• Business

    Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ παγώνουν τις δραστηριότητες σε κοινό πετρελαϊκό πεδίο


    Τις δραστηριότητές τους στο πετρελαϊκό πεδίο Al-Khafji, το οποίο βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, αποφάσισαν να αναστείλουν οι δύο χώρες της Μέσης Ανατολής.

    Η απόφαση βασίζεται στις συμφωνηθέντες περικοπές, στην προσπάθεια για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και την μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων από την 1η Ιουνίου.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα OilPrice, τα κοινά πετρελαϊκά πεδία Al-Khafji και Wafra αντλούσαν μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως το 2015. Την χρονιά εκείνη οι δραστηριότητες είχαν ανασταλεί λόγω λειτουργικών διαφορών. Οι διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση της παραγωγής πραγματοποιήθηκαν το 2018. Μια νέα συνοριακή συμφωνία υπεγράφη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κουβέιτ τον Δεκέμβριο.

    Η παραγωγή πετρελαίου ξεκίνησε ξανά πριν από λίγους μήνες, λίγο πριν την δραματική βουτιά των τιμών λόγω της μείωσης της ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία και του πολέμου τιμών που ακολούθησε.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να μειώσει ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, πέραν της συμφωνημένης ποσόστωσής της, τον Ιούνιο, με του συνεργάτες της στον ΟΠΕΚ, τα ΗΑΕ και το Κουβέιτ, να κάνουν παρόμοιες δεσμεύσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ