• Business

    Σε νέα κρίσιμη φάση η υπόθεση Forthnet


    Δεν θα είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Forthnet, μεταξύ των τραπεζών με σύμβουλο τη Nomura και της συμμαχίας Vodafone-Wind, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των δύο πλευρών που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Για να υπάρξει τελική συμφωνία πιθανότατα να χρειασθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που μεσολαβεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου (η προθεσμία που ορίστηκε) και επίσης δεν θεωρείται δεδομένο από καμία πλευρά ότι η κατάληξη θα είναι επιτυχής.

    Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, που ξεκίνησε πέρσι τον Δεκέμβριο, και κυρίως αφού κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές πριν από ενάμιση μήνα, πληροφορίες από τις Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα ανέφεραν ότι καμιά από τις δύο προτάσεις (των Vodafone–Wind και του Αντέννα) δεν είναι ικανοποιητική και στο μεταξύ η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

    Ο τραπεζικός δανεισμός της Forthnet θεωρείται το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία (1ο εξάμηνο) ο βραχυπρόθεσμος ανέρχεται σε 255 εκατ. ευρώ και ο μακροπρόθεσμος σε 42 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της είναι 96,8 εκατ. ευρώ και οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της να αγγίζουν τα 447,4 εκατ. ευρώ. Τα έσοδά της σημείωσαν μείωση 3,3%, ενώ το τελικό της αποτέλεσμα (μετά από φόρους) ήταν ζημιές 17,2 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησής της (σχετική αναφορά στα αποτελέσματα 6μήνου) οι ταμειακές της ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων για τους επόμενους 12 μήνες (από το τέλος Ιουνίου 2018) είναι περίπου 28 εκατ. και 19 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ακόμη, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν είχε τη δυνατότητα χρηματοδότησης της δραστηριότητάς της έχει εκσυγχρονίσει ελάχιστα το δίκτυό της, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι υπόλοιπες τρεις εταιρείες υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών.

    Πληροφορίες ως προς την πρόταση που έχουν κάνει οι Vodafone–Wind αναφέρουν ότι εφόσον οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν θετικά, θα προχωρήσουν σε μοίρασμα των συνδρομητών της Forthnet, ενώ τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα μπουν κάτω από την ομπρέλα μιας άλλης εταιρείας, ώστε να διατίθενται στις δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Η εκτίμηση είναι ότι Vodafone–Wind, όπως και ο Αντέννα που δεν βρίσκεται πλέον στη διαδικασία, ζήτησαν από τις τράπεζες σημαντικό κούρεμα των υποχρεώσεων. Επίσης, στο τραπέζι της συζήτησης, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, υπήρξε και η εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 106B του πτωχευτικού κώδικα, ως τρόπος για την αντιμετώπιση των χρεών της.

    Κρίσιμη παράμετρος στην όλη υπόθεση είναι η απόφαση των αρμοδίων αρχών ως προς το αν τίθεται θέμα ανταγωνισμού από τον περιορισμό των τηλεπικοινωνιακών παιχτών από 4 σε 3.

    Υπενθυμίζεται ότι οι προαναφερόμενες τράπεζες απέκτησαν τον έλεγχο του 32,4% της Forthnet έπειτα από κεφαλαιοποίηση τραπεζικών της υποχρεώσεων, ύψους 70 εκατ. ευρώ. Ποσοστό της, περίπου 26,5%, κατέχουν ήδη οι Vodafone–Wind, οι οποίες ενδιαφέρονται να την εξαγοράσουν από το 2012.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ολο το παρασκήνιο για την Forthnet: Γιατι η Πειραιώς συζητά με Vodafone-Wind και όχι με Κυριακού και ANT1

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Vodafone – Wind σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Forthnet

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Οι αποφάσεις για τη Forthnet και η σχέση τους με την ολλανδική τηλεπικοινωνιακή αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ