• Business

    Σε μπελάδες ο μεγαλύτερος κατασκευαστής PC στον κόσμο

    • NewsRoom


    Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής PC στον κόσμο, Lenovo, ανακοίνωσε καθαρή ζημιά της τάξης των 714 εκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2015, πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση των κερδών της. Οι απώλειες – για λόγους αναδιάρθρωσης και εξαγορών-ακολουθούν τις ανακοινώσεις περί καθαρών κερδών της τάξης των 262 εκατομμυρίων δολαρίων την ίδια χρονική περίοδο.Οι αναλυτές ανέμεναν βέβαια ότι η μείωση των κερδών του Κινεζικού κολοσσού θα έφθαναν τα 787 εκατομμύρια δολάρια αλλά η Lenovo κατόρθωσε να συγκρατήσει τις απώλειες.

    Η Lenovo φαίνεται ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της παγκόσμιας μείωσης πωλήσεων σε όλα της τα προϊόντα.Τα έσοδα από τις πωλήσεις PC έπεσαν στα 8,1 δισ ενώ τα κέρδη μειώθηκαν κατά 17% στα 406 εκ. δολάρια.

    Οι πωλήσεις της εταιρείας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από τότε που η Lenovo αγόρασε τη Motorola από την Google για 2,9 δις δολάρια.

    Το Reuters ανέφερε μάλιστα ότι η εταιρεία είχε απούλητο απόθεμα κινητών ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων και σκέφτεται να περικόψει περίπου 3.200 θέσεις εργασίας.

    Όπως είναι φυσικό εάν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των πωλήσεων θα πληγεί πολύ σοβαρά η εικόνα της.

    Ο επικεφαλής της Lenovo, Yuanqing Yang σε γραπτή δήλωση του πάντως θέλησε να φανεί καθησυχαστικός:

    “Mε πολύ υψηλό αίσθημα ευθύνης στη διαχείριση της κατάστασης η Lenοvo ενήργησε αποφασιστικά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, ενώ ακόμα αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα.Τώρα όχι μόνο οικοδομούμε ένα πιο ανταγωνιστικό μοντέλο επιχείρησης αλλά αναπτυσσόμαστε περισσότερο.Στα PC επιτύχαμε το στόχο της αποτελεσματικότητας των κερδών.Στην  κινητή τηλεφωνία η στρατηγική μας να κατευθύνουμε την ανάπτυξη έξω από την Κίνα συνεχίζει να αποδίδει και ήδη έχουμε τους πρώτους καρπούς.Η αναδιάρθρωση της εταιρείας η οποία μας στοίχισε αρκετά θα αποφέρει αποτελέσματα το δεύτερο μισό του έτους.Στην επιχειρηματικότητα κάναμε ένα σημαντικό επίτευγμα αυξάνοντας τα κέρδη μας για πρώτη φορά από την απόκτηση του συστήματος   System x. Η αφομοίωση των νέων τεχνολογιών και των εφαρμογών τους , είναι αλήθεια, ότι παίρνουν χρόνο αλλά είμαι αισιόδοξος  από τα σημαντικά αποτελέσματα και πεπεισμένος ότι θα έχουμε κοντινό και μακρινό μέλλον”

    Η Motorola είναι αυτή την στιγμή η κύρια δύναμη  του ομίλου καθώς παρουσιάζει έντονη κινητικότητα και αυξημένες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο (11% πάνω σε σχέση με πέρσι), κάτι που κάνει τους αυτούς που γνωρίζουν να πιστεύουν ότι οι απώλειες της φετινής χρονιάς από τα κινητά δεν θα επηρεάσουν την προοπτική του ομίλου.

    Η συνολική αξία της εταιρείας αποτιμάται στα 10,5 δις δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ