• Business

    Σε «κοράκια» των αγορών αναζητά χρηματοδότη η Exin για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Εθνική Ασφαλιστική


    Στην κατηγορία των private equity που τοποθετούνται σε ευκαιριακές επενδύσεις ή σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, ανήκει το Broadwell Capital στην οποία το Exin Group έχει απευθυνθεί για να συγχρηματοδοτήσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το βρετανικό fund επικεφαλής του οποίου είναι ο Caspar Gilroy, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του, εξειδικεύεται σε ευκαιριακές επενδύσεις σε όλους τους κλάδους και κατηγορίες κεφαλαίων, στοχεύοντας στις επενδυτικές ευκαιρίες που είναι συχνά περίπλοκες και μη ρευστοποιήσιμες.

    Η αναζήτηση από το Exin Group κεφαλαιακής στήριξης σε ένα fund «ευκαιριακών επενδύσεων», όπως είναι το Broadwell Capital, αποδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί ο ανάδοχος για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά την αποχώρηση των κ. Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης. Οι τελευταίοι υπενθυμίζεται ότι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγή μέσω της οποίας διεκδικούν οφειλόμενα 41 εκατ. ευρώ πλέον τους τόκους. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό των 41 εκατ. ευρώ έχει δοθεί για την εξαγορά από το Exin Group του 50% της AIG στην Ελλάδα το 2016 και πιθανότατα περιλαμβάνει και την εγγύηση για το ποσό των 718 εκατ. ευρώ που έχει καταβληθεί υπέρ της Εθνικής για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Ο επικεφαλής του Broadwell Capital Caspar Gilroy ξεκίνησε την καριέρα του στην Invesco Asset Management ως μέρος ομάδας διαχειριστών λογαριασμών συνταξιοδοτικών ταμείων. Η δραστηριότητά του επικεντρώνεται κυρίως στην εξαγορά ασφαλιστικών εταιρειών στις οποίες επενδύει με βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη στόχευση, δηλαδή με στόχο τη μεταπώλησή τους σε διάστημα από δύο έως πέντε χρόνια.

    Στο πλαίσιο αυτό το 2006 προχώρησε στην εξαγορά του Minster Insurance Group – εξαγορά στην οποία συμμετείχε και η JP Morgan. Στη φάση της εξαγοράς, η Minster είχε υποχρεώσεις άνω των 650 εκατομμυρίων δολαρίων και περιουσιακά στοιχεία περί τα 750 εκατομμύρια δολάρια. Η Minster μεταπωλήθηκε με επιτυχία το 2011.

    Το 2008, ο κ. Gilroy ηγήθηκε της εξαγοράς της Scottish Lion Insurance Company, στην οποία έγινε πρόεδρος και το 2010 «αποχώρησε με επιτυχία από την επιχείρηση μέσω πώλησης» στην Berkshire Hathaway’s National Indemnity Company (NICO). Άλλες περίπλοκες συμφωνίες που έχει αναλάβει ο κ. Gilroy περιλαμβάνουν την ίδρυση της Grafton Group Holdings και της αντασφαλιστικής εταιρείας, Grafton Europe το 2009, από την οποία αποχώρησε επίσης μεταπουλώντας την, το 2012.

    Περιγράφοντας τη δραστηριότητα της Broadwell, o Caspar Gilroy, εξηγεί ότι στοχεύει σε πολύπλοκες συμφωνίες, στις οποίες τα περισσότερα private equity αποφεύγουν να εμπλακούν λόγω ακριβώς της πολυπλοκότητά τους.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα εξέλιξη: Κινεζικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της Εθνική Ασφαλιστικής

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Τράπεζα: Στις 28 Μαρτίου λήγουν οι υποχρεώσεις μας στην EXIN από τη συμφωνία πώλησης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λ. Φραγκιαδάκης: Έως τις 28 Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το deal με την Εθνική Ασφαλιστική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ραγδαίες εξελίξεις: Στον αέρα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ