• Business

    Σφακιανάκης: Επιστροφή στην καθαρή κερδοφορία το 2018

    • NewsRoom
    Σταύρος Τάκη. CEO Σφακιανάκης - όμιλος Σφακιανάκη

    Σταύρος Τάκη. CEO Σφακιανάκης


    Με θετικά οικονομικά αποτελέσματα έκλεισε το 2018 για την «Σφακιανάκης», αναφορικά με την πορεία, τόσο του ομίλου, όσο και της μητρικής. Όπως ενημέρωσε η εταιρεία με σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε, ο Όμιλος, για το 2018, οι συνολικές πωλήσεις που σημείωσε, ανήλθαν στα € 359,6 εκατ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2017. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις της Εταιρείας έφτασαν τα 300,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 11,6%.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του 2018 ενισχύουν τη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου, αφού διαμορφώθηκαν στα 40,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας τη σημαντική αύξηση του 25,8%. Σημειώνεται ότι, το 2017, το αντίστοιχο αποτέλεσμα ανήλθε στα 32,3 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στην Εταιρεία, το οικονομικό μέγεθος σε αυτή την κατηγορία ανήλθε στα 37,3 εκατ. ευρώ, έναντι 32,5 εκατ. την περσινή περίοδο.

    Σημαντική διαφορά παρουσιάστηκε στα κέρδη προ φόρων του Ομίλου για το 2018, τα οποία διαμορφώθηκαν σε €1,7 εκατ., όταν το 2017 ο κύκλος εργασιών είχε κλείσει με ζημιές €3,9 εκατ. Η Εταιρεία κατέγραψε ζημιά €2 εκατ., έναντι ζημιάς €5,2 εκατ. το 2017.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων του 2018 για τον Όμιλο διαμορφώνονται σε €5,6 εκατ., έναντι ζημιάς €2,4 εκατ. το προηγούμενο έτος.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Σφακιανάκης κάνει λόγο για επιστροφή σε καθαρή κερδοφορία το περασμένο έτος, γεγονός που αποδίδεται, όπως υποστηρίζει, στην μεθοδική υλοποίηση του πλάνου αναδιοργάνωσης των τελευταίων ετών. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνοντας μια 8ετή αναδιάρθρωση του συνόλου του δανεισμού τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Όμιλος Σφακιανάκη διαθέτει πλέον την απαραίτητη χρηματοοικονομική και λειτουργική σταθερότητα, ώστε να επιτύχει τους στόχους του τρέχοντος έτους, που διαμορφώνονται από ένα νέο, φιλόδοξο αναπτυξιακό επιχειρηματικό σχέδιο.

    Στις δραστηριότητες που σημείωσαν τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις για τον Όμιλο, συγκαταλέγονται οι εξής:
    • Εμπόριο αυτοκινήτων

    Η αγορά το 2018, με 103.431 ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων, παρουσίασε άνοδο 17,4% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η SUZUKI το 2018 πραγματοποίησε 5.905 ταξινομήσεις αυτοκινήτων, με μερίδιο αγοράς 5,7%, το οποίο την κατατάσσει 7η μεταξύ των εισαγωγέων αυτοκινήτων. Ο κλάδος Λιανικής συνεχίζει την σταθερή πορεία του, κατακτώντας μερίδιο αγοράς στα επιβατικά αυτοκίνητα 11,3%, με πωλήσεις 11.736 αυτοκινήτων (PC). Διατέθηκαν επιπλέον 994 ελαφρά φορτηγά (LCV) και 2.021 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Οι συνολικές πωλήσεις της Σφακιανάκης (χονδρική και λιανική) αντιπροσωπεύουν το 14,6% της ελληνικής αγοράς.

    • Μίσθωση οχημάτων

    Τα έσοδα από μισθώματα του κλάδου Long Term Rental (LTR) αυξάνονται κατά 13,0%, ενώ ο στόλος υπό διαχείριση φτάνει τα 8.747 οχήματα (+9,7%), διατηρώντας ένα ποσοστό εκμετάλλευσης κοντά στο 97%. Ο κλάδος Rent-A-Car (RAC), αξιοποιώντας τη δυναμική του τουρισμού, αλλά και το ισχυρό brand της ENTERPRISE, έχει αυξημένα μισθώματα κατά 13,6%. Ο στόλος των προς ενοικίαση οχημάτων να φτάνει τα 4.465 οχήματα (+6,4%) και είναι πλέον από τους νεώτερους στην αγορά μετά το εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων που υλοποιήθηκε.

    • Ταχυμεταφορές

    Η ενσωμάτωση του αναπτυσσόμενου κλάδου των ταχυμεταφορών στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου ενισχύει σημαντικά τις συνολικές πωλήσεις και την λειτουργική κερδοφορία του κατά €37,9 εκατ και €2,9 εκατ. αντίστοιχα.

    • Βαρέα οχήματα, μηχανήματα και βιομηχανικά είδη

    Η μικρή αύξηση των πωλήσεων κατά 3,8%, λόγω καθυστερημένης υλοποίησης διαγωνισμών του δημοσίου εξισορροπήθηκε από την σημαντική βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε 21,4% από 19,7% πέρυσι, παρασύροντας το λειτουργικό αποτέλεσμα σε άνοδο 36,4% στα € 0,8 εκατ.

    • Δραστηριότητες εξωτερικού

    Η ανοδική πορεία των θυγατρικών του Ομίλου στο εξωτερικό (Βουλγαρία και FYROM) συνεχίστηκε και το 2018 καταγράφοντας αύξηση σε πωλήσεις κατά 5,6% και λειτουργικό αποτέλεσμα € 0,2 εκατ.

    Παρακάτω μπορείτε να δείτε σχηματικά τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου και της Εταιρείας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν το 2018:
    σφακιανακης
    Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 για τον Σφακιανάκη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σφακιανάκης: Υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από τον Σταύρο Τάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σφακιανάκης: Συμμετοχή σε διαγωνισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σφακιανάκης vs Παπαδόπουλος: Όλο το παρασκήνιο πίσω από τη βεντέτα (video)



    ΣΧΟΛΙΑ