• Business

    Σε θρίλερ μετατρέπεται η υπόθεση Μαντωνανάκη για τις τράπεζες


    Μόνο ακώλυτα δε φαίνεται να προχωρά η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ξενοδοχειακού ομίλου του Παντελή Μαντωνανάκη στην Κρήτη, καθώς μέχρι την προσεχή Τετάρτη υπάρχει πιθανότητα να έχει εκδοθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επί της ανακοπής για την ακύρωση του πλειστηριασμού.

    Η Ήλιος Α.Ε., ιδιοκτήτρια των Elounda Beach και Elounda Bay Palace στον Άγιο Νικόλαο, προσέφυγε στο Πρωτοδικείο, με την υπόθεση να έχει συζητηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Η έκδοση της απόφασης θα είναι μία από τις «εκπλήξεις» που επιφυλάσσει στις τράπεζες ο Κρητικός ξενοδόχος, εφόσον βεβαίως τον δικαιώνει και ματαιώσει τον πλειστηριασμό των δύο ξενοδοχείων.

    Αυτό δεν είναι, όμως, το μοναδικό ένδικο μέσο στο οποίο εναποθέτει ελπίδες περί δικαίωσης ο Π. Μαντωνανάκης, καθώς στις 11 Μαρτίου συζητείται στον Άρειο Πάγο η αναίρεση που έχει ασκήσει ο ίδιος κατά απόφασης του Εφετείου, που έχει κρίνει έγκυρη την καταγγελία του ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες. Μέχρι τότε, εξάλλου, εκτιμάται ότι δε θα έχει καταστεί οριστικό το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού, ακόμα κι αν αυτός πραγματοποιηθεί.

    Η τιμή πρώτης προσφοράς, είχε οριστεί έπειτα από εκτίμηση συνεργάτη της Δανός & Συνεργάτες, που καταρτίστηκε τον Ιούλιο του 2023. Ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αυτή αυξήθηκε κατά 65% και είναι πλέον ίση με το κεφάλαιο του ομολογιακού δανείου που σύναψαν με τον όμιλο Μαντωνανάκη οι τράπεζες το 2007. Η εταιρεία, βέβαια, επιτάχθηκε στην καταβολή συνολικού ποσού 513,56 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οφείλονται και τόκοι ύψους 214,56 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δικαστική απόφαση, παρατέθηκαν περιγραφικά στοιχεία των ξενοδοχειακών μονάδων, τα οποία πιθανολογούνται αληθή. Η αίτηση Μαντωνανάκη αναφέρει πως «θα εκτιμηθούν από το Δικαστήριο ως κριτήρια προσδιορισμού της αξίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, σε σχέση με το είδος και την πολυτέλειας της κατασκευής του, τη θέση επί του αιγιαλού στην οποία έχει δομηθεί μεγάλος μέρος των δωματίων του και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δυνατότητές του, ενώ τέλος σε σχέση με τις 29 πολυτελείς επιπλωμένες κατοικίες, οι οποίες μπορούν να πωληθούν ως αυτοτελείς ιδιοκτησίες (οι 25 αποπερατωμένες και οι 4 στο στάδιο της κατασκευής) συνολικού εμβαδού 5.646,22 τ.μ., από την κατάθεση του μάρτυρα της ανακόπτουσας πιθανολογήθηκε ότι αυτές δεν αποτελούν νέες οικοδομικές κατασκευές, που πρέπει να περιγραφούν αυτοτελώς, αλλά εντάσσονται στους ήδη δομημένους χώρους του ξενοδοχείου Elounda Beach, οι οποίοι αναδιαμορφώνονται και ανακαινίζονται, γεγονός που θα συνεκτιμηθεί στην εμπορική αξία του ενιαίου ακινήτου».

    Επίσης, «πιθανολογείται πως σε περίπτωση που δεν γίνει σχετική διόρθωση στην αξία του εκπλειστηριαζόμενου κατά τα ανωτέρω ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αποτελούμενου από τις ξενοδοχειακές μονάδες Elounda Beach και Elounda Bay και συνακόλουθα στην τιμή πρώτης προσφοράς του, θα επέλθει βλάβη σε βάρος της ανακόπτουσας, πρέπει η κρινομένη ανακοπή να γίνει εν μέρει δεκτή».

    Από την πλευρά της, η πρόεδρος των Πρωτοδικών αποφάσισε ότι οι προπεριγραφόμενες ξενοδοχειακές μονάδες παρουσιάζουν λειτουργική ενότητα και αποτελούν ένα ενιαίο ξενοδοχειακό συγκρότημα, αυξάνοντας την τιμή εκκίνησης.

    Εν αναμονή των αποφάσεων επί της ανακοπής

    Το περιεχόμενο εκείνων των δικαστικών αποφάσεων που αναμένεται να εκδοθούν θα δείξει αν η αύξηση της τιμής εκκίνησης για τα δύο πεντάστερα της Ελούντας ήταν πύρρειος νίκη ή θα έχει πράγματι βγάλει νικητή για ακόμα μία φορά τον εφτάψυχο ξενοδόχο. Ο οποίος, πάντως, φέρεται να ήταν απολύτως προετοιμασμένος για αυτή την εξέλιξη: αφενός η επιταγή πληρωμής που επέδωσε η Eurobank (ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων) στην Ήλιος Α.Ε. τον Απρίλιο του 2019 δήλωνε ρητά πως αν δεν καταβληθεί το επιτασσόμενο ποσό, θα προέβαινε σε πλειστηριασμό των ενυπόθηκων τουριστικών μονάδων της Κρήτης, αφετέρου ήταν αναμενόμενο οι τράπεζες να ασκήσουν πίεση παράλληλα με το δημόσιο, όπως έχουν πει κύκλοι του ξενοδόχου. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η χρονική στιγμή της επίσπευσης των πλειστηριασμών δεν είναι τυχαία, αλλά επιλέχθηκε ούτως ώστε η πλευρά Μαντωνανάκη να αποδεχθεί την προτεινόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση της απαίτησης ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με την υπόθεση του Grand Resort Lagonissi και είναι μία βραδυφλεγής βόμβα για τα κρατικά ταμεία.

    Τραπεζικές πηγές έλεγαν στο mononews πως το πιθανότερο είναι ο πλειστηριασμός της 6ης Μαρτίου να κηρυχθεί άγονος.

    Μέχρι σήμερα, πάντως, ο ξενοδόχος έχει κερδίσει πλείστες μάχες με τις τράπεζες, αφού ότι έλαβε τη διαταγή πληρωμής άσκησε ανακοπή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου, ισχυριζόμενος ότι η καταγγελία των δανείων είναι καταχρηστική. Η επιταγή πληρωμής ακυρώθηκε, οι τράπεζες άσκησαν έφεση, αλλά απορρίφθηκε. Κατόπιν, η πλευρά Μαντωνανάκη και οι εγγυητές του ζήτησαν να αναγνωριστεί η ακυρότητα των καταγγελιών των δανείων, καταθέτοντας αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που έγινε δεκτή. Έπειτα το Εφετείο Αθηνών εξαφάνισε την απόφαση του Πρωτοδικείου που δικαίωνε το Μαντωνανάκη, κατόπιν εφέσεων που ασκήθηκαν, με τον ξενοδόχο να προσφεύγει εν τέλει στον Άρειο Πάγο, δείχνοντας στις τράπεζες πως θα φτάσει μέχρις εσχάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ