• Business

    Rolex: Βουτιά 31% στη τιμή των μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών

    • NewsRoom
    ROLEX

    Ρολόι Rolex


    Υποχωρεί το ράλι στην δευτερογενή αγορά πολυτελών ρολογιών, με τις τιμές να ακολουθούν σταθερά πτωτική τάση τους τελευταίους μήνες.

    Σύμφωνα με στοιχεία της WatchCharts, η τιμή ενός μεταχειρισμένου ρολογιού –σε μία αγορά που κυριαρχεί η ζήτηση για το κορυφαίο ελβετικό brand Rolex– έχει μειωθεί κατά 31% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν τον Μάρτιο του 2022. Οι ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν να επισκέπτονται με τον ίδιο ρυθμό τους ιστοτόπους μεταπώλησης, όμως δεν αγοράζουν τόσο συχνά.

    H άνοδος και η πτώση

    Η δευτερογενής αγορά πολυτελών ρολογιών είδε μία εντυπωσιακή άνθιση το 2021 παράλληλα με το ράλι σε μετοχές και κρυπτονομίσματα, η οποία πυροδοτήθηκε από τις κυβερνητικές παροχές εν μέσω πανδημίας.

    Σε αντίθεση με τις μετοχές και crypto, τα οποία κατέρρευσαν κατά το α’ εξάμηνο του 2022, υπό το βάρος των πρώτων αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, τα πολυτελή ρολόγια αποδείχθηκαν πιο ανθεκτική επένδυση.

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μία αγορά που θα ξεπεράσει τα επόμενα χρόνια την πρωτογενή και θα συνεχίσει να αυξάνει την αξία της.

    Η παρατεταμένη περίοδος των  υψηλών επιτοκίων και η ανάγκη αναζήτησης καταφυγίου από πολλούς επενδυτές όμως αποδείχθηκαν εχθρικό περιβάλλον για όσους ήθελαν να αγοράσουν ένα Rolex.

    Σύμφωνα με τον Charles Tian, σύμβουλο της WatchCharts, έχει αυξηθεί ο αριθμός των κατόχων πολυτελών ρολογιών που θέλουν να πουλήσουν το ακριβό απόκτημά τους. «Όσοι βλέπουν ένα ρολόι ως επένδυση, σκέφτονται πλέον ότι ήρθε η ώρα να ρευστοποιήσουν», αναφέρει.

    Ο ίδιος το αποδίδει στον αυξημένο πληθωρισμό και στο άλμα στα επιτόκια, που κάνει τους κατόχους πιο ανήσυχους και τους αγοραστές πιο επιφυλακτικούς σε νέες αγορές.

    Ο Tim Stracke, διευθύνων σύμβουλος της Chronos24 αναφέρει ότι ενώ οι επισκέπτες στον ιστότοπο παραμένουν στα ίδια επίπεδα, οι μέσες τιμές πώλησης και ο όγκος αγορών έχουν μειωθεί.

    Αύξηση της προσφοράς

    Τα πολυτελή ρολόγια έχουν δει τεράστια άλματα στην τιμή τους εξαιτίας της μικρής προσφοράς, μια πολιτική που εκτόξευσε τη Rolex στην κορυφή των brands του κλάδου.

    Αυτό ώθησε και τις τιμές στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις, ιδίως στα δημοφιλή μοντέλα να εκτοξεύονται οι τιμές, πολλές φορές υψηλότερα από τη λιανική.

    Με τους αγοραστές να «γεμίζουν» τις πλατφόρμες με μεταχειρισμένα ρολόγια, το πλεονέκτημα για ένα σπάνιο απόκτημα έχει αποδυναμωθεί.

    «Τώρα οι καταναλωτές βρίσκονται σε μία περίοδο ντροπής», αναφέρει ο Stracke και εξηγεί ότι ύστερα από τις μεγάλες δαπάνες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, οι ενδιαφερόμενοι το σκέφτονται πολύ περισσότερο για το αν θα προχωρήσουν σε μία ακόμα αγορά.

    «Όταν ξοδεύεις λίγα παραπάνω για ένα ρολόι, συνήθως χρειάζεται κάποιος χρόνος για να χωνέψεις την αγορά», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Κριστιάνο Ρονάλντο: Επενδύει στην αγορά πολυτελών ρολογιών – Aπέκτησε μερίδιο στην πλατφόρμα Chrono24

    Rolex, Cartier, Patek Philippe: Ανακάμπτουν οι εξαγωγές λόγω ζήτησης σε ΗΠΑ και Κίνα

    CNL Capital: Εξέδωσε ομολογιακό δάνειο €500.000



    ΣΧΟΛΙΑ