• Business

    Σ. Λαζαρίδης: Αλλαγές στις κατηγορίες μετοχών του ΧΑ και στην αγορά ETFs το 2017

    Σωκράτης Λαζαρίδης ΕΧΑΕ Χρηματιστήριο

    Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών


    Αλλαγές στην κατηγοριοποίησης των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), εφαρμογή της δυνατότητας καλυμμένων πωλήσεων (covered sales) από τους επενδυτές αλλά και επέκταση της διαπραγμάτευσης των ETFs σε αγορές του εξωτερικού αποτελούν τους βασικούς στόχους της διοίκησης του ΧΑ για το 2017. 

    Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους εκπροσώπους του τύπου ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι στις 16 Ιανουαρίου 2017 το Χ.Α. θα θέσει σε λειτουργία μια νέα έκδοση του ΟΑΣΗΣ που περιλαμβάνει 3 νέες κατηγορίες συναλλακτικής δραστηριότητας στην Κύρια Αγορά. Πρόκειται για τις κατηγορίες Υψηλής, Μέσης και Χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

    Πρόκειται για μια εσωτερική αλλαγή που αφορά την Κύρια Αγορά και κυρίως το market making που πραγματοποιούν οι χρηματιστηριακές εταιρείες, η οποία ωστόσο θα μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά διαπραγμάτευσης των μετοχών ανάλογα με την κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν.

    Παράλληλα, κατά τη συνάντηση έγινε γνωστό ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις του Χ.Α. με τα Χρηματιστήρια της Κίνας και του Ιράν για την παράλληλη εισαγωγή και διαπραγμάτευση ETFs. Μάλιστα, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον τουλάχιστον δύο γνωστών ελληνικών εταιρειών που ενδιαφέρονται να εισάγουν προς διαπραγμάτευση τις ομολογίες τους στην συγκεκριμένη αγορά του Χ.Α.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, Πρόεδρος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, επισήμανε: «το 2016 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα σχετική ισορροπία στο ισοζύγιο πληρωμών, όχι όμως και αλλαγή στην ψυχολογία. Αντιθέτως στο σημείο αυτό υπήρξε επιδείνωση. Οι αγορές δεν φαίνεται ακόμα να έχουν πιστέψει πως μπορούμε να πετύχουμε. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι προσδοκίες μας θα πραγματοποιηθούν». Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχουν 85% πιθανότητες να επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, ήτοι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εάν όμως συνυπολογιστεί ο πολιτικός παράγοντας, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 55%.

    Απολογισμός του 2016

    Σύμφωνα με τα στοιχεία απολογισμού της χρονιά που ανέφερε ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών,  το 2016 θα κλείσει με 20-25% μείωση του τζίρου στο Χ.Α., όταν ο μέσος όρος της πτώσης του τζίρου στην Ευρώπη είναι 16,5%. Το  μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας στο ελληνικό Χρηματιστήριο πραγματοποιείται από τις τράπεζες, ενώ ο κλαδικός δείκτης οδεύει προς μια ακόμη πτωτική χρονιά.

    Σε επίπεδο εισηγμένων, τα fundamentals δείχνουν να υποστηρίζουν μια αλλαγή του κλίματος. Στο εξάμηνο του 2016 καταγράφηκε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας και των χρηματικών διανομών (μερίσματα, προμερίσματα, διανομές αποθεματικών επιστροφές κεφαλαίου κλπ) από την πλευρά των εταιρειών.

    Για τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων ανέφερε πως 96 εταιρίες κατέγραψαν καθαρή κερδοφορία και 44 ζημίες, όταν τα αντίστοιχα νούμερα στο εξάμηνο του 2015 ήταν 87 και 53 αντίστοιχα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαρινόπουλος: Ρευστότητα τέλος – Στον αέρα η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόθεν έσχες: Αναλυτικά όλα τα εισοδήματα που δηλώνουν οι βουλευτές – Ποιος είναι ο πιο πλούσιος και ο πιο φτωχός

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εισαγγελία Πρωτοδικών: Κατεπείγουσα έρευνα για τη ρόδα στο Σύνταγμα



    ΣΧΟΛΙΑ