• Business

    Γιατί έπεσε στο 32,7% το ποσοστό της Emma Delta στον ΟΠΑΠ και πού φτάνουν οι αποδόσεις στη μετοχή

    • Δημήτρης Κόκκορης
    Κάρελ Κόμαρεκ

    Κάρελ Κόμαρεκ


    Ελαφρά κάτω από το 33% διαμορφώνεται πλέον το ποσοστό που έχει στον ΟΠΑΠ το τσεχο-ελληνικών συμφερόντων κοινοπρακτικό σχήμα της Emma Delta. Η υποχώρηση της συμμετοχής των βασικών μετόχων οφείλεται στο γεγονός της επανεπένδυσης μερισμάτων (scrip dividend), από την οποία και προέκυψαν νέες μετοχές.

    Πριν από το εταιρικό γεγονός, η Emma Delta, στην οποία ο βαθύπλουτος Τσέχος επιχειρηματίας Κάρελ Κόμαρεκ έχει την πρωτοκαθεδρία, κατείχε 105,27 εκατ. μετοχές επί συνόλου των 319 εκατ. μετοχών του ΟΠΑΠ. Τώρα όμως τα «χαρτιά» του ΟΠΑΠ αυξήθηκαν σε 321,623 εκατ. και, ως εκ τούτου, το ποσοστό των βασικών μετόχων από το 33% υποχώρησε στο 32,73%.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο αριθμός των μετοχών του γίγαντα των τυχερών παιγνίων στη χώρα διευρύνθηκε μόνο κατά 0,822%, καθώς το ενδιαφέρον για επανεπένδυση του μερίσματος ήταν συγκριτικά μικρό. Μόλις το 14,6% του συνόλου των δικαιούχων, ή το 21,7%  της ελεύθερης διασποράς, έλαβε μέρος στη διαδικασία του scrip dividend. Οι περισσότεροι από τους συνολικά 32.000 μετόχους του ΟΠΑΠ προτίμησαν να εισπράξουν από σήμερα το μέρισμα σε μετρητά. Ήτοι 0,60 ευρώ ανά μετοχή προ φόρου ή 0,54 ευρώ μετά τη φορολογική παρακράτηση.

    Το σχήμα των βασικών μετόχων της Emma Delta έμεινε εκτός της επανεπένδυσης μερίσματος, δεδομένου ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών έγινε στα 9,56 ευρώ η μία, όταν η  προαιρετική Δημόσια Πρόταση οριοθετεί το τίμημα στα 9,12 ευρώ. Δημόσια Πρόταση βεβαίως, η οποία αφορά μόνο την πλευρά του Κάρελ Κόμαρεκ που ενεργεί μέσω του, πλήρως ελεγχόμενου από τον ίδιο, επιχειρηματικού Group SAZKA.

    Σε κάθε περίπτωση και εάν οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ ακολουθούσαν τα τελευταία έξι χρόνια τα… βήματα των βασικών μετόχων, τώρα θα είχαν αποδόσεις που φτάνουν μέχρι το… 116%. Κάτι που μεταφράζεται σε απόδοση 19,3% ετησίως επί του αρχικά επενδεδυμένου κεφαλαίου. Σαφώς μια από τις πλέον θελκτικές, σε ολόκληρη την επενδυτική φαρέτρα που διαθέτει η χώρα.

    Πώς  «χτίστηκαν» τα  μεγάλα κέρδη

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Μαρτίου του 2013 και όταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης του μετοχικού ποσοστού που διέθετε το Δημόσιο στο ΟΠΑΠ, η μετοχή βρισκόταν στην περιοχή των 6,55 ευρώ.

    Στις 17 Απριλίου εκείνης της χρονιάς έγινε γνωστό ότι οι προσφορές για την εξαγορά του 33% ήταν δύο. Με επικρατέστερη αυτή της Emma Delta και σε καταφανώς δεύτερη μοίρα εκείνης υπήρξε από την πλευρά  του Third Point. Τότε, η μετοχή ήταν στα 6,61 ευρώ και το συνολικό κόστος κτήσης για 1.000 «κομμάτια» ήταν στα 6.610 ευρώ. Λίγο αργότερα, πρωτομαγιά του 2013, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι το «πακέτο» του ΟΠΑΠ εκχωρείται στην Emma Delta.

    Από τότε μέχρι τώρα, ο ΟΠΑΠ έχει μοιράσει μερίσματα συνολικού ύψους 1,425 δισ. ευρώ.

    Αφαιρουμένων των ιδίων μετοχών, το συνολικό, ακαθάριστο μέρισμα ανά μετοχή είναι 3,77 ευρώ, ενώ το καθαρό και μετά από φόρους ανέρχεται στα 3,3206 ευρώ.

    Αν ένας επενδυτής που μπήκε στον ΟΠΑΠ  στις 17 Απριλίου του 2013, αγόραζε κάθε φορά μετοχές με τα καθαρά ποσά των μερισμάτων που εισέπραττε (χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται  η σημερινή διανομή) τώρα θα είχε 1.395 μετοχές.

    Λαμβάνοντας υπόψη το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής (9,695 ευρώ) οι μετοχές αυτές αξίζουν 13.524,5 ευρώ και μαζί με τα 753,3  ευρώ του υπό είσπραξη μερίσματος, φτάνουν στα 14.277,7 ευρώ. Δηλαδή καταγράφεται μια αθροιστική απόδοση εξαετίας της τάξεως του 116%, επί του αρχικά επενδεδυμένου κεφαλαίου.

    Στην περίπτωση κατά την οποία ο επενδυτής που μπήκε στον ΟΠΑΠ στις 17 Απριλίου του 2013 εισέπραττε όλα τα μερίσματα σε μετρητά, μαζί με τα σημερινά, τότε θα είχε λάβει συνολικά για τις 1.000 μετοχές, 3.320,6 ευρώ.

    Μαζί με την υπεραξία των μετοχών (3.094 ευρώ) η συνολική απόδοση σε βάθος εξαετίας μεταφράζεται σε 97%…

    Στο 66,3% οι αποδόσεις για το σχήμα της Emma Delta

    Από την άλλη πλευρά βεβαίως και το σχήμα των βασικών μετόχων του ΟΠΑΠ έχει αποκομίσει οφέλη. Το «πακέτο» του 33% εξαγοράστηκε έναντι 652 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. εξοφλούνται ισόποσα σε ορίζοντα 10ετίας. Έτσι το ανά μετοχή τίμημα είναι στα 6,1935 ευρώ.

    Με τις τιμές της περασμένης Παρασκευής, η αγοραία αξία των μετοχών που κατέχει η Emma Delta ανέρχεται σε 1,02 δισ. ευρώ.

    Επιπρόσθετα και μαζί με τα τρέχοντα μερίσματα, οι συνολικές ακαθάριστες εισπράξεις από τις χρηματικές διανομές ανέρχονται σε 336,84 εκατ. ευρώ.

    Όμως για το deal με τον ΟΠΑΠ, η Emma Delta έλαβε 400 εκατ. ευρώ μέσω δύο ομολογιακών εκδόσεων, που είχαν τετραετή διάρκεια, έληξαν προς τα τέλη του 2017 και είχαν συνολικά, επιτοκιακά κόστη 157 εκατ. ευρώ. Από όλα αυτά προκύπτει ότι οι αποδόσεις του σχήματος των βασικών μετόχων του ΟΠΑΠ «τρέχουν» μέχρι στιγμής με… 66,3% ή λίγο πιο κάτω, ανάλογα με το καθεστώς φορολόγησης των μερισμάτων που λαμβάνει.

    Η πλευρά του Κάρελ Κόμαρεκ είναι καταφανώς διατεθειμένη να ενισχύσει τη μετοχική της συμμετοχή στον ΟΠΑΠ. Ακόμη κι αν δεν το πράξει πρωτογενώς μέσω της προαιρετικής Δημόσιας Προσφοράς, λόγω του τιμήματος που με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς φαντάζει χαμηλό, θεωρείται βέβαιο ότι θα το πράξει στη συνέχεια.

    To μετοχικό πάζλ των βασικών μετόχων

    Το τσέχικο SEZKA Group ελέγχει το 66,7% της Emma Delta και ως εκ τούτου η έμμεση συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ ορίζεται στο 22,011% (το 66,7% του 33%).

    Ωστόσο στον τελευταίο ισολογισμό του ομίλου, εμφανίζεται ότι η ελέγχουσα συμμετοχή στον ΟΠΑΠ είναι στο 23,71%. Χωρίς να διευκρινίζεται αν το εμφανιζόμενο επιπλέον ποσοστό αντλείται από δορυφορική εταιρεία του SEZKA Group, πέραν της Emma Delta.

    To σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο Κάρελ Κόμαρεκ έγινε η ηγετική μετοχική δύναμη στον ΟΠΑΠ, εξαγοράζοντας ποσοστά στο σύνθετο εταιρικό οικοδόμημα, από τους Γκίρι Σμέτς και Αλεξάντερ Νέσις.

    Από την άλλη πλευρά, ο έτερος μετοχικός πόλος της Emma Delta είναι αυτός του Γιώργου Μελισσανίδη, που είναι γιος του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.

    Έχοντας το 33,3% της Emma Delta «εκφράζει» το 10,989% των μετοχών του ΟΠΑΠ, μαζί όμως και με άλλους εταίρους.

    Σχετικά πρόσφατα η πλευρά Μελισσανίδη φέρεται να εξαγόρασε το 2,2% που κατείχε έμμεσα στον ΟΠΑΠ η Ιταλική Lottomatica και να έφτασε στα επίπεδα του 8,2% η συμμετοχή του.

    Πέραν του Μελισσανίδη και μέσω της συμμετοχής στην Emma Delta με 4%, ο Χρήστος Κοπελούζος, γιος του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου, έχει έμμεση συμμετοχή 1,32% στον ΟΠΑΠ. Το υπόλοιπο 1,469% της έμμεσης συμμετοχής στον ΟΠΑΠ, είναι άγνωστο αν το κατέχει ακόμη Τσέχικη εταιρεία ή αν έχει μεταβιβαστεί σε άλλον εταίρο.

    Εκ των πραγμάτων και καθώς ο Κάρελ Κόμαρεκ είναι διατεθειμένος να αυξήσει τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ, εμπιστευόμενος τις προοπτικές της εταιρείας, μπορεί να αποδειχθεί και πάλι επωφελής η επενδυτική στρατηγική που λέει: Κάν’ το όπως ο Τσέχος…



    ΣΧΟΛΙΑ