• Ναυτιλία

    Ακτοπλόοι: Προσαρμόζουν τους ναύλους στον νέο, μειωμένο ΦΠΑ και ετοιμάζουν και προσφορές

    • Του Λάμπρου Καραγεώργου


    Όλα θα τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις που θα έχει την Δευτέρα 25/5 ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

    Στη συνάντηση αναμένεται οι ακτοπλόοι να πιστοποιήσουν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση των τιμών των εισιτηρίων λόγω μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στους ναύλους επιβατών, αλλά θα επιμείνουν και στη διατήρηση του καθεστώτος αγόνων γραμμών και για τον μήνα Ιούνιο.

    Το αίτημα αυτό δεν το αντιμετωπίζει αρνητικά και ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος όμως ίσως θα ήθελε σταδιακά οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην εφαρμογή των θερινών οργανικών συνθέσεων που σημαίνει περισσότεροι ναυτικοί, κυρίως ξενοδοχειακό προσωπικό επί των πλοίων.

    Πάντως φαίνεται ότι και οι δυο πλευρές επιδιώκουν αύξηση της επιβατικής κίνησης προς τα νησιά κάτι που θα τονώσει και τις τοπικές οικονομίες και για τον λόγο αυτό οι ακτοπλόοι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν και σε ειδικές εκπτώσεις και προσφορές προς τους ταξιδιώτες προκειμένου να καταστήσουν τις διακοπές σε νησί πιο ελκυστικές από τις στεριανές..

    Οι ακτοπλόοι περιμένουν να διευκρινισθεί από το Υπουργείο Οικονομικών αν η μείωση του ΦΠΑ θα επεκταθεί και στους ναύλους ΙΧ και οχημάτων.

    Μεγάλο αγκάθι ωστόσο αποτελεί για την ακτοπλοΐα ο Ιούνιος όπως και το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου διάστημα κατάρρευσης της ακτοπλοϊκής κίνησης.

    Για τον Μάιο οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αναμένουν πτώση της επιβατικής κίνησης κατά 95% και των οχημάτων κατά 80%, συμπεριλαμβανομένων των ΙΧ, σε σύγκριση με τον περσινό μήνα. Για τον Ιούνιο οι ακτοπλόοι προϋπολογίζουν πτώση της κίνησης κατά 90% σε σύγκριση με τον Ιούνιο πέρυσι και αντίστοιχη μείωση στα οχήματα.

    Η ακτοπλοΐα ελπίζει σε κάτι διαφορετικό από τον Ιούλιο και για τον λόγο αυτό ζητά την αύξηση της μεταφορικής δυναμικότητας των πλοίων από τις 15 Ιουνίου και μετά, πάνω από το 50% του πρωτοκόλλου, μέτρο που ισχύει μέχρι τη 15η Ιουνίου.



    ΣΧΟΛΙΑ