• Business

    Moody’s: Τα αντισυστημικά κόμματα ωθούν την Ευρώπη σε πολιτική αστάθεια

    • NewsRoom
    Moody's

    Moody’s


    Τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο στην Ευρώπη, επισημαίνει ο οίκος Moody’s, εξ’ αιτίας της ανόδου που παρουσιάζουν τα αντισυστημικά κινήματα. Τονίζει δε, ότι η τροπή αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει τις προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης.

    Όπως αναφέρει έκθεση του οίκου αξιολόγησης, η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το 2017-2018 θα είναι γενικότερα πιστωτικά ουδέτερης και οι μετρήσεις του χρέους έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται για τις περισσότερες, αλλά όχι όλες, τις χώρες της ευρωζώνης. «Ωστόσο, το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις».

    Σε ότι αφορά την ανάπτυξη των χωρών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο θα διαμορφωθεί στο 1,3% το 2017 και το 2018 ενώ διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών.

    Σύμφωνα με την έκθεση χώρες όπως η Ιρλανδία, το  Λουξεμβούργο, η Μάλτα και Σλοβακία η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 3% ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Σλοβενία θα καταγράψουν ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα ξεπερνούν το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

    Μάλιστα, ο οίκος Moody’s  προειδοποιεί για τον κίνδυνο της περαιτέρω ανόδου των δεξιών και αριστερών αντισυστημικών κομμάτων σε μια σειρά από χώρες στις οποίες είναι προγραμματισμένες εκλογικές αναμετρήσεις για το 2017.

    Μπορεί τα αντισυστημικά κόμματα έχουν πιθανότητες να σχηματίσουν κυβέρνηση, έχουν όμως προοπτικές να επηρεάσουν σημαντικά την πολιτική συζήτηση, αυξάνοντας το πολιτικό κόστος για τα κεντρώα κόμματα να ταχθούν υπέρ όλο και πιο αντιδημοφιλών οικονομικών ή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποια είναι τα νέα πρόσωπα που θα “τρέξουν” την οικονομία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Οδύσσεια ενός ασφαλισμένου: Γιατί καθυστερεί η απονομή των συντάξεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνελήφθη ο “εγκέφαλος” της καμόρα των Ρομά – Η συμμετοχή του Αλέξανδου Αγγλούπα



    ΣΧΟΛΙΑ