• Business

    Qualcomm: Ετοιμάζει τον ανταγωνιστή του Vision Pro της Apple – Τι είναι το «mixed reality»

    • Bloomberg

    Cristiano Amon, CEO Qualcomm (Πηγή: qualcomm.com)


    Τον ανταγωνιστή του Vision Pro της Apple ετοιμάζει η αμερικανική Qualcomm, ο γίγαντας κατασκευαστής ημιαγωγών και εξοπλισμών τηλεπικοινωνιών, ο οποίος παρέχει στις εταιρείες και τον σχεδιασμό τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

    Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε το μικροτσίπ Snapdragon XR2+, το οποίο έχει σχεδιαστεί για headsets εικονικής (virtual) και μικτής (mixed) πραγματικότητας που θα ανταγωνιστούν το επερχόμενο Vision Pro της Apple.

    Ο τεχνολογικός γίγαντας με έδρα το Σαν Ντιέγκο, ανέφερε ότι το νέο τσιπ, το οποίο μπορεί να “τρέξει” 12 ή περισσότερες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, θα χρησιμοποιηθεί από τη Samsung και την Google της Alphabet σε προϊόντα υπό ανάπτυξη.

    Σημειώνεται ότι η αγορά συσκευών που προβάλλουν πληροφορίες στην οπτική του φυσικού κόσμου του χρήστη, πυροδοτήθηκε πέρσι με την ανακοίνωση της Apple ότι θα πουλήσει ένα headset μικτής πραγματικότητας.

    Τα μικροτσίπ της Qualcomm βρέθηκαν στο επίκεντρο πολλών προσπαθειών από άλλες εταιρείες, προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές σε μία κατηγορία, η οποία δεν έχει ακόμη απογειωθεί.

    Η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) περιλαμβάνει γραφικά και γραπτό περιεχόμενο βασισμένα στις απόψεις του ατόμου για τον κόσμο.

    Από την άλλη, η εικονική πραγματικότητα (virtual reality) τοποθετεί τον καταναλωτή σε έναν κλειστό ψηφιακό κόσμο.

    Τα πιο πρόσφατα headsets Quest 3 της Apple Vision Pro και Meta Platforms  συνδυάζουν αυτές τις τεχνολογίες.

    Ο όρος μικτή πραγματικότητα (mixed reality), χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συγχώνευση ενός πραγματικού περιβάλλοντος και ενός περιβάλλοντος που δημιουργείται από υπολογιστή.

    Apple Vision Pro mixed reality headset (Πηγή: Philip Pacheco/Bloomberg)

    Φυσικά και εικονικά αντικείμενα μπορεί να συνυπάρχουν σε περιβάλλοντα μικτής πραγματικότητας και να αλληλεπιδρούν σε πραγματικό χρόνο.

    Οι προηγούμενες εκδόσεις XR της Qualcomm υπάρχουν σε συσκευές της Microsoft  και Meta.

    Τα headsets με το XR2+ θα χρησιμοποιούν επεξεργαστές και στοιχεία γραφικών που είναι έως και 20% καλύτερα από τους προκατόχους τους για να προβάλλουν εικόνες ανάλυσης 4K σε κάθε φακό, σύμφωνα με τον Said Bakadir της Qualcomm, ανώτερο διευθυντή διαχείρισης προϊόντων.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η βελτίωση στην ποιότητα θα μειώσει την κόπωση των ματιών και την πιθανότητα πονοκεφάλου από την ανάγνωση κειμένου, ενώ θα επιτρέψει στους κατασκευαστές συσκευών να εφαρμόσουν νέες δυνατότητες.

    Η ικανότητα του μικροτσίπ να διαχειρίζεται περισσότερες κάμερες θα βοηθήσει στην αντίληψη σε βάθος και στην παρακολούθηση των ματιών που απαιτoύνται για τον προσανατολισμό του χρήστη στον πραγματικό κόσμο και την αναγνώριση αντικειμένων.

    Την ίδια στιγμή, η Qualcomm αναφέρει ότι συνεργάζεται με αρκετές εταιρείες εκτός από την Google και τη Samsung.

    Οι σχετικές ανακοινώσεις ενδέχεται να γίνουν στην CES την επόμενη εβδομάδα, με τα νέα προϊόντα να εμφανίζονται στην αγορά ήδη από φέτος, σύμφωνα με τον Bakadir.

    Διαβάστε επίσης: 

    Apple: Υποβάθμιση της μετοχής και από την Piper Sandler – «Αδύναμος κρίκος» τα iPhone



    ΣΧΟΛΙΑ