• Business

    Shell: Σε υψηλό δεκαετίας τα κέρδη τριμήνου μετά την εκτίναξη των τιμών ενέργειας

    • Bloomberg
    Ben van Beurden, CEO Shell

    Ben van Beurden, CEO Shell


    Η Shell εμφάνισε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη της τελευταίας δεκαετίας, καθώς ευνοήθηκε από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, παρά τη λογιστική επιβάρυνση 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την προγραμματισμένη έξοδό της από τη Ρωσία.

    Πρόκειται για την τελευταία από τις κορυφαίες εταιρείες ενέργειας που ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, ακολουθώντας την πορεία των ανταγωνιστών της.

    Η Shell, με έδρα το Λονδίνο, ξεπέρασε ακόμη και την υψηλότερη πρόβλεψη των αναλυτών καθώς η ακραία αστάθεια στις αγορές ενέργειας βοήθησε το τμήμα trading να δώσει ώθηση τα κέρδη.

    Η εκτίναξη των κερδών προκάλεσε νέες εκκλήσεις από ακτιβιστές για επιπλέον φόρο. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, φάνηκε ήδη να αποκλείει μια τέτοια πολιτική, λέγοντας ότι θα αποθάρρυνε ζωτικής σημασίας επενδύσεις στον εγχώριο ενεργειακό εφοδιασμό.

    Τα αποτελέσματα «μας δίνουν την αυτοπεποίθηση να σχεδιάσουμε μελλοντικές διανομές προς τους μετόχους και ελεγχόμενες επενδύσεις που θα επιταχύνουν τη στρατηγική μας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ben van Beurden.

    Οι διανομές στους επενδυτές το δεύτερο εξάμηνο θα μπορούσαν να είναι περισσότερο από το 30% των ταμειακών ροών από τις δραστηριότητες, ανέφερε η εταιρεία.

    Καθώς η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε αναταράξεις στις ενεργειακές αγορές, από το αργό και το φυσικό αέριο μέχρι τα φυτικά έλαια και το νικέλιο, η αγορά και η πώληση εμπορευμάτων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόρα. Η BP είπε ότι το τμήμα trading είχε «εξαιρετικές» επιδόσεις τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Στη Shell, τα περιθώρια από τη διύλιση και το trading αυξήθηκαν κατά 1,13 δισ. δολάρια σε σχέση το τέταρτο τρίμηνο.

    Soaring Profit | Shell posted highest quarterly earnings in more than a deacde
    Η Shell εμφάνισε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη σε περισσότερο από μια δεκαετία

    Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Shell το πρώτο τρίμηνο ήταν 9,13 δισεκατομμύρια δολάρια, από 3,23 δισεκατομμύρια δολάρια το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Στο ποσό δεν περιλαμβάνεται η μεγάλη απομείωση που προέκυψε από την προγραμματισμένη έξοδο της εταιρείας από περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-2.

     Διαβάστε ακόμη:

    BP: Αυξάνει τις επαναγορές μετοχών – Στα 25,5 δισ. δολ. οι απομειώσεις από την έξοδο από τη Rosneft

    Shell: Σταματά τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ