• Business

    Creta Farms: Αμετακίνητες οι τράπεζες για το ενέχυρο

    • Της Ευγενίας Τζώρτζη και του Γιώργου Μανέττα

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Αμετακίνητες στις θέσεις τους παραμένουν οι τράπεζες στο θέμα της παροχής ενδιάμεσης χρηματοδότησης στην Creta Farms.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες επιμένουν στην θέση τους, που αφορά στην πλήρη και χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενεχυρίαση των μετοχών των βασικών μετόχων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, και απορρίπτουν οποιαδήποτε άλλη πρόταση πάνω σε αυτό το ζήτημα.

    Τραπεζικοί κύκλοι, μιλώντας στο mononews.gr, αναφέρουν πως, στην επιστολή του, ο Μάνος Δομαζάκις αποδέχεται μεν την ενεχυρίαση των μετοχών του για χρήση του δικαιώματος ψήφου στο πλαίσιο της διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτή, προς όφελος όμως, όπως αναφέρει, της εταιρείας, αλλά και των μετόχων της.

    Ο όρος αυτός, σύμφωνα με τις τράπεζες, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός στο βαθμό που ο ρόλος του μετόχου είναι, σύμφωνα με τις τράπεζες, όχι μόνο αμφισβητούμενος, αλλά μπορεί να εγείρει στη συνέχεια προσκόμματα ή νομικά θέματα κατά τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή.

    Επιπλέον, στην ίδια επιστολή ο Μάνος Δομαζάκης ζητά την άρση των προσωπικών του εγγυήσεων, όρος που σύμφωνα πάντα με τις τράπεζες απορρίπτεται ως απαράδεκτος και δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτός, ούτε επίσης η πιθανότητα διάσωσης τρίτης εταιρείας συμφερόντων του ίδιου, που θέτει ως τρίτο όρο στην ίδια επιστολή.

    Η πλευρά των τραπεζών διαχωρίζει τα συμφέροντα των μετόχων της Creta Farms από τη διάσωση της εταιρείας και των θέσεων εργασίας και προβάλλει την ενεχυρίαση των μετοχών στους πιστωτές χωρίς τους παρελκυστικούς όρους και τις προϋποθέσεις, που όπως υποστηρίζουν θέτει ο Μάνος Δομαζάκης.

    Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, η πολιτική των τραπεζών φέρεται να έχει βρει ευήκοα ώτα από την πλευρά του Τάκη Δομαζάκη.

    Όπως διαμηνύουν, μόνο έτσι θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» η παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης προς την εταιρεία για την αποκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητας, η οποία σήμερα υπολειτουργεί λόγω έλλειψης των απαραίτητων πρώτων υλών.

    Ξεκαθαρίζουν τέλος πως μοναδικός στόχος του όλου εγχειρήματος είναι αποκλειστικά η διάσωση της εταιρείας και η επιβίωσή της.

    Να σημειωθεί πως η διοίκηση της Creta Farms, υπό τον Μάνο Δομαζάκη, παράλληλα με τη συμφωνία που υπέγραψε με τις τράπεζες με πρωτοβουλία του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, ζητά την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 4 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα στην παραγωγή μέχρι να βρεθεί επενδυτής στα χρονικά όρια που έχουν τεθεί (31 Οκτωβρίου).



    ΣΧΟΛΙΑ