• Business

    ΣΔΙΤ για δίκτυα υψηλών ταχυτήτων με επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ ιδιωτών και ΕΣΠΑ


    Σε συνδέσεις στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps ή τουλάχιστον 100 Mbps – αναβαθμίσιμες σε gigabit στοχεύει ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που θα χρηματοδοτήσει με 300 εκατ. ευρώ το δημόσιο (ΕΣΠΑ) και ιδιωτικές εταιρείες με ακόμα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

    Ο σχεδιασμός του έργου Ultra fast Broadband (UFBB) της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών (ΓΓΤΤ) του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Βασίλη Μαγκλάρα, δύναται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών OTE, Vodafone, Wind και Forthnet, αλλά και άλλων, όπως των κατασκευαστικών, όπως π.χ. της Intrakat η οποία έχει αναλάβει ένα εκ των τριών ευρυζωνικών δικτύων (Rural Broadband) που ανατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

    Σύμφωνα με το κείμενο της ΓΓΤΤ που ετέθη χθες σε δημόσια διαβούλευση (έως τις 7/12/2018) στο πλαίσιο της προετοιμασίας του φακέλου μεγάλου έργου που θα υποβληθεί στις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στόχος είναι η ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τελικό χρήστη.

    Η έναρξη υλοποίησης του UFBB προσδιορίζεται για το 2ο τρίμηνο 2019 με την προκήρυξη του διαγωνισμού.

    Το UFBB αποτελεί μια από τις παρεμβάσεις του «Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασής Επόμενης Γενιάς 2014-2020» για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών επόμενης γενιάς με στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε αγροτικές και περιαστικές περιοχές που δεν διαθέτουν διαδικτυακή πρόσβαση υψηλής ταχύτητας καθώς και σε αστικές περιοχές που δεν διαθέτουν διαδικτυακή πρόσβαση υπερυψηλής ταχύτητας

    Αναλυτικότερα, το έργο αποσκοπεί στην κάλυψη του συνόλου του διαθέσιμου πληθυσμού (>98%) των περιοχών που θα καλυφθούν με υπηρεσία τουλάχιστον 100 Mbps (Κλάση Β’) και την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού των περιοχών που θα καλυφθούν με υπηρεσία τουλάχιστον 100 Mbps αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps (Κλάση Α’) (>65% των ενεργών συνδέσεων).

    Η δημόσια χρηματοδότηση θα προέλθει ειδικότερα ως εξής: 265 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) και 35 εκατ. ευρώ από το ΕΓΤΑΑ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

    Το έργο θα ανατεθεί σε 7 διακριτά lots (η χώρα έχει χωριστεί σε 7 τμήματα) κατόπιν ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού. Η ανάθεση κάθε lot θα γίνει με κριτήριο την οικονομικά πιο συμφέρουσα προσφορά και θα ακολουθηθεί από την υπογραφή σύμβασης ΣΔΙΤ. Κάθε υποψήφιος δεν θα μπορεί να αναλάβει περισσότερα από 3 lots, εκτός αν κάποιο παραμείνει χωρίς υποψήφιο ανάδοχο.

    Το χρονικό πλαίσιο του έργου και του επιχειρηματικού πλάνου εκτιμάται πως θα κυμαίνεται στα 15 έτη. Τα πρώτα 4 έτη είναι η φάση ανάπτυξης του δικτύου και τα υπόλοιπα αποτελούν τη φάση παραχώρησης και λειτουργίας του δικτύου. Ωστόσο η λειτουργία του δικτύου μπορεί να εκκινήσει και πριν την ολοκλήρωση της φάσης ανάπτυξης.

    Στο τέλος της φάσης παραχώρησης θα πραγματοποιηθεί μεταφορά όλων των τίτλων ιδιοκτησίας του δικτύου προς το ελληνικό δημόσιο. Κατά την φάση παραχώρησης, η διαχείριση των υποδομών και η παροχή των υπηρεσιών, θα πραγματοποιείται από νομική οντότητα (SPV) που θα συσταθεί από τον ανάδοχο κάθε Lot, ειδικά για τον σκοπό αυτό. Στην περίπτωση ανάθεσης περισσοτέρων του ενός Lot, στον ίδιο ανάδοχο, θα είναι εφικτή η σύσταση ενός μόνο SPV το οποίο θα αναλάβει το σύνολο των υποχρεώσεων για τα Lot του ίδιου αναδόχου.

    Η ιδιωτική συμμετοχή θα καλύπτει κατ’ ελάχιστο ποσοστό 50% του συνολικού κόστους ανάπτυξης του έργου (ανά Lot).

    Με βάση τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας στην περίπτωση που τα μετά φόρων κέρδη του ιδιώτη που θα συμμετέχει ανέλθουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% επί του κύκλου εργασιών, τότε το 60% του πλεονάσματος, θα διοχετεύεται για την δημιουργία φορολογηθέντος αποθεματικού. Το αποθεματικό αυτό θα δύναται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς σχετικούς με την ευρυζωνικότητα, στις περιοχές που εμπίπτουν στο πλαίσιο του έργου. Πρόβλεψη θα υπάρξει και για τη δημιουργία μηχανισμών για τον έλεγχο της πορείας ανάπτυξης των υποδομών και των χαρακτηριστικών τους, της διασφάλισης των επιτεύξιμων επιπέδων υπηρεσίας και της εκπλήρωσης των στόχων και των υποχρεώσεων των αναδόχων, τόσο κατά την φάση ανάπτυξης όσο και κατά την φάση λειτουργίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Καμπανάκι» ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία: Αναγκαία η στροφή σε ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fiber to the Home από τη Wind – Ταχύτητες έως 1 Gbps

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι προβλέπει το πολυαναμενόμενο από την τηλεπικοινωνιακή αγορά νομοσχέδιο για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας



    ΣΧΟΛΙΑ