• Business

    Ραγδαίες εξελίξεις με το Ελληνικό: Αυξάνουν τη συμμετοχή τους στη Lamda τα Αττικά Πολυκαταστήματα

    • NewsRoom
    Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος

    Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος. Επικεφαλής Attica Stores


    H Lamda Development ανακοινώνει ότι την 22α Δεκεμβρίου 2017 ολοκληρώθηκε η πώληση πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ίδιων μετοχών της, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 0,63% του συνολικού αριθμού των κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, έναντι συνολικού τιμήματος 2.750.000,00 €, ήτοι 5,50 € ανά μετοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες αγοραστής του πακέτου είναι τα Αττικά Πολυκαταστήματα. Κατόπιν της ως άνω συναλλαγής, η εισηγμένη κατέχει 1.866.007 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 2,34% του συνολικού αριθμού των κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας.

    Με αυτή την συναλλαγή τα Αττικά Πολυκαταστήματα κατέχουν συνολικά το 1% της Lamda αφού η εταιρία ήδη κατείχε περίπου το 0,40% των μετοχών.

    Η διοίκηση της εταιρίας Αττικά Πολυκαταστήματα με αυτό τον τρόπο δείχνει την εμπιστοσύνη της στον CEO της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου  αλλά και η διοίκηση της Lamda αποδεικνύει έμπρακτα ότι εμπιστεύεται την διοίκηση της Αττικά Πολυκαταστήματα. Μάλιστα η Αττικά Πολυκαταστήματα θα ενδυναμώσει την παρουσία της στα Mall που εκμεταλλεύεται η Lamda Develpment ενώ ισχυρή θα είναι η παρουσία της και στον έργο του Ελληνικού.

    Σημειώνεται ότι χθες oι Olympia Group και VNK Capital απόκτησαν το 12,8% της Lamda.

    Τι έγραφε νωρίτερα το mononews.gr 

    Το ότι η σύμπραξη της Olympia Group (Πάνος Γερμανός) και VNK Capital (Βασίλης Κάτσος, Νέλη Κάτσου) βρισκόταν σε αναζήτηση μίας γερής επένδυσης στην Ελλάδα ήταν κάτι που όλοι γνώριζαν και περίμεναν, μετά το άδοξο τέλος που είχε η προσπάθειά τους να αποκτήσουν την Avis Hellas, αφού η Avis Budget Group άσκησε αιφνιδιαστικά το δικαίωμα πρώτης άρνησης για την πώλησή της. Όμως ακόμα κι έτσι, το deal της σύμπραξης για την απόκτηση του 12,8% της Lamda Development, με το οποίο μπαίνει δυναμικά στο έργο ανάπλασης του Ελληνικού, προκάλεσε αίσθηση στην αγορά.

    Όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, η σύμπραξη των Olympia και VNK απέκτησε ποσοστό 12,8% της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Lamda Development (10,2 εκατομμύρια μετοχές), μέσω προσυμφωνημένης πράξης στην τιμή των 5,40 ευρώ ανά μετοχή (ενσωματώνοντας discount 16,6% έναντι του χθεσινού κλεισίματος της μετοχής της). Με την κίνηση αυτή, η σύμπραξη μπαίνει ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Λάτση, που διατηρεί ποσοστό 51,9% της Lamda Development, ενώ το αμερικανικό επενδυτικό fund Blackstone διατηρεί ποσοστό 16,61%.

    Οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο των Olympia και VNK στη Lamda Development είχαν περάσει κάτω από τα “ραντάρ” της αγοράς, υπό άκρα μυστικότητα, παρά το γεγονός ότι όλοι περίμεναν το επόμενο βήμα της σύμπραξης, και παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει ήδη εδώ και αρκετό καιρό.

    Πάνος Γερμανός. Επιχειρηματίας
    Πάνος Γερμανός. Επιχειρηματίας. Βασικός μέτοχος Sunlight & Public

    Το timing της συμφωνίας αυτής κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, βέβαια, καθώς όλα δείχνουν ότι η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, με τα γραφειοκρατικά εμπόδια να υποχωρούν και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να οδεύει προς κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πιθανότατα πριν το τέλος του έτους, δείχνοντας το δρόμο για την έναρξη των εργασιών. Πρόκειται για μία επένδυση αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην οποία η Lamda Development έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, συμμετέχοντας από κοινού με τον κινεζικό όμιλο Fosun και την αραβική Eagle Hills στην κοινοπραξία Global Investment Group, που θα υλοποιήσει την επένδυση.

    Βασίλης Κάτσος. Πρόεδρος Pharmathen
    Βασίλης Κάτσος. Πρόεδρος Pharmathen

    Και πιθανότατα το deal του Ελληνικού δε θα είναι η τελευταία λέξη των Olympia και VNK, που συνεχίζουν να εξετάζουν διάφορες προοπτικές για επενδύσεις και σε άλλα projects.



    ΣΧΟΛΙΑ