• Business

    Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΤΑΙΠΕΔ: Επεκτείνεται με Mονάδα Προετοιμασίας Επενδυτικών Σχεδίων ύψους 5 δισ.

    Αρης Ξενόφος Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ


    Τη δημιουργία μίας Μονάδας Προετοιμασίας Επενδυτικών Σχεδίων στο ΤΑΙΠΕΔ, θα εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας με την τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας από την Κομισιόν που δημοσιεύθηκε σήμερα.

    Όπως αναφέρεται, η μονάδα αυτή θα υπάγεται στην προεδρία της κυβέρνησης “έξω από τον δομικό πυρήνα της γραμμής των υπουργείων για να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων (conflict of interest)”.

    Με αυτόν τον τρόπο, θεωρείται ότι θα ξεπεραστούν δομικά εμπόδια στην προετοιμασία και υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων όπως καταγράφηκαν σε προηγούμενες εκθέσεις.

    Η νέα Διεύθυνση, αναμένεται να προετοιμάσει τα σε προτεραιότητα επενδυτικά έργα έχοντας ένα budget περίπου 20 εκατ. ευρώ για τον τομέα των υποδομών -την ενέργεια, το περιβάλλον, τις μεταφορές και τον ψηφιακό τομέα-.

    Οι αρχές εκτιμούν ότι θα διαχειριστεί, 40-45 έργα με το μέσο μέγεθος ανά έργο να είναι 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικού ύψους επενδύσεων 5 δισ. και θα ενταχθεί ως μία νέα διεύθυνση στο ΤΑΙΠΕΔ ανεξάρτητη από τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Το ΤΑΙΠΕΔ  θα λειτουργεί συμβουλευτικά και επικουρικά για τα αυτά τα έργα στρατηγικών υποδομών που σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

    Το καταστατικό του Ταμείου θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να προστεθεί αυτή η νέα ευθύνη και να του επιτραπεί να προετοιμάσει έργα για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ επίσης θα ενισχυθεί με προσωπικό.

    Θα απαιτηθούν  αλλαγές στον νόμο του ΤΑΙΠΕΔ για να διασφαλιστεί ότι η δημιουργία της Μονάδας Προετοιμασίας του Έργου δεν θα επηρεάσει αρνητικά την Ελληνική Εταιρεία Περιουσιακών Στοιχείων και Συμμετοχών, (ΕΕΣΥΠ).

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ