• Business

    Ραγδαίες εξελίξεις στην Creta Farms: Οι τράπεζες πήραν τον έλεγχο – Άνοιξε ο δρόμος για τη διάσωση της εταιρείας

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια διάσωσης της Creta Farms ξεπεράστηκε με την εκχώρηση των ποσοστών που κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι στις τράπεζες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αδέλφια Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκη παραχώρησαν υπό την μορφή ενέχυρου το σύνολο των μετοχών τους στα πιστωτικά ιδρύματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους περίπου 4 εκατ. Ευρώ προς την εταιρεία. Μια χρηματοδότηση που έχει ανάγκη για να επαναλειτουργήσει η παραγωγή, η οποία είχε σχεδόν σταματήσει λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

    Υπενθυμίζεται πως οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες έχουν έκθεση σχεδόν 110 εκατ. Ευρώ στην Creta Farms ζητούσαν μετ’ επιτάσεως και από τα αδέλφια Δομαζάκη να ενεχυριάσουν πλήρως και χωρίς όρους τις μετοχές, προκειμένου να ανοίξουν τις κάνουλες της ρευστότητας προς την εταιρεία. Πέρα από την χρηματοδότηση, η ενεχυρίαση των μετοχών ήταν ζητούμενο και για τους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν «καθαρή» την εταιρεία.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥ έδωσε νέα παράταση μιας εβδομάδας στους υποψήφιους επενδυτές να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές. Η νέα καταληκτική ημερομηνία φέρεται να είναι η Παρασκευή 4 Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον επτά επενδυτικά σχήματα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την κρητική αλλαντοβιομηχανία, μεταξύ των οποίων ο Β. Κάτσος της Pharmathen μέσω του επενδυτικού του κεφαλαίου VNK Capital, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita και ο ομογενής επιχειρηματίας Θ. Δουζόγλου.

    Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν πως η παραπάνω παράταση δεν σημαίνει κάτι, καθώς πρόκειται για μη δεσμευτικές προσφορές, και τονίζουν πως εκείνο που πραγματικά μετράει είναι πόσοι θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας. «Η μη δεσμευτική προσφορά», σημειώνουν, «είναι αδιάφορη εάν δεν μετουσιωθεί σε δεσμευτική. Αυτή είναι και που μετράει».

    Στο μεταξύ, η Creta Farms έσπευσε να απαντήσει στις διαρροές που έκανε ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης σε διάφορα ΜΜΕ, και στις οποίες υποστηρίζει ότι έχει εκλεγεί νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, λέγοντας πως «το ισχύον και νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας είναι αυτό που βρίσκεται δημοσία αναρτημένο στον ηλεκτρονικό ιστότοπο της υπηρεσίας ΓΕ.ΜΗ. και οιοσδήποτε μπορεί να το επιβεβαιώσει ανά πάσα στιγμή».

    Μάλιστα, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός της, επισημαίνει ότι οποιαδήποτε άλλη περί του αντιθέτου πληροφορία δημοσιοποιείται, συνιστά σκόπιμη προσπάθεια παραπληροφόρησης του κοινού.



    ΣΧΟΛΙΑ