• Ναυτιλία

    29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, αφιερωμένη στις «Νέες τεχνολογίες για μια πιο πράσινη Ναυτιλία»

    29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, αφιερωμένη στις «Νέες τεχνολογίες για μια πιο πράσινη Ναυτιλία»


    Κάθε χρόνο, το μήνα Σεπτέμβριο, έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας.

    Γι’ αυτή τη χρονιά, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας είναι, «Νέες τεχνολογίες για μία πιο πράσινη ναυτιλία» και έχει επιλεγεί προκειμένου να τονίσει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με στόχο την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

    Στο φετινό χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Ι.Μ.Ο) κ. KitackLim, αναφέρει μεταξύ των πολλών και ουσιαστικών διαπιστώσεών του:

    «Στις πλέον απαιτητικές ναυτιλιακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις παγκοσμίως, συγκαταλέγονται η κλιματική αλλαγή, τα θαλάσσια απορρίμματα και η διατήρηση της βιοποικιλότητας….

    Η θεματική ενότητα «Νέες τεχνολογίες για μία πιο πράσινη ναυτιλία» ανοίγει μία ευρύτερη συζήτηση για την πορεία της ναυτιλίας και για τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες δύνανται να αξιοποιηθούν προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Επίσης προσφέρει κίνητρο για να εξεταστεί περαιτέρω ο τρόπος με τον οποίο η ψηφιοποίηση και ο αυτοματισμός μπορούν να υποστηρίξουν τη ναυτιλία.

    Ωστόσο οι τεχνολογικές λύσεις για μία πιο καθαρή, ασφαλή και βιώσιμη ναυτιλία πρέπει να ωφελούν και τους ανθρώπους. Πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον αντίκτυπο στους ναυτικούς, το λοιπό ναυτιλιακό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης και της ανάγκης για εκπαίδευσή τους»…..

    Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Εμμανουήλ Τσικαλάκης, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Κρατώντας το ουσιαστικότερο σημείο από το μήνυμα του κ. KitackLim, που αφορά όλους όσοι εμπλέκονται με τα Ναυτικά επαγγέλματα, την ανάγκη δηλαδή για συνεχή και εκσυγχρονισμένη εκπαίδευση των Ναυτικών, θέλω να επαναφέρω με την ευκαιρία αυτής της ημέρας υπενθύμισης, το πάγιο αίτημά μας, ένα από τα πολλά, για αναβάθμιση και επαναπροσδιορισμό της Ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρας μας. Του Εκπαιδευτικού Προσωπικού και γενικότερα του τρόπου διδασκαλίας και μάθησης των νεοεισερχόμενων και εν ενεργεία Ναυτικών μας.

    Όπως συνεχώς τονίζω, «Χρειάζεται εν συναίσθηση και ενιαία εθνική στρατηγική που θα στηρίξει τη Ναυτιλία μας, και αναβαθμισμένη εκπαίδευση που θα αναδείξει τους έμπειρους και άξιους Ναυτικούς μας, όλων των ειδικοτήτων».

    Τα πλοία έχουν εκσυγχρονιστεί, το ίδιο και οι Ναυτικοί μας, έχουμε μπει στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, και είμαστε ήδη στην ψηφιακή εποχή, η ζήτηση Ναυτικών υψηλής κατάρτισης και δεξιοτήτων είναι μεγάλη, οι ελλείψεις σε προσωπικό αυξημένες και είναι επιτακτική ανάγκη να προσφέρεται η ανάλογη υψηλή εκπαίδευση και κατάρτιση.

    Οι πάντες κρούουν τον κώδωνα στη διεθνή Ναυτιλιακή κοινότητα, το όχι πολύ μακρινό μας 2026 αναμένεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη έλλειψη σε αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού (Πλοιάρχους και Μηχανικούς) και το μεγάλο ενδεχόμενο η Ελλάδα να χάσει το πλεονέκτημα των έμπειρων και καταρτισμένων σύγχρονων θαλασσοπόρων, μαζί με τη ναυτοσύνη της που ανάθρεψε γενιές και γενιές Ναυτικών μας.

    Ανανεώνω την έκκλησή μου προς όλες τις κατευθύνσεις και όλους τους αρμόδιους Φορείς, να αντιμετωπίσουν το Ναυτικό επάγγελμα και τον Έλληνα Ναυτικό με σοβαρότητα και σεβασμό. Να του δώσουν χώρο και να του εξασφαλίσουν μέλλον. Να μην παραχωρήσουμε τις αξίες, τα ιδανικά και τον επαγγελματισμό του Έλληνα Ναυτικού. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας!»

    Διαβάστε επίσης:

    Κορκίδης για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το σύνολο της ελληνικής ναυτιλίας που μας δίνει τη δυνατότητα να ζούμε αξιοπρεπώς

    Νικόλας Λυκιαρδόπουλος: Επένδυσε 10 εκατ. ευρώ στην Air Cycladic και κατέχει το 80% των μετοχών – Ξεκινάει δρομολόγια με 3 Cessna Grand Caravan EX



    ΣΧΟΛΙΑ