• Business

    Σε υψηλό 34 μηνών ο Baltic Dry Index με… κινέζικο δάκτυλο


    Σε υψηλό 34 μηνών έφτασε τη Δευτέρα ο δείκτης Baltic Dry Index, στις 1.355 μονάδες, με τις τιμές να κινούνται ανοδικά σε όλους τους τομείς του ξηρού φορτίου, καθώς η αίσθηση που κυριαρχεί στην αγορά είναι αυτή της αισιοδοξίας για μία δυναμική και παρατεταμένη ανάκαμψη της αγοράς.

    Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου στην αγορά προκαλείται από την αυξημένη δραστηριότητα που παρατηρείται στο εμπόριο άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος, με την Κίνα να έχει ενισχύσει τη ζήτηση, καθώς έχουν επιταχύνει τις επιχειρήσεις τους και έχουν κρατήσει τα επίπεδα παραγωγής σε ιστορικά υψηλά”, αναφέρει στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο Γ. Λαζαρίδης της Allied Shipbroking.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυξημένες εισαγωγές άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα οφείλονται στην απόφαση της κυβέρνησης της χώρας πριν από ένα χρόνο να μειώσει την εγχώρια παραγωγή άνθρακα και χάλυβα.

    Όσον αφορά στον άνθρακα, εξηγεί ο αναλυτής της Allied, τα πράγματα είναι απλά: η μείωση της παραγωγής κατέστησε την Κίνα περισσότερο εξαρτημένη από τις θαλάσσιες εισαγωγές, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προέρχονται ακόμα και από τις ΗΠΑ ή τον Καναδά.

    Όσον αφορά στον χάλυβα, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα: “Η βιομηχανία του χάλυβα και του σιδηρομεταλλεύματος έχει βιώσει μία εξίσου θεαματική ανάκαμψη σε ό,τι αφορά τις τιμές, ωστόσο οι προαναφερθείσες περικοπές στην παραγωγή από την Κίνα θα αποτελούσαν ένδειξη χαλάρωσης στους όγκους εισαγωγών σιδηρομεταλλεύματος και μεταλλουργικού άνθρακα”, σημειώνει, προσθέτοντας: “Στο πλαίσιο των τρεχουσών προσπαθειών, οι περισσότερες περικοπές παραγωγής εστιάζουν στους πιο προβληματικούς παραγωγούς χάλυβα, περιορίζοντας την πλεονάζουσα χωρητικότητα, που ήδη είχαν δυσκολίες με τον ανταγωνισμό στην τρέχουσα αγορά. Μέσα από αυτά τα μέτρα οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες παραγωγούς είχαν την ευκαιρία να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την καλή αγορά, εστιάζοντας παράλληλα στο να αποκτήσουν υψηλότερης ποιότητας σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα στην αγορά, που αμφότερα συνήθως έρχονται απ’ έξω”.

    Ο Γ. Λαζαρίδης επισημαίνει ότι επίσης η κινεζική κυβέρνηση προσπάθησε να βάλει πλαφόν στην παραγωγή χάλυβα σε ορισμένες επαρχίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να περιορίσει τη ρύπανση σε κάποιες από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. “Αμφότερες αυτές οι προσπάθειες φαίνεται τώρα να έχουν ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα αξιοποίησης των εναπομεινάντων χαλυβουργιών, καθώς προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή τους στη διάρκεια του υπόλοιπου έτους και έχουν πάρει το κομμάτι της αγοράς που άφησε πίσω του το κλείσιμο των κατώτερων ποιοτικά χαλυβουργιών”, εξηγεί.

    Πάντως, ο αναλυτής της Allied εμφανίζεται επιφυλακτικός, λόγω του φημολογούμενου πλαφόν που θέλει να επιβάλει η κινεζική κυβέρνηση στις εισαγωγές άνθρακα, προκειμένου να ενισχυθεί η απόδοση των ανθρακωρυχείων της. Ωστόσο, σημειώνει πως πιθανόν αυτό να αποδειχθεί κάτι το προσωρινό που δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη γενικότερη ανοδική τάση της αγοράς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα προσθήκη στο δυναμικό της Golden Destiny

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάριος Ηλιόπουλος: Χρυσές business για τον εφοπλιστή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λ. Πατίτσας: Η Atlas Maritime αγοράζει bulker για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ