ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Αυτός είναι μικρός, αλλά σοβαρός και μακάρι να τα καταφέρει», «ποιος είναι; Τον διάλεξε ο Αντετοκούνμπο; Άρα έχει κάτι μέσα του», «Άρης είσαι. Πρέπει να σε πονάει. Μην το δεις σαν startup»! Κάπως έτσι στα social media ή ίσως, όχι πολυπληθείς, όσων των αθηναϊκών ομάδων μπάσκετ, αλλά σίγουρα ορκισμένοι και παθιασμένοι, φίλαθλοι του Άρη, υποδεχτούν τον Ρίτσαρντ Σιάο, το νέο owner, τον επενδυτή και ιδιοκτήτη της κιτρινόμαυρης, σα τα χρώματα του Βυζαντίου και τη σημαία της Θεσσαλονίκης, Καλαθοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας.
Με έμβλημα τον θεό της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, τον Άρη, προφίλ και στραμμένο δεξιά, καθιστό σε θρόνο, ετοιμοπόλεμο με την κράνος, δόρυ και ασπίδα, ο ιστορικός σύλλογος, από την 25η Μαρτίου του 1914, που ιδρύθηκε από μια ομάδα νεαρών φιλάθλων και φοιτητών από την πάνω πόλη της Θεσσαλονίκης, παραμένει η μπασκετική ομάδα με έναν από τους πιο πιστούς πυρήνες φιλάθλων στην Ελλάδα.
Θα μπορούσαμε το κοινό του Άρη, να τους χαρακτηρίσουμε όχι απλώς φιλάθλους, αλλά στρατό με ταυτότητα, με ιστορική μνήμη, μεγάλη συναισθηματική εμπλοκή και κουλτούρα που διαμορφώθηκε όχι μόνο μέσα στα γήπεδα, αλλά και κόντρα στο χρόνο, την εγκατάλειψη και τις εναλλαγές εποχών και που στηρίζουν την ομάδα τους, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους αγωνιστικές, οικονομικές, διοικητικές. Άλλωστε, το σύνθημα «Άρης στα εύκολα, Αρειανάρα στα δύσκολα» δεν είναι τυχαίο!

Ο 24χρόνος Νεοϋορκέζος ανάμεσα σε Αρειανούς
Ο Άρης είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που έκανε το μπάσκετ… λαϊκή θρησκεία στα ‘80s. Ήταν η εποχή των Γκάλη, Γιαννάκη και Ιωαννίδη, που δημιούργησε συλλογική μνήμη και ένα αίσθημα ότι «εδώ γεννήθηκε το σύγχρονο ελληνικό μπάσκετ».
Οι φίλαθλοι του Άρη κουβαλούν αυτή την κληρονομιά, όχι σαν μουσειακό κομμάτι, αλλά σαν αιτία ύπαρξης. Και ανάμεσα τους, εμφανίστηκε, ήσυχα, σχεδόν ντροπαλά, ένα απόγευμα, ο Ρίτσαρντ Σιάο!
Ο μετρίου αναστήματος, πολύ νέος, μόλις 24 ετών, που δείχνει ακόμη πιο μικρός, στάθηκε μπροστά στις κάμερες, με το logo της ΚΑΕ Άρης φρεσκοτυπωμένο σε ένα μαύρο κολεγιακό μπλουζάκι. Κρατούσε τα χέρια του σταυρωμένα, πίσω από το σώμα του και έγερνε ελαφρώς μπροστά, όταν απαντούσε στις ερωτήσεις.
Οι συστάσεις βέβαια είχαν, ήδη, γίνει! Μπορεί να μοιάζει σαν φοιτητής, αλλά θα μπορούσε να είναι μεγάλό – σύμβουλος επενδύσεων σε πολυτελή γραφεία στη SoMa, στο Σαν Φρανσίσκο ή να προετοιμάζει pitch decks στο Soho της Νέας Υόρκης. Αντί για αυτά, επέλεξε να βρίσκεται στη περιοχή από Γρηγορίου Λαμπράκη και Αλεξάνδρειο έως Άνω Τούμπα, με Τριανδρία, Μαλακοπή και Κωνσταντινουπολίτικα, μέσα! Με τις λέξεις «ενθουσιασμός, τιμή και ευγνωμοσύνη» η εταιρεία του Ρίτσαρντ Σιάο RHC Sports & Entertainment Group, ανακοινώσε την επίσημη εμπλοκή της στην ΚΑΕ Άρης, στις 28 Ιουνίου 2024.
Η είδηση πέρασε σε πρώτη φάση από τα μικρά γράμματα των μπασκετικών sites. Όταν όμως έγινε γνωστό πως ο Σιάο βρίσκεται στο τιμόνι της, και μάλιστα με backing από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τα πράγματα άλλαξαν. Ξαφνικά, ο Άρης από «άλλη μία ομάδα που ψάχνει επενδυτή» έγινε ιστορία που αξίζει να παρακολουθείς. Στο πρώτο του δημόσιο μήνυμα, ο Σιάο έγραψε: «Η ομάδα αυτή αντιπροσωπεύει κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον αθλητισμό. Είναι ένα σύμβολο ιστορίας, πάθους και δυναμικής. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε, να αναβαθμίσουμε και να τιμήσουμε αυτό που, ήδη, υπάρχει». Ε! Ναι! Οποίος του τα έγραψε, καλά, το πάει για να βρει στόχο στη καρδιά της θύρας 3 των Αρειανών!
Το Μπρούκλιν, οι σπουδές και οι Αντετοκούνμπο
Γεννημένος το 2000 στο Μπρούκλιν, σε οικογένεια μεταναστών από την Κίνα, ο Ρίτσαρντ μεγάλωσε με αριθμούς και παρτίδες σκάκι. Η μητέρα του ήταν λογίστρια και ο πατέρας του είχε μικρή εταιρεία logistics. Δεν προερχόταν από πλούσια οικογένεια, αλλά η πειθαρχία, η μελέτη και η προετοιμασία ήταν οι μεγάλες αξίες, πιο πολύτιμες από κάθε πλούτο. Πάρα πολύ ευφυής, διακρίθηκε από τις πρώτες τάξεις του σχολείου και διέπρεψε σε διαγωνισμούς μαθηματικών, αλλά και σε αγώνες στο σκάκι.
Στο γυμνάσιο, πια, απογειώθηκε, ακολουθώντας το ειδικό πρόγραμμα STEM, δηλαδή ενισχυμένη διδασκαλία στις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία και ξεχώρισε με βραβείο στο New York City Math League. Σπουδασε Οικονομικά στο Columbia University, με υποτροφία και έδωσε έμφαση στη μελέτη του στα χρηματοοικονομικά. Ακολούθησαν τα μεταπτυχιακά του, στη περιβόητη σχολή Wharton, του φημισμένου University of Pennsylvania, απ’ όπου έχουν αποφοιτήσει λογιών διάσημοι από τους Ντόναλντ Τραμπ και Ελον Μασκ έως τον Νομπελίστα για τη θεωρία του, της ασύμμετρης πληροφόρησης, σπουδαίο Τζόσεφ Στίγκλιτς.
Στη Wharton, κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου με θέμα την επιχειρηματικότητα στον αθλητισμό, ο Ρίτσαρντ Σιάο γνώρισε τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Δεν άργησαν να ανακαλύψουν ότι, παρά τις διαφορετικές διαδρομές τους είχαν κοινό πάθος για το μπάσκετ και τον κόσμο της στρατηγικής και των επενδύσεων. Ο ένας με ένστικτο του παίκτη και ο άλλος με την αναλυτική σκέψη του ανθρώπου, που ήξερε να διαβάζει τα δεδομένα αλληλοσυμπληρώθηκαν και έγιναν καλοί φίλοι.
Ο Σιάο άρχισε να βρίσκεται κοντά στην οικογένεια Αντετοκούνμπο, να ακολουθεί την πορεία τους εντός και εκτός γηπέδων, και να παρακολουθεί αγώνες των Milwaukee Bucks από τις πρώτες θέσεις. Το καλοκαίρι του 2021, όταν η ομάδα του Μιλγουόκι κατέκτησε το πρωτάθλημα του NBA, ο Σιάο ήταν παρών. Βρέθηκε μαζί τους στα αποδυτήρια, όπου και απαθανατίστηκε στις κάμερες, ως πρόσωπο της εμπιστοσύνης και του στενού κύκλου της οικογένειας.
Ο Γιάννης, ο Σιάο, ο Αρης και τα 6 εκατομμύρια του restart
Το 2022 ιδρύει την RHC Group, ένα επενδυτικό σχήμα με επίκεντρο τα αθλητικά brands, την τεχνολογία και τις περιφερειακές αγορές. Στόχος του, όπως έγραψε ο ίδιος στο LinkedIn του, είναι η επένδυση του να έχει αξία, όταν επιστρέφει πίσω σε αυτούς που τη χρειάζονται, όχι μόνο σε εκείνους που την υπογράφουν. Το 2023 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε την ιδέα η RHC Group να εμπλακεί σε έναν σύλλογο με πραγματική ιστορική βαρύτητα, όχι απλώς με τίτλους αλλά με ρίζες στο DNA του ελληνικού μπάσκετ και η ΚΑΕ Άρης, ήταν ιδανική περίπτωση.
Ο ίδιος ο Ρίτσαρντ Σιάο ταξίδεψε δύο φορές στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Είδε αγώνες από τις θέσεις των επισήμων, φορώντας φούτερ και καπέλο. Μίλησε με ανθρώπους και παρακολούθησε τις λειτουργίες της ομάδας, διακριτικά αλλά με δική του εμπειρία. Η συμφωνία έκλεισε στο τέλος Ιουνίου του 2024. Λέγεται, πως όταν έκλεισε η συμφωνία, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τηλεφώνησε σε δύο θρυλικούς πρώην παίκτες του Άρη, ζητώντας τους να στηρίξουν τη νέα κατάσταση και πως μάλιστα είπε για τον Σιάο, πως «δεν ήρθε, εδώ να μας δείξει power point, αλλά να μάθει την ιστορία μας». Από την 1η Ιουλίου ανέλαβε και επισήμως τη διαχείριση της ΚΑΕ.
Το ποσό της επένδυσης δεν ανακοινώθηκε επίσημα, όμως εκτιμήσεις από ανθρώπους του συλλόγου το τοποθετούν κοντά στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, περίπου 2 εκατομμύρια διατέθηκαν άμεσα για την αποπληρωμή υποχρεώσεων που τρέχανε, ενώ το υπόλοιπο προορίζεται για αγωνιστική ενίσχυση, υποδομές και διοικητική αναδιάρθρωση. Το συνολικό μπάτζετ για τη σεζόν 2025-2026 υπολογίζεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ, με τα 2 να κατευθύνονται καθαρά στο ρόστερ.
Πράγμα που σημαίνει, πως αναδεικνύεται σε μια από τις ισχυρότερες ομάδες, εκτός των δύο υπερδυνάμεων, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, με τη δυνατότητα ανταγωνισμού σε σταθερή βάση και τη δυνατότητα να στοχεύσει σε ευρωπαϊκή επιστροφή.
Τριάντα λεπτά στο Παλέ, χιλιάδες downloads στο app και low profile
Την πρώτη εβδομάδα, ο περισσότερος κόσμος στον Άρη δεν ήξερε τι να περιμένει. Οι φίλαθλοι είδαν έναν ασιατικών χαρακτηριστικών επιχειρηματία, στα 24 του, να αναλαμβάνει την ΚΑΕ. Τα ΜΜΕ, αθλητικά και μη, δεν είχαν υλικό μόνο μερικές ισχνές δηλώσεις και κάποιες φειδωλές αναρτήσεις. Όμως κάθε μυστήριο διαλύθηκε με τις πρώτες δράσεις. Εισιτήρια διαθέσιμα online. Ανακοινώσεις με συνέπεια. Καμπάνια για τα διαρκείας που δεν μοιάζει με αφίσα από το 2005.
Το app του Άρη, μέσα σε 20 μέρες, είχε πάνω από 4.000 downloads. Και αυτό χωρίς καμία παραδοσιακή διαφήμιση. Ένας από τους συνεργάτες του λέει: «Είναι νέος, αλλά είναι πιο ώριμος από πολλούς 50άρηδες. Κάνει πράγματα πριν μιλήσει γι’ αυτά. Κι αυτό στο ελληνικό αθλητικό τοπίο είναι σπάνιο». Όχι, βέβαια, πως τον είδαν και πολλοί από κοντά, για να έχουν άποψη.
Ο Σιάο επισκέφθηκε και το Nick Galis Hall στις 30 Ιουνίου 2025, μετά τη βάφτιση της κόρης του Κώστα Αντετοκούνμπο, στην Αθήνα και αφού πέρασε εκεί, περίπου 30 με 40 λεπτά, ξεναγήθηκε, στα γραφεία της ομάδας. Κατά τα άλλα, έχει δημόσιο λογαριασμό στο Instagram, με λίγο πάνω από 30.000 ακολούθους.
Οι αναρτήσεις του είναι λίγες, προσεκτικά επιλεγμένες και χωρίς προσωπική προβολή. Περιλαμβάνουν κυρίως φωτογραφίες αστικών τοπίων από Νέα Υόρκη, Τόκιο, Βερολίνο καθώς και στιγμιότυπα από επισκέψεις του σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή τεχνολογικά hubs. Πρόσφατα, έχει δημοσιεύσει εικόνες από τη Θεσσαλονίκη. Τα μόνα πρόσωπα που συχνά εμφανίζονται μαζί του στις αναρτήσεις τους είναι οι Αντετοκούνμπο και μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο σχολίαζε και ως «Family reunion», οικογενειακή επανένωση, μια γιορταστική φωτογραφία μαζί τους.
Όταν πριν λίγα 24ωρα, ανακοινώθηκε επίσημα, η μεταβίβαση των μετοχών στον Ρίτσαρντ Σιάο μπροστά στους εκστασιασμένους φίλους του Άρη που έδωσαν βροντερό παρών στο Παλέ, η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική, με ιαχές, χειροκροτήματα, συνθήματα και καπνογόνα, τόσο που, ε, είναι θέμα χρόνου να αρχίσει και ο νεαρός Νεοϋρκέζος να βραχνιάζει τραγουδώντας: «Θεέ μου, για σένα τον τρελογιατρό τον επισκέπτομαι συχνά, δεν έχω σπίτι, δεν έχω δουλειά, δεν έχω γκόμενα, δεν έχω λεφτά, ΑΡΗ ολέο, ολέο, ολέο, ολέο…».
Διαβάστε επίσης:
Bet Builder Ready από το Πάμε Στοίχημα για τους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων
Χορηγός της Μπάγερν Μονάχου για τρία χρόνια το Betano της Kaizen Gaming
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Συνελήφθησαν οι δήμαρχοι του CHP σε τρεις ακόμη πόλεις
- Mετρό, τραμ και λεωφορεία: 24ωρη λειτουργία σήμερα – Τα δρομολόγια
- Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση γνώριζε την παθογένεια του ΟΠΕΚΕΠΕ – Το πρόστιμο δεν θα το πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Τρισάγιο για τους γονείς του και τον Παύλο Μπακογιάννη στη Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Άγιο Όρος
