• Business

    Ενεργειακό κόστος: Σε τρεις άξονες οι επιδοτήσεις ελάφρυνσης- Γρίφος για ποιους και πότε θα ενεργοποιούνται

    Ενεργειακό κόστος: Σε τρεις άξονες οι επιδοτήσεις ελάφρυνσης- Γρίφος για ποιους και πότε θα ενεργοποιούνται

    Κώστας Σκρέκας


    Υπό το βάρος του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας προσανατολίζονται στο να αυξηθούν τα μέτρα στήριξης στους καταναλωτές.

    Σημειώνεται ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική και για αύριο διαπραγματεύεται σε επίπεδα ρεκόρ 326 ευρώ/MWh, ενώ οι πολύ υψηλές τιμές φυσικού αερίου και το μπρα-ντε-φερ Ρωσίας-Ευρώπης που την τροφοδοτεί προοιωνίζουν συνέχιση της ανοδικής πορείας του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο τον Δεκέμβριο όσο και το επόμενο διάστημα.

    Διαπιστώνοντας ότι το ενεργειακό κόστος θα είναι ένα μόνιμο πρόβλημα τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση έχει στο συρτάρι μια σειρά από πολιτικές και μηχανισμούς άμυνας. Ωστόσο, οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ρεύματος απαγορεύουν πλέον τη δυνατότητα οριζόντιων επιδοτήσεων και το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά μηχανισμό ενεργοποίησης επιδοτήσεων για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες από συγκριμένα επίπεδα αυξήσεων  και πάνω.

    Ο ακριβής προσδιορισμός, όμως τόσο των ορίων όσο και των κοινωνικών ομάδων αποτελεί δύσκολο γρίφο, καθώς ο μεγάλος άγνωστος Χ παραμένει η τιμή ενέργειας και το πόσο μπορεί να αυξηθεί…

    Τρεις άξονες εκπτώσεων

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική επιδοτήσεων που ετοιμάζεται  θα έχει τρεις άξονες. Πρώτον στήριξη του πρωτογενούς τομέα  δηλαδή των αγροτών, δεύτερον περαιτέρω μειώσεις στο φυσικό αέριο και τρίτον επιπλέον επιδοτήσεις για τη μείωση του κόστους ρεύματος αλλά όχι πια οριζόντια σε όλους τους λογαριασμούς, αλλά στοχευμένα στα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

    Το νέο ΕΛΑΠΕ και ο αυτόματος μηχανισμός

    Με δεδομένο ότι το πρόβλημα με τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας, θα είναι μόνιμο,  και επομένως το ίδιο και οι ανάγκες επιδοτήσεων,  το υπουργείο Ενέργειας προετοιμάζει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών και ίσως και επιχειρήσεων, βασισμένο στα παραπάνω έσοδα του ΕΛΑΠΕ.

    Ο μηχανισμός αυτός θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση και θα βασίζεται σε ένα μηχανικό τρόπο διανομής των -παραπάνω από τα συμφωνημένα για τις ΑΠΕ- εσόδων του ΕΛΑΠΕ, τα οποία αυξάνονται ανάλογα με τα δικαιώματα ρύπων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας  αλγόριθμος, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τη διακύμανση των τιμών της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας και τις τιμές ρύπων, θα ενεργοποιείται όταν ξεπερνιούνται κάποια όρια που θα έχουν τεθεί, για τις κοινωνικές ομάδες που θα έχουν προσδιοριστεί.

    Στις ακραίες μεταβολές ο μηχανισμός θα επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών ενέργειας που θα επιλέγονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια αλλά και κριτήρια κατανάλωσης ρεύματος.

    Προς το παρόν δε έχει καθοριστεί το όριο από το οποίο και πάνω θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός, ούτε τα ακριβή κριτήρια για τον καθορισμό των κατηγοριών των δικαιούχων.

    Μεγαλύτερες εκπτώσεις στο φυσικό αέριο

    Μεγαλύτερες εκπτώσεις στο φυσικό αέριο θα είναι σε θέση να δώσει στους καταναλωτές η ΔΕΠΑ Εμπορίας το Δεκέμβριο ενώ αντίστοιχη μέριμνα θα ληφθεί και για το α’ τρίμηνο του 2022.

    Η δυνατότητα έκπτωσης αποτελεί συνάρτηση της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Gazprom που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

    Διαβάστε επίσης

    Μιχάλης Στασινόπουλος-ενεργειακό κόστος: Απογοητευμένος ο επιχειρηματικός κόσμος- υπάρχουν εταιρείες που κινδυνεύουν να κλείσουν



    ΣΧΟΛΙΑ