• Business

    BP: Αυξάνει τις επαναγορές μετοχών – Στα 25,5 δισ. δολ. οι απομειώσεις από την έξοδο από τη Rosneft

    • Bloomberg
    Bernard Looney, CEO BP

    Bernard Looney, CEO BP


    Η BP αύξησε τις επαναγορές μετοχών της κατά 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι ταμειακές ροές ενισχύθηκαν, αντισταθμίζοντας μέρος της επιβάρυνσης των 25,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με την προγραμματισμένη έξοδό της εταιρείας από τη Ρωσία.

    Η επιχείρηση ξεπέρασε με ευκολία τις προσδοκίες των αναλυτών μετά από ένα «εξαιρετικό» πρώτο τρίμηνο στον τομέα εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    «Σε ένα τρίμηνο κατά το οποίο κυριάρχησαν τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία και η αστάθεια στις ενεργειακές αγορές, η BP επικεντρώθηκε στην παροχή της αξιόπιστης ενέργειας που χρειάζονται οι πελάτες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney σε δήλωση την Τρίτη. «Η απόφασή μας τον Φεβρουάριο να αποχωρήσουμε από τη συμμετοχή μας στη Rosneft οδήγησε σε σημαντικές απομειώσεις».

    A Good Year | BP profits of $6.25 billion for 1Q 2022 were more than double a year earlier
    Τα κέρδη της BP ύψους 6,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα

    Η εταιρεία κινήθηκε όπως οι ανταγωνίστριες της Exxon Mobil, Chevron και TotalEnergies, οι οποίες είδαν τα καθαρά έσοδα του πρώτου τριμήνου — εξαιρουμένων των απομειώσεων που σχετίζονται με τη Ρωσία — να αυξάνονται παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

    Αύξηση προγράμματος αγοράς μετοχών

    Η BP ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς μετοχών της κατά 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθώντας τη δέσμευση να επιστρέψει ένα μέρος των πλεονασματικών ταμειακών ροών στους επενδυτές. Η εταιρεία πραγματοποίησε επαναγορές μετοχών 1,6 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω φέτος καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προβλέπεται να παραμείνουν πάνω από τα 100 δολάρια.

    Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου της BP ήταν 6,25 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερδιπλάσια από το ποσό του προηγούμενου έτους και ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 4,43 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η λογιστική ζημία 29,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση της BP να αποχωρήσει από τον ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, όπου κατείχε ποσοστό περίπου 20%.

    Edging Up | BP's gearing rose to 25.9% in the first quarter of 2022
    Ο δείκτης μόχλευσης της BP αυξήθηκε στο 25,9% το πρώτο τρίμηνο του 2022

    Ο αντίκτυπος της απομείωσης στα συνολικά ίδια κεφάλαια της BP οδήγησε σε ελαφρά αύξηση της μόχλευσης στο 25,9%, παρόλο που το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 27,46 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η BP δεν αναφέρθηκε στην ισχυρή απόδοση του τμήματος trading. «Δεν αποκαλύπτουμε τους αριθμούς» για το τμήμα, είπε ο Looney σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, ενώ σημείωσε την «απίστευτη αστάθεια» στο τρίμηνο.

    Η μονάδα διύλισης και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου σημείωσε σχεδόν πενταπλάσια αύξηση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, στα 2,03 δισεκατομμύρια δολάρια.

     Διαβάστε ακόμη:

    Αναταράξεις στο επιχειρηματικό τοπίο – Η BP αποχωρεί από τη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft



    ΣΧΟΛΙΑ