• Business

    Ρέι Ντάλιο: Τα νέα επενδυτικά του σχέδια στο Άμπου Ντάμπι

    Ray Dalio, ιδρυτής του hedge fund, Bridgewater

    Ray Dalio, ιδρυτής του hedge fund, Bridgewater


    Στη λίστα με τα hedge funders που ενισχύουν τις σχέσεις τους με τη Μέση Ανατολή μπαίνει o διάσημος short-seller Ρέι Ντάλιο, ο οποίος θα δημιουργήσει ένα υποκατάστημα του οικογενειακού του γραφείου στο Άμπου Ντάμπι.

    Με δύο κόμβους του family office, έναν στις ΗΠΑ κι έναν στην Σιγκαπούρη, ο Ντάλιο επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στο εμιράτο που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο παράδεισος των hedge funds.

    Κορυφαία ταμεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν μετακομίσει στο Άμπου Ντάμπι ή έχουν μετακινήσει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους στο επενδυτικά φιλόξενο και αφορολόγητο εμιράτο και ο Ντάλιο ακολουθεί το παράδειγμά τους, αναζητώντας ομάδα έμπειρων επαγγελματικών για να στελεχώσει το νέο παράρτημα.

    Οι νέες του επενδύσεις

    Άλλωστε, ο ίδιος σε δηλώσεις του δεν έχει κρύψει τις καλές σχέσεις που διατηρεί εδώ και δεκαετίες με τους επενδυτές της Μέσης Ανατολής.

    «Μετράω περισσότερα από 30 χρόνια ουσιαστικής δουλειάς και βαθέων σχέσεων με τους ανθρώπους και την ηγεσία στο Άμπου Ντάμπι, κάτι που με έκανε να τους συμπαθώ και να τους θαυμάζω πολύ», είχε αναφέρει πρόσφατα. «Το Άμπου Ντάμπι γίνεται κόμβος για πολλές συναρπαστικές εξελίξεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας».

    Ο Ντάλιο συνεχίζει να παραμένει δραστήριος επενδυτής, παρά το γεγονός ότι άφησε το τιμόνι της εταιρείας του, Bridgewater Associates. Ασχολείται με το οικογενειακό του γραφείο, το οποίο δραστηριοποιείται στη διαχείριση των ιδιωτικών επενδύσεων του δισεκατομμυριούχου καθώς και στις φιλανθρωπικές του δωρεές. Μεταξύ αυτών των αιτιών είναι η εξερεύνηση των ωκεανών, την οποία υποστηρίζει μέσω του μη κερδοσκοπικού του OceanX.

    Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις για μία ευρύτερη επενδυτική συνεργασία με την Group 42, την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης της οποίας προεδρεύει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΑΕ, Sheikh Tahnoon bin Zayed. Μία από τις κοινές τους πρωτοβουλίες είναι ένα έργο ανάπτυξης της νέας πρωτεύουσας της Ινδονησίας.

    Ο διάσημος επενδυτής, του οποίου η καθαρή περιουσία εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια, προστίθεται σε μια  λίστα πλούσιων ατόμων που ανοίγουν γραφεία στα ΗΑΕ.

    To hot spot των hedge funds

    Ορισμένα hedge funds έχουν ήδη δημιουργήσει έδρες στο Ντουμπάι τα τελευταία δύο χρόνια, απολαμβάνοντας τη χαμηλή φορολογία, τον άνετο τρόπο ζωής και την ιδανική ζώνη ώρας για όσους δραστηριοποιούνται σε όλες τις διεθνείς αγορές. Το γειτονικό Άμπου Ντάμπι, το οποίο φιλοξενεί κρατικά επενδυτικά ταμεία που εποπτεύουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια, έχει προσελκύσει το δικό του μερίδιο μεγάλων ονομάτων, συμπεριλαμβανομένου του Brevan Howard Asset Management.

    Και τα δύο εμιράτα βρίσκονται σε συζητήσεις για να προσελκύσουν επιπλέον εταιρείες επενδύσεων στη χώρα. Το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Ντουμπάι δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με περισσότερες από 50 εταιρείες, ενώ έχει ήδη προσελκύσει κορυφαίους παίκτες, όπως η Millennium Management και η ExodusPoint Capital Management.



    ΣΧΟΛΙΑ