• Ναυτιλία

    Ανανεώνει τον στόλο της και μειώνει τον δανεισμό της η Safe Bulkers

    Πόλυς Χατζηιωάννου ναυτιλία

    Πόλυς Χατζηιωάννου, επικεφαλής Safe Bulkers


    Σε ανανέωση του στόλου της, σε μια περίοδο που η αγορά στο χύδην ξηρό φορτίο είναι σε υψηλά επίπεδα, και τα ποσά που δίνονται για bulk carriers στη second hand αγορά έχουν αυξηθεί σημαντικά, προχωρά η Safe Bulkers του Πόλυ Β. Χατζηιωάννου.

    Ειδικότερα η εισηγμένη στο NYSE εταιρεία, που εξειδικεύεται στην διαχείριση bulk carriers, προχώρησε στην αγορά δύο νεότευκτων post panamax bulkers, μεταφορικής δυνατότητας 87.000 τόνων, από ιαπωνικά ναυπηγεία, σε ελκυστικές τιμές, ενώ πούλησε δύο kamsarmax κινεζικής κατασκευής του 2012 έναντι συνολικού ποσού 42,5 εκατ. δολαρίων.

    Τα δύο νεότευκτα η εταιρεία θα τα παραλάβει μέχρι τα μέσα του 2023, ενώ τα δύο που πούλησε θα τα παραδώσει μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους.

    Τα δύο νεότευκτα post panama bulkers έχουν σχεδιαστεί για να πληρούν τις απαιτήσεις του δείκτη σχεδιασμού ενεργειακής απόδοσης που σχετίζεται με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το λεγόμενο «EEDI, Phase 3» και επίσης συμμορφώνονται με τον κανονισμό εκπομπών για NOx, NOx-Tier III. Η απόκτησή τους θα χρηματοδοτηθεί από τα ταμειακά αποθέματα της εταιρείας.

    Αναφορικά με την πώληση των δύο πλοίων η Safe Bulkers επισημαίνει ότι θα καταβάλει το αντίστοιχό σχετικό πιστωτικό χρέος συνολικού ποσού 28 εκατ. δολαρίων. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ρευστότητα της εταιρείας θα αυξηθεί κατά περίπου 16,5 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης στο πλαίσιο της στρατηγικής της, η εταιρεία έχει προγραμματίσει να προπληρώσει εθελοντικά 27,3 εκατομμύρια δολάρια χρέους κατά της διάρκεια του Μαίου.

    Σημειώνεται ότι το σύνολο των πιστώσεων της εταιρείας έχει μειωθεί σήμερα σε 593,7 εκατ. δολάρια από 607,6 εκατ. δολάρια στο τέλος Μαρτίου 2021, ενώ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω σε 546,4 εκατ. δολάρια.

    Ο πρόεδρος της εταιρείας δρ. Λουκάς Μπάρμπαρης σημείωσε ότι «Η Safe Bulkers συνεχίζει τη στρατηγική ανανέωσής της του στόλου τους από τον Δεκέμβριο του 2020, παραγγέλνοντας δύο επιπλέον νεότευκτα με πολύ καλές ημερομηνίες παράδοσης τους, αυξάνοντας τον αριθμό τους των υπό παραγγελία πλοίων που πληρούν τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς σε τέσσερα. Παράλληλα το διάστημα αυτό έκανε μια αγορά στη second hand και προχώρησε στη πώληση συνολικά τεσσάρων παλαιότερων πλοίων».

    Διαβάστε επίσης

    Safe Bulkers: Αύξηση εσόδων 37% το πρώτο τρίμηνο 2021



    ΣΧΟΛΙΑ