• Business

    Πρόβλεψη-σοκ από την HSBC: Το προσφυγικό θα στοιχίσει 4 δις στην Ελλάδα


    Η προσφυγική κρίση απειλεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ελληνική οικονομία, εκτιμά σε ανάλυσή του ο οικονομολόγος της HSBC Fabio Balboni, προειδοποιώντας πως το κόστος της αντιμετώπισης του προσφυγικού μπορεί να έχει επιπλοκές στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

    Ο οικονομολόγος της HSBC εκφράζει ανησυχίες για το πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, αλλά και για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να εφαρμοστεί. Όπως τονίζει:

    «Το κλείσιμο της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων σημαίνει ότι τώρα υπάρχουν σχεδόν 50.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα ελληνικά σύνορα. Αυτό επιβαρύνει τα δημοσιονομικά έξοδα της κυβέρνησης, και επίσης αναδεικνύει τις διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ήσσονα εταίρο του στην κυβέρνηση, τους ακροδεξιούς Ανεξάρτητους Έλληνες. Μία συμφωνία επετεύχθη στις 18 Μαρτίου ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για να επιστραφούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία, όμως η εφαρμογή της μπορεί να χρειαστεί χρόνο, και είναι αβέβαιο αν θα αποδειχθεί αρκετή για να περιορίσει την εισροή μεταναστών».

    Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την Ελλάδα, επισημαίνει η HSBC, είναι ότι η μεγαλύτερη αποπληρωμή χρέους που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα μας το 2016 έρχεται τον Ιούλιο, όταν θα πρέπει παράλληλα να πληρώσει πάνω από 3 δις ευρώ σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό, όπως εξηγεί η HSBC, συμπίπτει με την περίοδο του χρόνου κατά την οποία οι εισροές προσφύγων έφτασαν το 2015 στο μέγιστο σημείο τους. Αν αυτές οι αυξημένες εισροές επαναληφθούν και τον φετινό Ιούλιο, θα μπορούσαν να προκληθούν μεγάλα προβλήματα, αναφέρει η HSBC.

    Τα παρακάτω γραφήματα αποτυπώνουν τις φετινές αποπληρωμές δανείων που έχει να κάνει η Ελλάδα, καθώς και τις μηνιαίες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών το 2015 και το πρώτο δίμηνο του 2016:

    greek bailout repayments

    Greece refugee numbers

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, σημειώνει η HSBC, είναι ότι η προσφυγική κρίση πιθανόν να στοιχίσει στην Ελλάδα τελικά πολύ περισσότερο απ’ όσο εκτιμάται. Σύμφωνα με την HSBC:

    «Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο του ‘ξεκινήματος μίας ανθρωπιστικής κρίσης’, η ΕΕ συμφώνησε να εφαρμόσει νέα μέτρα για να υποστηρίξει την Ελλάδα. Αυτά περιλαμβάνουν 700 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) τον πρώτο χρόνο, με την υπόσχεση ότι οι πόροι θα κινητοποιηθούν ‘το συντομότερο δυνατό’. Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προηγουμένως είχε προειδοποιήσει για κόστος 600 εκατ. ευρώ φέτος, προσθέτοντας πως ‘αυτή η εκτίμηση βασίστηκε στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ήταν μόνο χώρα transit, αλλά τώρα πρέπει να φιλοξενήσουμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγω’ και ‘θα πρέπει να αναθεωρηθεί’, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να μείνουν στην Ελλάδα.

    Οι εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπουν ότι κάθε πρόσφυγας στη Γερμανία απαιτεί στήριξη περίπου 13.000 ευρώ το χρόνο. Αν οι αφίξεις συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό και ο διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων παραμείνει κλειστός, το κόστος για την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φτάσει τα 4 δις ευρώ (2% του ΑΕΠ) ετησίως μέχρι το καλοκαίρι, πολύ περισσότερα από την αρχική εκτίμηση του κ. Στουρνάρα».

    Για μία χώρα που ήδη βρίσκεται σε κρίση, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες. Όπως το θέτει η HSBC, «μια περαιτέρω επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα θα περιόριζε ακόμα περισσότερο τα οικονομικά της, κάνοντάς το ακόμα πιο δύσκολο να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Η τράπεζα προσθέτει ότι αν δεν βρεθεί μία «μόνιμη και συνεκτική λύση στην κρίση», τότε «η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει να πληρώσει ένα πολύ υψηλό τίμημα».



    ΣΧΟΛΙΑ