• Business

    Σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ: Τι προβλέπει

    Aιολικά πάρκα

    Αιολικό πάρκο


    Το νέο νομοσχέδιο   για την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας στις ΑΠΕ  τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η διαβούλευση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και ώρα 09.00 π.μ..

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η περιβαλλοντική αδειοδότηση στην Ελλάδα, παρά τις τροποποιήσεις που έχουν επέλθει στη νομοθεσία αλλά και την ποιότητα των μελετών από τους ιδιώτες, εξακολουθεί να  αποτελεί χρονοβόρα διοικητική διαδικασία που αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση των επενδύσεων.

    Συγκεκριμένα, η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης νέων επενδύσεων, οι οποίες αποτελούν ζητούμενο για την
    ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υπερβαίνει σημαντικά τον χρόνο που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία σε όλες τις κατηγορίες τους.
    Επιπλέον, η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης υφιστάμενων επενδύσεων, ήτοι ανανέωση ή τροποποίηση Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), υπερβαίνει κατά πολύ τις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος.

    Με στόχο την επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας και να δημιουργηθεί ένα επενδυτικά φιλικό περιβάλλον στη χώρα μας, προτείνονται οι νέες διατάξεις, οι οποίες αποτελούν οριζόντια παρέμβαση εκσυγχρονισμού  μέσα στο πλαίσιο της ενωσιακής νομοθεσίας και εισάγουν ταχύτερο και αποτελεσματικότερο πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

    Δεσμευτικές προθεσμίες για τη Βεβαίωση Παραγωγού

    Σύμφωνα με το άρθρο 11 που αφορά τη Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α, η Βεβαίωση εκδίδεται από τον Πρόεδρο της ΡΑΕ το αργότερο εντός είκοσι (20) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις για το εν λόγω έργο, άλλως εντός είκοσι (20) ημερών από το πέρας της προθεσμίας του αιτούντος να υποβάλει τις απόψεις του κατά των αντιρρήσεων κατά την παρ. 4 του παρόντος άρθρου.
    Η Βεβαίωση εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης.

    Στόχος του νομοσχεδίου όμως δεν είναι μόνο να προχωρά πιο γρήγορα η αδειοδοτική διαδικασία αλλά και να μη δεσμεύονται περιοχές από επενδυτές που δεν έχουν σκοπό να προχωρήσουν την επένδυση. Για αυτό και σύμφωνα με το νομοσχέδιο, και το άρθρο 12 για τη Διασφάλιση Υλοποίησης των Έργων,εντός έξι μηνών από την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού (που αντικαθιστά την άδεια παραγωγής) θα πρέπει ο επενδυτής να έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, ενώ αν πρόκειται για περιοχές Natura ο χρόνος αυτός γίνεται 12 μήνες.

    Επίσης, εντός 36 μηνών ο επενδυτής θα πρέπει να έχει γίνει αποδεχτεί την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για το έργο.
    Αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω διορίες, τότε η Βεβαίωση για το εν λόγω έργο θα παύει αυτοδίκαια, εκτός αν ο επενδυτής προχωρήσει σε σχετική δήλωση στο Μητρώο, οπότε μπορεί να κρατήσει σε ισχύ τη Βεβαίωση για άλλους 12 μήνες, πληρώνοντας για κάθε μήνα ένα τέλος δέσμευσης. Σε αντίθετη περίπτωση η Βεβαίωση εκπίπτει αυτόματα.

    Η θέση του σταθμού ΑΠΕ του οποίου εκπίπτει η Βεβαίωση απελευθερώνεται και από τον μεθεπόμενο κύκλο υποβολής αιτήσεων, από την ημερομηνία παύσης, μπορεί να υποβληθεί νέα αίτηση από οποιονδήποτε επενδυτή για την ίδια θέση.

    Σύμφωνα με το άρθρο 1 , η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) έχει διάρκεια ισχύος δεκαπέντε έτη, εφόσον δεν επέρχεται μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων εκδόθηκε.

    Καταργείται το τέλος διακράτησης

    Το εφάπαξ τέλος υποβολής αίτησης για Βεβαίωση, σύμφωνα με το άρθρο 16 (πρώην Άδεια Παραγωγής) διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά MW, με μέγιστο όριο τα 12.000 ευρώ. Το τέλος διακράτησης που ίσχυε μέχρι τώρα καταργείται και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2020.

    Αντικαθίσταται από εφάπαξ Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης που είναι κλιμακωτό: Για το τμήμα του έργου έως 1 MW η χρέωση είναι 3000 ευρώ/ΜW και για το τμήμα από 1 έως 10 MW ορίζεται στα 2500 ευρώ/ΜW. Για το τμήμα από 10 έως 50 MW είναι 2000 ευρώ/ΜW και για το τμήμα από 50 έως 100 MW είναι 1500 ευρώ/ΜW.

    Υποβολή αιτήσεων σε τρεις κύκλους

    Η υποβολή των αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού θα γίνεται σε 3 κύκλους (τον Φεβρουάριο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο).

    Μετά την υποβολή της αίτησης, η έκδοση της Βεβαίωσης για αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά θα γίνεται το αργότερο εντός 40 ημερών. Εντός 50 ημερών θα γίνονται οι εκδόσεις των Βεβαιώσεων για τα ειδικά έργα.  Στα ειδικά έργα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι υβριδικοί σταθμοί, οι γεωθερμικές και ηλιοθερμικές μονάδες, καθώς και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
    Για την έκδοση της Βεβαίωσης θα χρειάζεται περισσότερος χρόνος, στην περίπτωση των αιτήσεων για τις οποίες θα υποβληθούν αντιρρήσεις.

    Σε περίπτωση απόρριψης μίας αίτησης, ο επενδυτής μπορεί να υποβάλει αίτημα αναθεώρησης. Μάλιστα, κατά την εξέταση του αιτήματος, συνεχίζει να δεσμεύεται ο φυσικός χώρος που καταλαμβάνει η υποψήφια μονάδα.

    Τροποποίηση της Βεβαίωσης :Το νομοσχέδιο προβλέπει απλουστευμένη διαδικασία όσον αφορά στην τροποποίηση της βεβαίωσης, στην περίπτωση μικρών αλλαγών στα χαρακτηριστικά του έργου. Αν αυτές οι αλλαγές δεν μεταβάλλουν πάνω από 10% την ισχύ του έργου, σε σχέση με την αρχική Βεβαίωση, ή δεν αφορούν μείζονες μεταβολές της μετοχικής σύνθεσης του επενδυτικού σχήματος, η Βεβαίωση τροποποιείται οποτεδήποτε εκτός κύκλου, με την υποβολή σχετικής αίτησης στο Μητρώο.

    Αίτηση τροποποίησης εντός κύκλου αδειοδότησης θα είναι απαραίτητη μόνο σε σημαντικές αλλαγές του έργου.

    Σύμφωνα με το άρθρο 13 τους Περιορισμούς χωροθέτησης σταθμών Α.Π.Ε. στους αιολικούς σταθμούς δεν επιτρέπεται:
    (α) Η απόσταση μεταξύ ανεμογεννητριών του ίδιου σταθμού, να είναι μεγαλύτερη από 5*D, (ως D θεωρείται η μεγαλύτερη διάμετρος των γειτονικών ανεμογεννητριών).
    (β) Η απόσταση μεταξύ ανεμογεννητριών να είναι μικρότερη από 2,5*D, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε..

    Σύμφωνα με το άρθρο 14 οι περιοχές με κορεσμένα δίκτυα και η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος σε αυτές διαπιστώνονται με απόφαση της ΡΑΕ, η οποία εκδίδεται μέχρι τον Νοέμβριο κάθε έτους, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή ή κοινή εισήγηση των αρμόδιων Διαχειριστών, η οποία υποβάλλεται στη ΡΑΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο κάθε έτους.

    Το άρθρο 18 αφορά τον Κανονισμό Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε., Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Ειδικών Έργων και το άρθρο 20 το Ειδικό Μητρώο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α.



    ΣΧΟΛΙΑ