• Business

    Σε κρίσιμη καμπή οι συζητήσεις για την «Μινέρβα» – Τι απομένει για να ολοκληρωθεί το deal

    • Του Γιώργου Μανέττα
    Χρύσα Μπόνου, CEO Μινέρβα Ελαιουργική

    Χρύσα Μπόνου, CEO Μινέρβα Ελαιουργική


    Σε καλό δρόμο βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις της Deca Investments για την απόκτηση της Μινέρβα Ελαιουργική. Μάλιστα, πηγές με γνώση της υπόθεσης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η τελική συμφωνία να κλείσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, αν και επισημαίνουν πως μένουν ακόμη θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν.

    Οι ίδιες πηγές αποφεύγουν να αναφερθούν στις λεπτομέρειες των συζητήσεων όπως για παράδειγμα το ύψος του τιμήματος, ωστόσο, εκπέμπουν την αίσθηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, η επικείμενη αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Μινέρβα, μια από τις πιο ιστορικές και εμβληματικές εταιρείες τροφίμων της χώρας αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά.

    Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία πώλησης της εταρείας, η οποία από το 1977 ανήκει στον διεθνή όμιλο ελληνικών συμφερόντων Peterson Zochonis, ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις μήνες. Στην κούρσα της διεκδίκησης είχε μπει και η βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα Κίκιζας, η πρόταση της οποίας δεν καρποφόρησε.

    Το λιανεμπόριο και οι ανταγωνιστές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάληξη της υπόθεσης και περιμένει τις πρώτες κινήσεις του νέου ιδιοκτήτη. Η Μινέρβα παρά την πτώση εξακολουθεί να αποτελεί ένα αρκετά αναγνωρίσιμο brand, με ισχυρή παρουσία στην κατηγορία του ελαιολάδου και σημαντικές δυνατότητες στην κατηγορία των τυροκομικών.

    Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία προχώρησε σε μεγάλες επενδύσεις και αρκετές εξαγορές, με πιο πρόσφατη την απόκτηση του brand Ξύδι ΤΟΠ από την πολυεθνική Pernod Ricard και λίγα χρονια πριν έκανε την είσοδό της σε νέες κατηγορίες, όπως τα τυροκομικά με αιχμή την φέτα.

    Βέβαια, με εξαίρεση το ελαιόλαδο όπου έχει ηγετική παρουσία, δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά ούτε στην κατηγορία του βουτύρου, αλλά ούτε και στη φέτα με τη σειρά, Χωριό, αν και επενδύθηκαν αρκετά χρήματα.

    Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής: ένα στο Σχηματάρι του νομού Βοιωτίας, ένα στο Επισκοπικό του νομού Ιωαννίνων για την παραγωγή φέτας και ένα στην Ανδραβίδα του νομού Ηλείας, το οποίο λειτουργεί ως σταθμός συλλογής γάλακτος.

    Η παραγωγική μονάδα που είχε η εταιρεία στον Πειραιά για την παραγωγή ξυδιού (την απέκτησε το 2014 μετά την εξαγορά του ξυδιού ΤΟΠ), μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι και το παλιό εργοστάσιο διατέθηκε προς πώληση.

    Στην εταιρεία απασχολούνταν στις 31 Μαΐου 2018 193 άτομα. Κατά την τελευταία χρήση υποχώρησε επίσης ο κύκλος εργασιών κατά σχεδόν 10 εκατ. ευρώ, στα 55,6 εκατ. ευρώ λόγω των έντονων προσφορών ενώ υπήρξε και συρρίκνωση στο περιθώριο μικτού κέρδους, στο 19% από 22% εξαιτίας του υψηλού κόστους των πρώτων υλών.

    Επιπλέον, υπήρξε κατακόρυφη μείωση της κερδοφορίας, η οποία σχεδόν εξανεμίστηκε, αφου περιορίστηκε σε 343,4 χιλ. ευρώ τη χρήση 2017/2018 από 2,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση.



    ΣΧΟΛΙΑ