• Ναυτιλία

    Aegean Baltic Bank: Στοχεύει σε νέες συμφωνίες στην εγχώρια αγορά χρηματοδότησης πλοίων

    • NewsRoom
    Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος

    Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος


    Έτοιμη να προχωρήσει σε νέες συμφωνίες και συνεργασίες είναι η Aegean Baltic Bank (ABBank), η εγχώρια τράπεζα που εξειδικεύεται στον τομέα των ναυτιλιακών δανείων.

    Η ABBank στην οποία συμμετέχουν με μεγάλο ποσοστό οι εφοπλιστές Νίκος Τσάκος και Γιάννης Κούστας, κατάφερε να διατηρήσει σταθερούς τους όγκους πιστώσεων την περασμένη χρήση.

    Ειδικότερα, έκλεισε το 2023 με ακαθάριστα δάνεια αξίας περίπου 506 εκατ. ευρώ έναντι 519 εκατ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, αναφέρει το tradewinds.

    Mε επικεφαλής τον συνιδρυτή, Αντιπρόεδρο και CEO της Θόδωρο Αφθονίδη, η τράπεζα σημείωσε σταθερή πιστωτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, εν μέσω της αναζωπύρωσης της χρηματοδότησης των στόλων των ελληνικών ναυτιλιακών.

    Η ανάπτυξη αυτή για τις εγχώριες και διεθνείς τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση φρέναρε το 2023, καθώς αρκετοί εφοπλιστές έσπευσαν να αποπληρώσουν νωρίς μεγάλο μέρος των δανείων τους. Εξέλιξη που αποδίδεται στην μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

    Μιλώντας στο tradewinds, ο Φίλιππος Τσαμανής, επικεφαλής Ανάπτυξης και Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων της ABBank, επισήμανε ότι «οι πλοιοκτήτες βρέθηκαν με άφθονα διαθέσιμα κεφάλαια την στιγμή που τα επιτόκια εκτινάχθηκαν σε επίπεδα που οι περισσότεροι είχαν ξεχάσει».

    Ως εκ τούτου, η μεγάλη πρόκληση πέρυσι ήταν να διατηρηθεί σταθερός ο όγκος του χαρτοφυλακίου, πράγμα που κατάφερε να επιτύχει η τράπεζα, τόνισε.

    «Τα περιθώρια έχουν εξανεμιστεί. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει τόσο ανταγωνιστικές που ορισμένοι ξένοι δανειστές δύσκολα ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν», επισήμανε ο Τσαμανής.

    Οι ελληνικές τράπεζες ανέκαμψαν μετά την κρίση χρέους αυξάνοντας το μερίδιο τους στα ναυτιλιακά δάνεια των εγχώριων εταιρειών, χρηματοδοτώντας κατά κύριο λόγο αγορές μεταχειρισμένων πλοίων. Αντιπροσωπεύουν πλέον το ένα τέταρτο του συνόλου της τραπεζικής πίστωσης που χορηγείται σε Έλληνες εφοπλιστές.

    Η ABBank πρωτοστάτησε στα νέα δεδομένα και μάλιστα το 2017 ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία βγήκε από τον μηχανισμό έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ΕLA) που παρείχε η EKT στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

    Διανομή μερίσματος

    Mάλιστα πέρυσι έδωσε μέρισμα στους μετόχους της και αναμένεται να διανείμει και το 2024, καθώς τα καθαρά έσοδα το 2023 ανήλθαν σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, στα 27,2 εκατ. ευρώ από 17,4 εκατ. ευρώ το 2022, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Η ώθηση των κερδών αποδόθηκε κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τόκους που προέκυψε από την αύξηση των επιτοκίων. Με μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 1% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 24%, η ABBank είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέους τύπους συνεργασιών.

    «Θα εξετάσουμε τις χρηματοδοτήσεις νεότευκτων πλοίων», επισήμανε στο tradewinds ο Αναστάσιος Αφθονίδης, Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού της τράπεζας. «Έχουμε πολλά διαθέσιμα κεφάλαια τώρα και την διάθεση να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες συμφωνίες», πρόσθεσε.

    Ένας τρόπος για να γίνει αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι σε συνεργασία με μη ελληνικές τράπεζες.

    «Βλέπουμε κάποιο ενδιαφέρον γι’ αυτό και είμαστε σε συζητήσεις, αλλά δεν υπάρχει κάτι σίγουρο ακόμα», επισήμανε ο κ. Αφθονίδης.

    Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της ABBank προσέλκυσε πέρυσι το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

    Ο δισεκατομμυριούχος Τέλης Μυστακίδης βρέθηκε σε προχωρημένες συζητήσεις για deal εξαγοράς πλειοψηφικού «πακέτου», ωστόσο,  οι προσπάθειές δεν είχαν αίσια κατάληξη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιώργος Πατέρας: Το Ναυτικό Επιμελητήριο εκπροσωπεί 26.000 ελληνικές σημαίες

    Έλληνες εφοπλιστές: Νέες παραγγελίες με επίκεντρο τα πλοία μεταφοράς αμμωνίας και τα τάνκερ

    Αθανάσιος Φειδάκης: Δυναμική ώθηση στην Globus Maritime, ναυτιλιακό βραχίονα του ομίλου του Γιώργου Φειδάκη



    ΣΧΟΛΙΑ