέρης ασχολήθηκε από νωρίς και στον επιχειρηματικό τομέα, αλλά και σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Συμμετέχει στο συμβούλιο διευθυντών της ΙΒΜ, είναι αντιπρόεδρος του U.S. Business Roundtable και μέλος του U.S. President’s Export Council.

    Ο Ανδρέας Λιβέρης με τον Μπαράκ Ομπάμα

    To 2012, συνίδρυσε την The Hellenic Initiative για την κινητοποίηση της διεθνούς ελληνικής και φιλελληνικής κοινότητας, με στόχο την ενίσχυση της Ελλάδας στην οικονομική κρίση και την παροχή βοήθειας.

    Το 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Επιχειρηματικότητας του International Foundation for Greece, το 2012 με το Capital Link Leadership Award. Το ίδιο έτος, με το Aristeio Award in Business του American Hellenic Council και το Archbishop Iakovos Leadership 100 Award of Excellence .

    Έχει γράψει το βιβλίο με τίτλο: “Make it in America”. Στο βιβλίο παρουσιάζει και αναλύει μια ολοκληρωμένη σειρά πρακτικών λύσεων πολιτικής και επιχειρηματικής στρατηγικής για επιτυχημένες επιχειρήσεις.

    Επίσης, ο Ανδρέας Λιβέρης είναι ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032 στο Μπρίσμπεϊν. Εξάλλου, έχει μεγάλη επίδραση και στα οικονομικά και πολιτικά δρώμενα των ΗΠΑ. Ο Ανδρέας Λιβέρης, είχε διοριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε συμβούλιο για την αναζωογόνηση του κατασκευαστικού τομέα και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ προηγουμένως είχε υπηρετήσει και σε σχετική επιτροπή της διακυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα.

    Στην Ελλάδα τιμήθηκε ως προσωπικότητα μαζί με τον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον καθηγητή Βιολογίας Αριστείδη Πατρινό, τον διευθύνοντα σύμβουλο της 20th Century Fox Δημήτρη Ν. Γιαννόπουλο, τον δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Ο Ανδρέας Λιβέρης έγινε εκτελεστικός διευθυντής της DowDuPont, της γιγαντιαίας επιχείρησης που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Dow Chemical και της DuPont και δημιουργήθηκε ένας κολοσσός 130 δισ. δολαρίων.

    Διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Dow Chemical Co. Η Dow Chemical, μιας εταιρείας τεχνολογίας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στα σημεία τομής της φυσικής, των υλικών, των πολυμερών και βιολογικών επιστημών με ετήσιες πωλήσεις, το 2014 άνω, ανήλθαν στα 58 δις δολάρια.

    Ο Ανδρέας Λιβέρης γεννήθηκε στις 5 Μαΐου το 1954 στο Ντάργουιν της Αυστραλίας, είναι τρίτης γενιάς ομογενής και για την καταγωγή του, έχει δηλώσει παλαιότερα: «Είμαι ένας υπερήφανος Έλληνας. Παρότι δεν γεννήθηκα στις όχθες του Αιγαίου ή στις ακτές της Μεσογείου, προέρχομαι από μία χώρα που απολαμβάνει τις παραλίες, την Αυστραλία. Υπάρχουν εκατομμύρια Έλληνες σαν και εμένα σε ολόκληρο τον κόσμο, που γεννήθηκαν στο εξωτερικό αλλά αγαπούν και συνδέονται με τη πατρίδα τους. Μεγαλώσαμε ακούγοντας ιστορίες από τους γονείς και τους παππούδες μας για την ελληνική ιστορία. Δεν έχει σημασία λοιπόν η προφορά μας ή το που κατοικούμε τώρα καθώς αισθανόμαστε έναν ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα».

    Οι επενδύσεις του Ανδρέα Λιβέρη, εκτός από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, επεκτείνονται στην Ασία, σε ένα πλέγμα επιχειρήσεων και υπηρεσιών.

    Ο Ανδρέας Λιβέρης θεωρείται ο πιο επιδραστικός επιχειρηματίας και έχει ονομαστεί ως ο «Νο 1 παίκτης» στις παγκόσμιες αγορές χημικών τρεις φορές, το 2010, το 2012 και το 2013 από το περιοδικό ICIS Chemical Business.

    Διαβάστε επίσης: 

    Mytilineos, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ: Μάχη με εξαγορές με στόχο τα χρυσά πράσινα EBITDA και τις υψηλές αποτιμήσεις

    PwC: Αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις οι οικογενειακές επιχειρήσεις

    Ασφαλιστικές εταιρείες: Ιδανική η συγκυρία για την ελληνική οικονομία – Να δοθούν κίνητρα

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ