• Business

    Σαράντης: Το deal με την πολωνική Stella Pack και οι εξελίξεις σε ρωσική-ουκρανική αγορά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σαράντης: Το deal με την πολωνική Stella Pack και οι εξελίξεις σε ρωσική-ουκρανική αγορά

    Κυριάκος και Γρηγόρης Σαράντης


    Στον απόηχο των εξελίξεων στην Ουκρανία όπου την περασμένη εβδομάδα ανέστειλε τη λειτουργία του εργoστασίου της θυγατρικής της, Ergopack, λόγω της ρωσικής εισβολής, η Σαράντης ανακοίνωσε ένα νέο deal.

    Την εξαγορά της πολωνικής Stella Pack S.A., εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων οικιακής χρήσης, με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 65 εκ. ευρώ.

    H συμφωνία βεβαίως είχε δρομολογηθεί αρκετό καιρό πριν από τις δραματικές εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο ενώ προς το παρόν εκκρεμεί η έγκριση των αρχών ανταγωνισμού στις χώρες δραστηριότητας της Stella Pack, κάτι που εκτιμάται ότι θα πάρει χρόνο λόγω των διαδικασιών που προβλέπονται στην Πολωνία.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Όμιλος Σαράντη, μετά και τη συμφωνία για σταδιακή απεμπλοκή του από την κοινοπραξία με την Estee Lauder, βρισκόταν σε αναζήτηση νέων συνεργασιών οι οποίες θα τονώσουν την κερδοφορία του, αλλά και θα αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα προκύψουν.

    Όσον αφορά στην εξαγορά της Stella Pack, το εργοστάσιο που διατηρεί η πολωνική εταιρεία εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα για συνέργειες συνολικά στον Όμιλο της οικογένειας Σαράντη, Κυριάκου και Γρηγόρη, καθώς διαθέτει γραμμή διαχωρισμού απορριμμάτων που κατασκευάζει εσωτερικά δικό της ανακυκλωμένο πλαστικό καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες παραγωγής της.

    Ενδεχόμενα συνεργείων πάντως, τα οποία θα εξεταστούν εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία και ενώ η Σαράντης βρίσκεται εν αναμονή των εξελίξεων στην Ουκρανία καθώς κανείς δεν γνωρίζει πως θα είναι η επόμενη μέρα.

    Οι εξελίξεις με την ουκρανική και ρωσική αγορά

    Το εργοστάσιο της Ergopack, θυγατρικής της Σαράντης, στην πόλη Kaniv της Ουκρανίας με περίπου 600 εργαζομένους, βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας εδώ και περίπου μία εβδομάδα,  άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα ακόμα.

    Όπως σημειώνουν κύκλοι της εταιρείας η ουκρανική Ergopack η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή προϊόντων οικιακής χρήσης, «τροφοδοτεί» μόνο τις γειτονικές χώρες, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζαν, Γεωργία κτλ. Ο υπόλοιπος όμιλος, προσθέτουν, δεν εξαρτάται από την παραγωγή του συγκεκριμένου εργοστασίου και δεν επηρεάζονται όπως σημειώνουν, τις πωλήσεις στις υπόλοιπες χώρες. Υπενθυμίζεται πως οι πωλήσεις της Ergopack LLC αντιπροσωπεύουν το 6,7% του συνόλου της Σαράντης.

    Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν επίσης σχετικά με την ουκρανική αγορά ότι οι συνεργασίες με προμηθευτές της χώρας αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου για τον Όμιλο. Ο οποίος και έχει στα πλάνα του εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να καλυφθεί το παραπάνω ποσοστό, εφόσον συνεχιστούν οι δραματικές εξελίξεις στη χώρα.

    Όσον αφορά στην ρωσική αγορά στην οποία η Σαράντης δραστηριοποιείται μέσω της της θυγατρικής της, Hoztorg oι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,5% των συνολικών πωλήσεων ενώ η συνεργασία είναι σε επίπεδο commercial και όχι παραγωγής. Επομένως – υπό τη σκιά των κυρώσεων στη Μόσχα- σημειώνουν πως το αποτύπωμα αυτής της δραστηριότητας στον συνολικό τζίρο είναι μικρό.



    ΣΧΟΛΙΑ