• Business

    Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης ασφάλειας εφοδιασμού: Τι θα συμβεί αν μειωθεί η παροχή φυσικού αερίου

    Αθανάσιος Δαγούμας, πρόεδρος ΡΑΕ

    Αθανάσιος Δαγούμας, πρόεδρος ΡΑΕ


    Μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου, διακοπή λειτουργίας στις επιχειρήσεις που δεν είναι στην κατηγορία των σημαντικών βιομηχανιών, αντικατάσταση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο με παραγωγή ενέργειας από ντίζελ, λιγνίτη και από υδροηλεκτρικά, είναι μεταξύ των μέτρων που προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή, στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο, που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

    Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 23/10/2023.

    Το Σχέδιο εφαρμόζεται κατά την εκδήλωση καταστάσεων Κρίσης που επηρεάζουν ή ενδέχεται να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία της ελληνικής αγοράς Φυσικού Αερίου ή/και την ασφάλεια εφοδιασμού της, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό. Καταστάσεις Κρίσης μπορεί να δημιουργηθούν είτε από εξωγενείς είτε από ενδογενείς κινδύνους. Τέτοιες καταστάσεις είναι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά οι ακόλουθες:

    • Τεχνικά προβλήματα στην υποδομή του ΕΣΦΑ,
    • Τεχνικά προβλήματα στην υποδομή ανάντη και κατάντη Συνδεδεμένων Συστημάτων Φυσικού Αερίου,
    • Δολιοφθορά, βανδαλισμοί, κλοπές, στις εγκαταστάσεις του ΕΣΦΑ,
    • Περιορισμός ή διακοπή παροχής αερίου από τρίτους (ιδίως Προμηθευτές Φυσικού Αερίου, Χρήστες, Διαχειριστές ανάντη Συστημάτων Φυσικού Αερίου,
    Διαχειριστές Ανεξαρτήτων Συστημάτων Φυσικού Αερίου (ΔΑΣΦΑ),
    • Μη αναμενόμενη υψηλή ζήτηση Φυσικού Αερίου σχετιζόμενη με εμπορικές ή χρηματοοικονομικές παραμέτρους,
    • Μακροχρόνιοι περιορισμοί στην παροχή Φυσικού Αερίου, και
    • Πολιτική αναταραχή, πόλεμος, τρομοκρατία, φυσικές καταστροφές.

    Τρία επίπεδα Συναγερμού

    Το Σχέδιο προβλέπει τρία επίπεδα συναγερμού, ανάλογα με το ύψος της απειλής για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Στο επίπεδο δύο προβλέπεται η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και στο επίπεδο τρία προβλέπεται η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.

    Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση Καταστάσεων Συναγερμού 1 τα σχεδιαζόμενα μέτρα στοχεύουν στην άμεση κινητοποίηση όλων των συμμετεχόντων στην αγορά Φυσικού Αέριου προκειμένου να αποτραπεί η αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού και να επιτευχθεί η επιστροφή στην ομαλότητα το συντομότερο δυνατό.

    Στην  Κατάσταση Συναγερμού 2 κάθε Διακόψιμος Καταναλωτής υποχρεούται να περιορίσει την συνολική του κατανάλωση Φυσικού Αερίου σε επίπεδα χαμηλότερα του 60% της ΗμερήσιαςΠοσότητας Αναφοράς του, εντός έξι (6) ωρών από την λήψη σχετικού αιτήματος από τον Διαχειριστή του ΕΣΦΑ ή κατά περίπτωση από τον αρμόδιο Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου.

    Σε Κατάσταση Συναγερμού 3 και κατόπιν απόφασης της ΟΔΚ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Παράρτημα 2 του Σχεδίου, αναφορικά με το ύψος του περιορισμού (έως μηδενισμού) της παροχής Φυσικού Αερίου σε Διακόψιμους Καταναλωτές και την εκτιμώμενη διάρκειά της.

    Η σειρά διακοπής στην παροχή φυσικού αερίου

    Η μείωση ή η διακοπή φυσικού αερίου θα γίνεται με την ακόλουθη σειρά:

    Εξαιρουμένων των  «ΣημαντικώνΒιομηχανικών»  σύμφωνα με τον Κατάλογο  που διατηρεί η ΡΑΑΕΥ έπονται σε σειρά διακοπής, καταναλωτές Φυσικού Αερίου σύμφωνα με την ακόλουθη σειρά διακοπής:

    i. Μεγάλοι Βιομηχανικοί Καταναλωτές με Ετήσια Ποσότητα Κατανάλωσης Φυσικού Αερίου μεγαλύτερη των 100 GWh που χρησιμοποιούν το ΦυσικόμΑέριο ως πρώτη ύλη για παραγωγή θερμιδοφόρου ρευστού (π.χ. ατμός) και συμπαραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού.

    ii. Μεγάλοι Βιομηχανικοί Καταναλωτές με Ετήσια Ποσότητα Κατανάλωσης Φυσικού Αερίου μεγαλύτερη των 100 GWh που χρησιμοποιούν το ΦυσικόΑέριο για διεργασία (κλίβανοι κτλ.).

    iii. Μικροί Βιομηχανικοί Καταναλωτές με Ετήσια Ποσότητα Κατανάλωσης Φυσικού Αερίου μικρότερη ή ίση των 100 GWh, οι οποίοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των Προστατευόμενων Καταναλωτών και χρησιμοποιούν το Φυσικό Αέριο ως πρώτη ύλη για παραγωγή θερμιδοφόρου ρευστού (π.χ. ατμός) και συμπαραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού.

    iv. Μικροί Βιομηχανικοί Καταναλωτές με Ετήσια Ποσότητα Κατανάλωσης Φυσικού Αερίου μικρότερη ή ίση των 100 GWh, οι οποίοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των Προστατευόμενων Καταναλωτών και χρησιμοποιούν το Φυσικό Αέριο για διεργασία (κλίβανοι κτλ.).

    v. Εμπορικοί Καταναλωτές, που δεν ανήκουν στην κατηγορία των Προστατευόμενων Καταναλωτών, σύμφωνα με το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου.

    β. Βιομηχανικές Μονάδες που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο των «Σημαντικών Βιομηχανιών» τον οποίο τηρεί η ΡΑΑΕΥ με σταδιακή μείωση της παροχής ΦΑ για την ασφαλέστερη για τη Μονάδα διακοπή ως έσχατο μέτρο.

    5. Προστατευόμενοι Καταναλωτές, των οποίων η διακοπή/περιορισμός κρίνεται αναγκαία για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη και ασφαλής λειτουργία του ΕΣΦΑ και των δικτύων διανομής, σύμφωνα με το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του αντίστοιχου Διαχειριστή Δικτύου Διανομής, καθώς και Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με Φυσικό Αέριο, εφόσον έχουν χαρακτηριστεί ως «Κρίσιμες» κατόπιν απόφασης της ΟΔΚ σε στενή συνεργασία με τον Διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας με τον Διαχειριστή του ΕΣΦΑ..

    Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΑΕΥ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση [email protected] ή εγγράφως.

     Διαβάστε επίσης

    Ευρωπαϊκή συμφωνία για τον τρόπο που θα είναι σταθερότερες οι τιμές ενέργειας στο μέλλον

    Ποιοι πρέπει να δηλώσουν εκπομπές άνθρακα μέχρι τέλη Οκτωβρίου, αλλιώς… πρόστιμο

    ΟΤΕ: Διερευνάται απο Deutsche Telekom η αντιστάθμιση εκπομπών για όλες τις θυγατρικές



    ΣΧΟΛΙΑ