ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Chevron Corp., Eni SpA, QatarEnergy και Repsol SA συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων ενεργειακών ομίλων που εξασφάλισαν δικαιώματα έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Λιβύη, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η χώρα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στην Αφρική, ανοίγει εκ νέου την πόρτα σε επενδύσεις έπειτα από χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Η κρατική National Oil Corp. (NOC) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για χερσαία και υπεράκτια οικόπεδα, στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων από το 2007. Από τα 20 μπλοκ που προσφέρθηκαν, μόνο πέντε έλαβαν έγκυρες προσφορές, με αξιωματούχους να δεσμεύονται για βελτιώσεις ενόψει του επόμενου γύρου.
Το ενδιαφέρον για τη χώρα-μέλος του OPEC, η οποία παραμένει διχασμένη μεταξύ αντίπαλων κυβερνήσεων σε ανατολή και δύση, ενισχύεται καθώς οι ενεργειακοί κολοσσοί επιδιώκουν αύξηση αποθεμάτων, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η ζήτηση για αργό θα παραμείνει ισχυρή λόγω της πιο αργής ενεργειακής μετάβασης. Παράλληλα, η πιο δυναμική εξωτερική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενθαρρύνει αμερικανικές εταιρείες να συνάπτουν συμφωνίες και να επεκτείνονται σε πολιτικά ευαίσθητες χώρες όπως το Ιράκ και η Λιβύη.
Αν και εταιρείες όπως η ιταλική Eni και η γαλλική TotalEnergies SE συνέχισαν να επενδύουν στη Λιβύη κατά τη διάρκεια του πολέμου, πολλές άλλες αποθαρρύνθηκαν από την αστάθεια, με τις ενεργειακές εγκαταστάσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης.
Η Chevron εξασφάλισε άδεια έρευνας στη λεκάνη της Σύρτης, σηματοδοτώντας σημαντική επιστροφή στη σημαντικότερη χερσαία πετρελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας. Παράλληλα, η Eni, η QatarEnergy και κοινοπραξία των Repsol, Turkiye Petrolleri AO και της ουγγρικής Mol Nyrt. απέσπασαν υπεράκτιες άδειες.
Τα 20 μπλοκ που τέθηκαν σε διαγωνισμό πριν από περίπου έναν χρόνο εκτιμάται ότι διαθέτουν 10 δισ. βαρέλια διαθέσιμων πόρων και επιπλέον 18 δισ. βαρέλια που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.
Η NOC ανακοίνωσε σε τελετή απονομής που μεταδόθηκε ζωντανά ότι θα εξετάσει μη έγκυρες προσφορές σε άλλα μπλοκ προκειμένου να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ θα αναθεωρήσει και τους όρους για περιοχές που δεν έλαβαν καμία προσφορά ώστε να επαναπροκηρυχθούν στον επόμενο γύρο.
«Σύντομα θα υπάρξει νέος γύρος προσφορών, πιθανότατα εντός του έτους, αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και εγκρίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της NOC, Μασούντ Σουλεϊμάν, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Θα πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση των όρων και την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της επιτροπής διαγωνισμού και των διεθνών επενδυτών».
Οι λιβυκές αρχές στον τομέα της ενέργειας στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγής αργού στα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2030, από 1,4 εκατ. σήμερα, προσφέροντας νέες συμφωνίες επιμερισμού παραγωγής με βελτιωμένους δημοσιονομικούς όρους, απλούστερη ανάκτηση κόστους και σαφέστερο καταμερισμό κερδών.
Ήδη υπάρχουν ενδείξεις επιτυχίας, καθώς τον περασμένο μήνα η TotalEnergies και η ConocoPhillips υπέγραψαν συμφωνίες για υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας της κοινοπραξίας τους Waha Oil, με επενδύσεις που ενδέχεται να φτάσουν τα 20 δισ. δολάρια σε ορίζοντα 25 ετών.
Ο επικεφαλής της NOC ανέφερε επίσης σε συνέδριο στο Κατάρ ότι η Λιβύη επιδιώκει μέχρι το τέλος της δεκαετίας να αυξήσει και τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι οποίες είχαν σε μεγάλο βαθμό διακοπεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ο τελευταίος προηγούμενος διαγωνισμός έρευνας στη Λιβύη είχε πραγματοποιηθεί τέσσερα χρόνια πριν από την εξέγερση κατά του Μουαμάρ Καντάφι, η οποία πυροδότησε πάνω από μία δεκαετία αναταραχών. Πριν από το 2011, η χώρα παρήγαγε 1,6 έως 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προτού πληγεί από πολιτικές διαιρέσεις που οδήγησαν σε επαναλαμβανόμενα κλεισίματα υποδομών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Διαβάστε επίσης
Nike: Βλέπει δυναμική σε Ευρώπη-Ασία και άλμα στην χονδρική παγκοσμίως
Ιράν: «Κόκκινη γραμμή» οι πυραυλικές δυνατότητες – Μήνυμα από σύμβουλο του Χαμενεΐ
Τραμπ: Εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με Μεξικό και Καναδά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ευρωαγορές: Αρνητικά ξανά τα πρόσημα – Άλμα 6% για τη Siemens Energy λόγω της ζήτησης των data centers
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής
- 95 χρόνια Παπαστράτος: Μια πορεία καινοτομίας και υπευθυνότητας
- Βρετανία: Ο πρίγκιπας Άντριου φέρεται να παρέδωσε απόρρητα οικονομικά έγγραφα στον Έπσταϊν
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.