• Business

    Σε μπελάδες μπαίνουν οι τραπεζίτες. Τι λέει η Eurobank σε ανάλυση της


    Ποινολόγιο αντιμετωπίζουν οι τραπεζίτες που δεν θα παρουσιάζουν σαφή πρόοδο στην αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων. Οι στόχοι τους οποίους θα θέσουν Τράπεζα της Ελλάδος και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τις «ποινές» με τις οποίες απειλεί η Ντανιέλ Νουί του SSM και αφορούν αυξημένες προβλέψεις όσο δεν πιάνονται οι στόχοι, και άρα θα πλήξουν την κερδοφορία.

    Η στοχοδοσία από τον SSM και άρα τα penalties θα επιβληθούν από την επόμενη χρήση και θα συνδέονται με το ρυθμό αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Θα είχαν δε, θεσπιστεί νωρίτερα αλλά οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και στην διαμόρφωση του τελικού πλαισίου της αγοράς των NPLs δεν επέτρεψαν στα εποπτικά όργανα να προχωρήσουν στον καθορισμό στόχων και ποινών.

    Η λογική είναι απλή: ο SSM θέτει στόχους για την αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων και στο βαθμό που δεν καλύπτονται οι στόχοι αυτοί, οι τράπεζες υποχρεούνται σε υψηλότερες προβλέψεις, οι οποίες θα «χτυπάνε» στα αποτελέσματα.

    Σε μια περίοδο μάλιστα που για τις τράπεζες είναι κρίσιμη η επίτευξη κερδοφορίας, η απειλή των υψηλών προβλέψεων είναι ισχυρό κίνητρο. Οι νέοι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ περί τα τέλη του έτους ώστε να ισχύσουν στην επόμενη χρήση.

    Ο SSM θα είναι αυτός που θα διαπιστώνει τυχόν παρεκκλίσεις από τους στόχους και καθυστέρηση στην υλοποίηση ενεργειών για μείωση των επισφαλειών και θα δρα αναλόγως.

    Οι στόχοι που σύμφωνα με το μνημόνιο θα θέσει η ΤτΕ θα αποτελούν μια βάση αναφοράς και οι τράπεζες θα υποχρεούνται να ραπορτάρουν όλες τις κινήσεις τους, ακόμη και τον αριθμό των πλειστηριασμών που πραγματοποιούν, στο πλαίσιο της ενεργούς διαχείρισης των NPLs.

    Oι εποπτικές αρχές έχουν διαπιστώσει αργούς ρυθμούς διαχείρισης, καταλογίζοντας ακόμη και ολιγωρία σε τράπεζες αλλά κυρίως την κυβέρνηση, η οποία ενίσχυσε με τις εξαγγελίες της την κουλτούρα αποφυγής πληρωμών και ακόμη καθυστερεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διαμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης.

    Τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι καθοριστικά και ο γενικός στόχος για τον κλάδο θα είναι η μείωση των προβληματικών δανείων κατά τουλάχιστον 50% , από τα άνω των 100 δις. ευρώ κόκκινα δάνεια, με συνδυασμό κινήσεων: κατά κύριο λόγο διαχείριση από εσωτερικές μονάδες και εταιρείες διαχείρισης, δευτερευόντως ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, όπως και πώληση δανείων σε funds.

    Mελέτη της Eurobank πάντως για τα κόκκινα δάνεια επιβεβαιώνει ότι η ύφεση και η ανεργία ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν σε εκτίναξη των NPLs και επηρεάζουν την εξέλιξή τους.

    Η μετάδοση της επίπτωσης μιας συρρίκνωσης του ΑΕΠ ή/και αύξησης του ποσοστού ανεργίας στο λόγο προβληματικών δανείων προς σύνολο δανείων λαμβάνει χώρα σχετικά σύντομα, σε 2 με 3 τρίμηνα.

    Εκτιμάται ότι μια μείωση του ΑΕΠ κατά 1%, προκαλεί αύξηση του δείκτη επισφαλειών κατά 0,4% ενώ και αμφίδρομα, όσο αυξάνονται τα προβληματικά δάνεια επηρεάζεται αρνητικά η οικονομική δραστηριότητα αφού πιέζονται τα κεφάλαια των τραπεζών και αυτές με τη σειρά τους δεν δανείζουν νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με την Eurobank, μια μείωση του ρυθμού μεταβολής του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ή/και αύξηση του ποσοστού ανεργίας συμβάλλει μάλιστα σε ταχύτερη και μεγαλύτερη σε μέγεθος αύξηση του λόγου των επιχειρηματικών και των καταναλωτικών δανείων από ό,τι αυτού των στεγαστικών δανείων.

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/sok-stin-ellada-tou-2016-to-politelestero-xenodochio-anaziti-ke-den-vriski-servitorous/42690

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/afti-ine-i-ischiri-simmachi-tou-leonida-mpompola-stis-kataskeves/42672



    ΣΧΟΛΙΑ