• Business

    Ψηφίζεται την Πέμπτη η λύση στην εκκρεμότητα με τον Κανονισμό για τα VLTs του ΟΠΑΠ

    Στις 3 Νοεμβρίου η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή


    Με υπουργική απόφαση θα γίνεται η κύρωση των Κανονισμών της Επιτροπής Παιγνίων, σύμφωνα με το άρθρο 86 το νόμου “Ρυθμίσεις του Υπουργείου εσωτερικών διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα θέματα”, του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται και θα ψηφιστεί στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για τα φρουτάκια του ΟΠΑΠ, αφού λύνει την εκκρεμότητα που δημιούργησε η απόφαση του ΣτΕ του Απριλίου 2019 στο κανονιστικό πλαίσιο του παιχνιδιού.

    Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει ότι η κύρωση των Κανονισμών της Επιτροπής παιγνίων θα γίνεται με υπουργική απόφαση, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Παιγνίων, τροποποιώντας το άρθρου 29 του νόμου 4002/11, που απαιτούσε κύρωση των Κανονισμών της Επιτροπής παιγνίων με Προεδρικό Διάταγμα.

    Με την ψήφισή της από τη Βουλή, λύνει οριστικά το πρόβλημα επικύρωσης των Κανονισμών του ΟΠΑΠ, που είχε ήδη λυθεί προσωρινά με Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου.

    Ουσιαστικά η εν λόγω διάταξη επαναλαμβάνει το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου  που είχε υπογραφεί προεκλογικά και θεσπίζει μεταβατικό καθεστώς για τη ρύθμιση της διεξαγωγής και ελέγχου των παιγνίων μέσω παιγνιομηχανημάτων, έως την έκδοση  των σχετικών διατάξεων του οικείου Κανονισμού Παιγνίων, ώστε ο Κανονισμός της 26/10/2016 που είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ να είναι σε ισχύ.

    Επίσης ορίζει ότι όλες οι πράξεις πιστοποίησης επανεξετάζονται από την Επιτροπή Παιγνίων εντός 3 μηνών από την έκδοση του οικείου οριστικού Κανονισμού Παιγνίων, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις πιστοποιήσεις μηχανημάτων και καταστημάτων Play  που ήδη έχουν γίνει.

    Με τη ρύθμιση αυτή προχωρούν κανονικά οι πιστοποιήσεις του ΟΠΑΠ για την εγκατάσταση των νέων μηχανημάτων  που είχε προσωρινά «παγώσει» μετά την  απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας,  να ακυρώσει τον Κανονισμό της 26/10/2016. Ο Κανονισμός απέκτησε ισχύ νόμου -προσωρινά-με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και πλέον με την ψήφιση της σχετικής διάταξης την Πέμπτη η λύση αυτή μονιμοποιείται.

    Σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, τα φορολογικά έσοδα σε ετήσια βάση από τη λειτουργία των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) του ΟΠΑΠ, σ αναμένεται να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια δημιουργώντας μια σημαντική «ένεση» εσόδων στα ταμεία του κράτους. Παράλληλα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες σταδιακά θα ξεπεράσουν τις 5.000, συνυπολογίζοντας όσες δημιουργούνται στις συμπληρωματικές δραστηριότητες σε διάφορους κλάδους (υπηρεσίες, προμήθειες, κατασκευές κλπ.) για την λειτουργία και ανάπτυξη του δικτύου Play ΟΠΑΠ. Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες ανοίγονται και για τους πράκτορες του ΟΠΑΠ, οι οποίοι απασχολούν περίπου 20.000 εργαζόμενους.

    Τα VLT έχουν προσφέρει στον ΟΠΑΠ ισχυρή αύξηση εσόδων, όπως ήδη φάνηκε από τα στοιχεία πρώτου τριμήνου 2019 που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (Gross Gaming Revenues – GGR) από τα παιγνιομηχανήματα ανήλθαν σε 68,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 59%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018.

    Ενημερώνοντας τους αναλυτές, διοίκηση του ΟΠΑΠ είχε ενημερώσει ότι έχουν εγκατασταθεί 20.091 παιχνιομηχανήματα και βρίσκονται σε λειτουργία. Η απόφαση του ΣτΕ, όπως είχε εξηγήσει η διοίκηση του ΟΠΑΠ, δεν επηρέαζε τη λειτουργία των ήδη εγκαταστημένων μηχανημάτων, αλλά είχε προκαλέσει το «πάγωμα» της εγκατάστασης νέων VLT.

    Στην ίδια ενημέρωση αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος, Ντάμιαν Κόουπ, είχε τονίσει ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να ξεκαθαρίσει το τοπίο» σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο, καθώς «το υφιστάμενο δίκτυο PLAY έχει δημιουργήσει περισσότερες από 3.000 νέες θέσεις εργασίας, έχει προσελκύσει επενδύσεις άνω των 60 εκατ. ευρώ από επιχειρηματίες και επενδυτές και δημιουργεί φορολογικά έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση».

    Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί την Πέμπτη



    ΣΧΟΛΙΑ