• Business

    Rolex, Patek Philippe: Υπερδιπλάσια απόδοση πέτυχαν τα πολυτελή ρολόγια έναντι των μετοχών στην πενταετία

    • Bloomberg


    Οι τιμές των ρολογιών Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 20% ετησίως από τα μέσα του 2018, ξεπερνώντας τον δείκτη S&P 500, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

    Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 είχε κατά μέσο όρο ετήσιες αποδόσεις 8% από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2023, ενώ ένα καλάθι μεταχειρισμένων ρολογιών κορυφαίων ελβετικών brands, αυξήθηκε με υπερδιπλάσιο ρυθμό, σύμφωνα με την έκθεση της Boston Consulting Group Inc. και της εταιρείας πωλήσεων second hand, WatchBox.

    Αυτό ισχύει παρά το γεγονός ότι οι τιμές ορισμένων μεταχειρισμένων μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων των Rolex Daytonas, Patek Nautilus και AP Royal Oaks, μειώθηκαν έως και κατά ένα τρίτο από τότε που η αγορά κορυφώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022.

    Οι τιμές ενός καλαθιού ρολογιών των λεγόμενων ανεξάρτητων brands, συμπεριλαμβανομένων των FP Journe, H. Moser & Cie και De Bethune — ένας μικρός ελβετικός κατασκευαστής που ανήκει κατά πλειοψηφία στην WatchBox — είχαν απόδοση 15% την ίδια περίοδο. Η έκθεση προβάλλει τα πολυτελή ρολόγια ως εναλλακτική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων εκτός από τις μετοχές, τα ομόλογα, την τέχνη και το κρασί.

    Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι μετοχές ξεπέρασαν τα ρολόγια ως επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο. Ο S&P 500 είχε σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12% μεταξύ 2012 και 2022, ενώ τα ρολόγια Rolex, Patek και AP ήταν κατά μέσο όρο 7%.

    Luxury Watches Outperformed Stocks Since 2018 | The secondary watch market for major models
    Τα πολυτελή ρολόγια ξεπέρασαν τις αποδόσεις των μετοχών από το 2018

    Οι αυξήσεις των τιμών των ρολογιών στη second hand αγορά επιταχύνθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές Millennial και Generation Z, που είχαν μετρητά και παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, ανακάλυψαν ένα ακριβό νέο χόμπι συλλέγοντας ελβετικά ρολόγια. Η άνοδος και η πτώση των αξιών των κρυπτονομισμάτων έχει επίσης συσχετιστεί με τις τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών.

    «Η αξία και η διαφάνεια είναι οι κινητήριες δυνάμεις της δευτερογενούς αγοράς και αυτό υπήρξε κινητήριος δύναμη της ρευστότητας», δήλωσε σε συνέντευξή της η Sarah Wilersdorf, διευθύνουσα σύμβουλος και συνεργάτης της BCG στη Νέα Υόρκη.

    Πάνω από το 60% των συναλλαγών ήταν online σε σύγκριση με το 15% στις αγορές καινούργιων ρολογιών. Ενώ οι άνδρες εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των αγοραστών, ο αριθμός των γυναικών και των νεότερης ηλικίας συλλεκτών αυξάνεται ραγδαία, πρόσθεσε.

    Η WatchBox με έδρα τη Φιλαδέλφεια, είναι από τους κορυφαίους πωλητές μεταχειρισμένων ρολογιών παγκοσμίως, που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ και έχεις υποστηρικτές όπως ο κορυφαίος πρώην παίκτης του NBA Michael Jordan και ο ακτιβιστής επενδυτής Bill Ackman.

    Luxury Watches Beat Stocks and Other Alternative Assets in 2021 | Stock returns better than watches over ten years
    Τα πολυτελή ρολόγια κέρδισαν σε απόδοση τις μετοχές και άλλα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία το 2021

    Η Boston Consulting Group και η WatchBox συγχρηματοδότησαν την έρευνα καταναλωτών που διεξήχθη για την ανάλυση.

    Η αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών πολυτελείας αυξήθηκε στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε σύγκριση με την πρωτογενή αγορά λιανικής που είχε αξία 55 δισ. δολάρια. Επίσης, αναμένεται να αυξάνεται κατά 9% ετησίως φτάνοντας στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026, καθώς οι τιμές αυξάνονται και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να συλλέγουν ρολόγια, σύμφωνα με μια πρόβλεψη της BCG.

    Η LuxeConsult, μια ανεξάρτητη ελβετική εταιρεία αναλυτών και συμβούλων, προέβλεψε πρόσφατα ότι οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ρολογιών πολυτελείας θα ξεπεράσουν την πρωτογενή αγορά λιανικής έως το 2033, φτάνοντας στα 85 δισ. δολάρια.

    Η second hand αγορά ρολογιών πολυτελείας, συχνά αποκαλούμενη «γκρίζα αγορά», ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο ελβετικός κολοσσός Rolex είπε ότι θα αρχίσει να πιστοποιεί τα μεταχειρισμένα ρολόγια για μεταπώληση μέσω του δικτύου εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων του.

    Διαβάστε ακόμη:

    Rolex: Γιατί η αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών πολυτελείας είναι καλύτερη επένδυση από μετοχές και Bitcoin

    Η Swatch στα βήματα της Rolex: Αυξάνει τις τιμές στα ρολόγια Omega, Longines και Tissot



    ΣΧΟΛΙΑ