• Business

    Σε ποιους τομείς θα γίνουν εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2024

    Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας, Κυριάκος Ανδρέου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της PwC,Θανάσης Πανόπουλος, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας


    Με αφετηρία υπογεγραμμένα deals ύψους 7 δισεκ. ευρώ, το 2024 αναμένεται να είναι μια πολύ δυνατή χρονιά με καλύτερες επιδόσεις από τις φετινές όπου καταγράφηκε ρεκόρ 15ετίας σε  αριθμό εξαγορών και συγχωνεύσεων.

    Η πολιτική σταθερότητα, το growth story της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές ανάπτυξης διατηρούν ισχυρό το ενδιαφέρον επενδυτών, εγχώριων και  ξένων για επενδύσεις σε ελληνικά assets, τα οποία, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει ακριβά, παραμένουν ελκυστικά.

    Σε υψηλά επίπεδα οι αποτιμήσεις των ελληνικών συναλλαγών

    «Οι αποτιμήσεις που γίνονται πλέον οι ελληνικές συναλλαγές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές που γίνονται στις άλλες αγορές. Τα ελληνικά assets έχουν γίνει ακριβά αλλά παραμένουν ελκυστικά για τους επενδυτές» επεσήμανε ο κ. Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της εταιρείας για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2023 και τις προοπτικές για το 2024.

    O κ. Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας

    Με βάση τα στοιχεία της PwC Ελλάδας, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ το 2023, εκ των οποίων τα 5,9 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ), 601 εκατ. ευρώ αφορούν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, 345 εκατ. ευρώ αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές και 1,6 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων αποεπενδύσεων του ΤΧΣ).

    Ρεκόρ σε αριθμό deals το 2023

    Το 2023, πραγματοποιήθηκαν 116 εξαγορές και συγχωνεύσεις. Εξ αυτών οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές άγγιξαν τα 2,2 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή με την υψηλότερη αξία ήταν η εξαγορά των θυγατρικών της Enel SpA στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ ύψους 1,240 δισ. ευρώ. Κύριο κλαδικό χαρακτηριστικό αποτέλεσε η συγκέντρωση του κλάδου των ΤΜΤ και η αύξηση των συναλλαγών σε Ενέργεια και ΑΠΕ. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του έτους, είναι η συνεχιζόμενη επενδυτική δραστηριότητα από Εταιρείες Ιδιωτικών Κεφαλαίων (Private Equity). Συγκεκριμένα, το 25% της συνολικής αξίας των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε από Εταιρείες Ιδιωτικών Κεφαλαίων (1,5 δισ. ευρώ με 24 συναλλαγές να αφορούν επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες).

    Σύμφωνα με τους επικεφαλής της εταιρείας το 2023 ήταν  μια χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία παρά το δυσμενές γενικότερο περιβάλλον αναφορικά με τις γεωπολιτικές καταστάσεις σε Ουκρανία, Ισραήλ και αυτά που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και τα επιτόκια αν και για πρώτη φορά υπάρχουν σημάδια ότι το 2024 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα έχουμε πτώση των επιτοκίων.

    «Το πιο σημαντικό ήταν η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από πάρα πολλά χρόνια και ελπίζουμε ότι με αυτή την εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία θα δούμε νέους και άλλου  τύπου επενδυτές και εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Θανάσης Πανόπουλος, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας.

    Θανάσης Πανόπουλος, Partner, Deals Leader, PwC Ελλάδας.

    Όπως είπε «η δυναμική των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων συνεχίζεται αμείωτη καθώς τα πρώτα στοιχεία του 2024 δείχνουν ότι η τρέχουσα χρονιά μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια χρονιά – ρεκόρ. Παράλληλα το γεγονός ότι για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία Έλληνες επενδυτές συνήψαν συμφωνίες άνω των 3 δισ. ευρώ  με ξένες επιχειρήσεις επιβεβαιώνει την εξωστρέφεια και τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας. Αιχμή του δόρατος αποτελεί ο κλάδος της ενέργειας και ειδικότερα των ΑΠΕ, ενώ εντός του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί μια σειρά αποκρατικοποιήσεων συνολικής αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ».

    Αιχμή ο κλάδος ενέργειας και οι ΑΠΕ

    Στους κλάδους που αναμένεται να αποτελέσουν πεδίο για νέα deals είναι η ενέργεια και κυρίως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες και η τεχνολογία, κλάδοι που ήταν οι κορυφαίοι το 2023 σε όρους δραστηριότητας συναλλαγών εξαγορών και συγχωνεύσεων αλλά και ο κλάδος τροφίμων και ποτών.

    Ο κλάδος μάλιστα της ενέργειας χαρακτηρίζεται ως προς τη συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών  από τους πιο δυναμικούς στην Ευρώπη.

    Μάλιστα όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά κάθε εβδομάδα στην εταιρεία υπάρχει και ένας νέος επενδυτής για την αγορά των ΑΠΕ, όπου οι ενεργειακοί όμιλοι της Ελλάδας έχουν ανεβάσει ταχύτητα.

    Στον κλάδο πέρυσι έγιναν 22 συνολικά εξαγορές και συγχωνεύσεις ύψους 2,6 δισεκ. ευρώ αυξημένες κατά 5,5% σε σχέση με το 2022. Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε επενδύσεις στις ΑΠΕ λόγω και των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Από τα deals που έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2024 είναι έτους η εξαγορά της Volterra Εμπορίας του ομίλου ΑΒΑΞ από τη Μυτιληναίος, με το τίμημα να εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 24 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ τα πρώτα deals της χρονιάς αφορούν στην απόκτηση του 25% της ΕΛΤΕΧ Ανεμος από τη More του ομίλου της Motor Oil έναντι τιμήματος 123,5 εκατ. ευρώ και εντός του έτους αναμένεται η απόκτηση από τον όμιλο Helleniq Energy του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 211 MW, που αναπτύσσει στη Ρουμανία η Μυτιληναίος.

    Στον κλάδο ΤΜΤ o εν εξελίξει ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και τα διαθέσιμα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω της δραστηριότητα των εξαγορών και συγχωνεύσεων όπου πέρυσι έγιναν 28 συναλλαγές ύψους 0,6 δισεκ. ευρώ. Το 2024 θα ολοκληρωθούν τα deals της Orange Money στη Ρουμανία από την Alpha Bank Romania, της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου της Twinsoft από τον Ομιλο Softone.

    Στον κλάδο των τροφίμων και ποτών που από το 2019 αποτελεί πρωταγωνιστή στα deals, to 2023 ολοκληρώθηκαν 11 συναλλαγές εκ των οποίων οι 10 παραμένουν αγνώστου τιμήματος.

    Ενδιαφέρον έχει και ο κλάδος της λιανικής, με το πλέον εμβληματικό deal, την εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, κλάδος ο οποίος με δεδομένο ότι έχει μικρότερες αποδόσεις, κινείται ανάλογα με το AΕΠ.

    Διαβάστε επίσης

    Αφοί Χαϊτογλου: 100 εκατ. τζίρου στα 100 χρόνια ζωής

    Μάχη Σκλαβενίτη-Δήμου Χαλανδρίου για το σούπερ μάρκετ στη Ρεματιά

    Σούπερ μάρκετ: Πόσο τελικά πέφτουν οι τιμές στο ράφι



    ΣΧΟΛΙΑ