• Business

    Σαφάρι εισπράξεων από τις τράπεζες παρά τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ

    Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδας


    Σε “σαφάρι” εισπράξεων από τους “κόκκινους” δανειολήπτες έχουν επιδοθεί οι τράπεζες παραβλέποντας τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας που ισχύει από τις αρχές Αυγούστου. Τα πιστωτικά ιδρύματα παρακάπτοντας τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας στις νέες επαφές που πραγματοποιούν με τους πελάτες των “κόκκινων” δανείων είτε καταναλωτικών είτε στεγαστικών και τους προσφέρουν μια υποτιθέμενη συμφέρουσα πρόταση για να ξεμπλοκάρει και να πάψει να είναι στο “κόκκινη” η οφειλή τους προκειμένου και οι τράπεζες να εισπράξουν όσα περισσότερα μπορούν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους προτάσεις περιλαμβάνουν ένα κούρεμα της συνολικής οφειλής δηλαδή του κεφαλαίου προσαυξημένου με τόκους και εξωλογιστικά έξοδα (τόκους υπερημερίας κλπ). Στην ουσία όμως η αρχική οφειλή μετά την αφαίρεση των εξωλογιστικών, όχι μόνο δεν κουρεύεται κατά το ποσοστό που πλασάρει η Τράπεζα, αλλά στην ουσία προσαυξάνεται.

    Στον δανειολήπτη προτείνεται η χορήγηση ενός νέου δανείου ίσο προς την νέα οφειλή μετά την αφαίρεση των προσαυξήσεων, με χαμηλό επιτόκιο και διάρκεια συνήθως 5 με 7 χρόνια. Η δόση που προκύπτει για την εξυπηρέτηση του δανείου είναι όντως χαμηλή. Όμως αν υπολογιστεί το σύνολο των χρημάτων που θα πρέπει να επιστρέψει στην τράπεζα ο πελάτης  για την εξόφληση του δανείου του προκύπτει ότι η Τράπεζα θα εισπράξει περισσότερα απ΄ότι οφείλει σήμερα ο δανειολήπτης με τόκους και πανωτόκια.

    Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία (τέλος Οκτωβρίου) την οποία έχει θέσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου οι τράπεζες να τον ενημερώσουν αναλυτικά για τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας σύμφωνα με τον οποίο είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για συνεργάσιμους και μη δανειολήπτες.

    Βέβαια η πρακτική αυτή αποδεικνύει ότι στο τέλος κερδίζουν πάντα οι τράπεζες, αν μάλιστα ληφθεί υπόψιν ότι κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια η εναλλακτική επιλογή των τραπεζών είναι η πώληση των δανείων αυτών στα λεγόμενα distressed funds έναντι ευτελούς αντιτίμου. Οι τιμές που προσφέρουν για την αγορά των δανείων αυτών όπως παραδέχθηκε εμμέσως πλήν σαφώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Γ. Πουλόπουλος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Βloomberg είναι εξευτελιστικές, για το λόγο αυτό άλλωστε και η Τράπεζα του δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει άμεσα σε πώληση των δανείων αυτών πριν από τις αρχές του νέους έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/epitropi-antagonismou-kataskevastikes-o-megalos-simvivasmos/74432



    ΣΧΟΛΙΑ