• Ναυτιλία

    Aλ. Πολέμη: Supramax από ελληνική εταιρεία απέκτησε η Polforce

    Το φορτηγό πλοίο τύπου supramax

    Το φορτηγό πλοίο τύπου supramax “Sun Globe” της Globus Maritime Ltd.


    Το deal που είχε προαναγγείλει από το καλοκαίρι ο Ελευθέριος Πολέμης της Polforce (συμφερόντων της Αλίκης Πολέμη) για την απόκτηση ενός πλοίου supramax είναι πλέον γεγονός και, όπως προκύπτει, η εταιρεία από την οποία το αγόρασε η Polforce είναι επίσης ελληνική.

    Το εν λόγω πλοίο είναι το Eleni D (χωρητικότητας 58.400 dwt, κατασκευής 2010), το οποίο έχει μετονομαστεί πλέον σε Zanpol Force και μέχρι πρότινος ανήκε στη ναυτιλιακή Goldenport Shipmanagement, συμφερόντων της οικογένειας Δράγνη. Το πλοίο δεν υπάρχει πλέον στην ιστοσελίδα της Goldenport, και εκτιμάται ότι παραδόθηκε στην Polforce τον Αύγουστο, χωρίς πάντως μέχρι τώρα να υπάρχει κάποια πληροφορία γύρω από την τιμή πώλησης του πλοίου.

    Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Polforce αγόρασε ένα μεταχειρισμένο πλοίο με τα ίδια χαρακτηριστικά, το DN Vatan (χωρητικότητας 58.400 dwt, κατασκευής 2011), που μετονομάστηκε σε Aliki Force και εκτιμάται ότι στοίχισε 15,7 εκατ. δολάρια.

    Με τα δύο αυτά πλοία, η Polforce αντικαθιστά δύο παλαιότερα πλοία που πούλησε φέτος σε κινεζικές εταιρείες έναντι συνολικά 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για τα Agia Eirini (μετονομάστηκε σε Zhen Xiang 27) και Aliki P (μετονομάστηκε σε Shun Ding 29), αμφότερα χωρητικότητας 50.300 dwt, κατασκευής 2001. Έτσι, ο στόλος της Polforce επανέρχεται στα τέσσερα πλοία supramax, μαζί με τα Ioanna Pol (χωρητικότητας 50.200 dwt, κατασκευής 2004) και Papayiannis (χωρητικότητας 51.000 dwt, κατασκευής 2001).

    Όσον αφορά στην Goldenport, το Eleni D έγινε το δεύτερο πλοίο ξηρού φορτίου που πούλησε φέτος, μετά το Madeleine (χωρητικότητας 76.600 dwt,κατασκευής 2006, μετονομάστηκε σε Bulk Pods), το οποίο πωλήθηκε στην Pangaea Logistics Solutions έναντι 14,2 εκατ. δολαρίων. Η Goldenport είχε αποκτήσει το πλοίο αυτό τον Απρίλιο του 2016 έναντι περίπου 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει το TradeWinds.

    Μετά τις πωλήσεις αυτές, ο στόλος της Goldenport αποτελείται πλέον από έξι πλοία handysize, πέντε supramaxes και ένα post-panamax.

    Πάρης Δράγνης
    Πάρης Δράγνης, εφοπλιστής Goldenport

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές αναβαθμίζουν τον στόλο τους. Όλα τα ονόματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αθ. Φειδάκης: Καθ’ οδόν προς το τρίτο της reverse stock split η Globus Maritime;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα ελληνικά πλοία που βγαίνουν στο σφυρί τις επόμενες εβδομάδες



    ΣΧΟΛΙΑ