• Business

    Εισαγγελείς Διαφθοράς: Ακολούθησαν το ρητό “follow the money” και έφτασαν στον Μαρτίνη

    Τράπερ


    Πολλές φορές οι δικαστικοί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων για πολλά από τα στραβά της Δικαιοσύνης, από τις καθυστερήσεις στην απονομή της μέχρι και για ύποπτες συναλλαγές με πολιτικούς και επιχειρηματίες. Όμως όταν κάνουν κάτι σωστά, δεν μπορεί κανείς να μην τους επαινέσει για το έργο τους. Η σύλληψη του πρώην προέδρου του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος εμπλέκεται σε σειρά σκανδάλων που συνδέονται με τη διοίκηση του ιδρύματος (επικεφαλής του οποίου ήταν ο ίδιος επί 28 χρόνια), είναι σίγουρα μία από τις υποθέσεις θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στους εισαγγελικούς λειτουργούς που διεξήγαγαν τις έρευνες από τις οποίες προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του για «μίζα» εκατομμυρίων από γερμανική εταιρεία το 1998.

    Ναι, πρόκειται για μία ιστορία που πηγαίνει σχεδόν είκοσι χρόνια πίσω, όταν ο Ανδρέας Μαρτίνης, παντοδύναμος πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, φέρεται να εισέπραξε μίζα 3,2 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων από γερμανική εταιρεία προκειμένου να επιλεγεί για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, όπως και έγινε.

    Πώς φτάσαμε όμως σε αυτήν την αποκάλυψη; Χάρη κυρίως στην επιμονή της προϊσταμένης της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένης Ράικου (γνωστής και από άλλες πολύ σημαντικές υποθέσεις που έχει αναλάβει, όπως τα εξοπλιστικά, οι στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), η οποία διεξήγαγε έρευνα για την περιουσιακή κατάσταση του ζεύγους Μαρτίνη, στο πλαίσιο της οποίας ανέθεσε στους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο να ερευνήσουν το συγκεκριμένο περιστατικό του 1998. Μετά από μία εξονυχιστική και εξαιρετικά δύσκολη έρευνα, οι δύο εισαγγελείς κατέληξαν στο πόρισμά τους:  Ο Ανδρέας Μαρτίνης εξαπάτησε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προωθώντας τη σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία Hospitalia International με συνολικό κόστος 12 δις δραχμών, ποσό μεγαλύτερο από το πραγματικό, με το πλεονάζον ποσό να καταλήγει στην τσέπη του ως «μίζα».

    Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι εισαγγελείς έκαναν ακριβώς αυτό που έπρεπε: ακολούθησαν το χρήμα (follow the money, η γνωστή ατάκα από την ταινία «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου»). Αρχικά εντόπισαν το ποσό των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ που έφυγε από λογαριασμούς της εταιρείας, και αυτό ήταν το εύκολο μέρος. Το δύσκολο ήταν να καταλάβουν πού πήγε αυτό το ποσό, καθώς τα χρήματα πέρασαν από μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσω διάφορων λογαριασμών, ώστε να χαθούν τα ίχνη του χρήματος. Όμως παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, και χάρη και στην πολύτιμη βοήθεια των ελβετικών αρχών, τα κατάφεραν: εντόπισαν ένα ποσό ύψους 1,1 εκατ. μάρκων, μέρος του αρχικού ποσού, που κατέληξε σε μία offshore με έδρα τη Λιβερία, ιδιοκτήτες της οποίας φέρονται να είναι οι Ανδρέας και Γεωργία Μαρτίνη. Μάλιστα, με το ποσό αυτό φέρεται να αγοράστηκε το κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, όπου στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός Mega.

    Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους για την υπόθεση αυτή, καθώς τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία: το ένταλμα σύλληψης του ζεύγους εκδόθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα και το βράδυ της Δευτέρας αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησαν στη σύλληψή τους…

    Και θα πρέπει να το τονίσουμε και πάλι: η υπόθεση αυτή δεν θα μπορούσε να είχε στοιχειοθετηθεί αν η Ελένη Ράικου, ο Γιάννης Δραγάτσης και ο Αντώνης Ελευθεριάνος δεν επέμεναν σε αυτήν, ξοδεύοντας νύχτες ολόκληρες και επενδύοντας απίστευτο χρόνο και ενέργεια για να μπορέσουν τελικά να επιτελέσουν το λειτούργημά τους: να αποδώσουν Δικαιοσύνη.

     

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/oli-alithia-gia-ton-andrea-martini-ta-kolpa-off-shore-ke-ta-lefta-kato-apo-trapezi/46073

     

     

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Παπαγγελόπουλος: Προκαταρκτική εξέταση για το παράνομο στοίχημα

    blackjack hippodrome casino bet traders



    ΣΧΟΛΙΑ