• Business

    Το Πρώτο Μουσείο Μαστίχας στη Χίο είναι γεγονός!

    • NewsRoom


    Το Σαββατο 11 Ιουνίου ξημέρωσε μία ξεχωριστή μέρα για τα μαστιχοχώρια Χίου, καθώς  το πρώτο μουσείο μαστίχας άνοιξε τις πόρτες του. Οι μυρωδιές της ζάχαρης και της μαστίχας δημιουργούσαν την πιο όμορφη ατμόσφαιρα. Αυτό το μουσείο – κόσμημα στη Ράχη της Χίου είναι πολυεπίπεδο και φιλικό στο περιβάλλον. Το κόκκινο χρώμα  κυριαρχεί  στα πετρόκτιστα σημεία, όπως και το ξύλο, θέλοντας να μας ταξιδέψουν στην μακροχρόνια ιστορία της μαστίχας και των ολάνθιστων σχίνων.mastixa

    Πολύ πιθανόν είναι το μουσείο να αποτελέσει τουριστικό θέλγητρο και σημείο αναφοράς του νησιού για το φετινό καλοκαίρι. Η όλη διαδικασία παραγωγής της μαστίχας θα έλξει, όχι μόνο τουρίστες αλλά και εμάς τους ίδιους να το επισκεφθούμε και να γεμίσουμε το καλοκαίρι μας μαστίχα, γνώση, ήλιο, θάλασσα και καλή παρέα σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου.mastixa

    Το Μουσείο αυτό κατατάσσεται  στο μεγαλύτερο έργο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς στο Αιγαίο. Το νησί κατά τη διάρκεια των εγκαινίων δέχθηκε εκλεκτούς καλεσμένους. Μάλιστα, τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος ανέφερε:

    «Ο τόπος τούτες τις κρίσιμες στιγμές έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν δύναμη και ιδέες. Αυτές οι ιδέες είναι πιο δυνατές για να βγούμε από την κρίση που μαστίζει την χώρα.Η δημιουργία του Μουσείου Μαστίχας της Χίου συνιστά σημαντική συμβολή και στην εν γένει πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας”.

    Όπως ανέφερε και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) Σοφία Στάικου: “Η μαστίχα άλλωστε δεν είναι παρά ένα πολύτιμο αλλά και άυλο κομμάτι πολιτισμού που πλέον προστατεύεται επίσημα από την UNESCO. Το δίκτυο των 8 μουσείων του Ιδρύματος και σύντομα των 9 με τα εγκαίνια του νέου μουσείου του Ομίλου τον Σεπτέμβριο στα Ιωάννινα, υπηρετούν ένα όραμα ενάντια στην απαξίωση των καιρών.  Μέσω αυτών των μουσείων επιδιώκεται η ανάδειξη της αειφορίας, της παραγωγικής ιστορίας της επεξεργασίας της μαστίχας και της ένταξής της στο πολιτιστικό τοπίο  της Χίου”.

    mastixa

    Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης παραγωγών Μαστίχας Γιώργος Τούμπος και ο δήμαρχος της Χίου Μανώλης Βουρνούς.

    Το παρών στην τελετή έδωσε και ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, βουλευτές και ευρωβουλευτές.mastixa

    Η μόνιμη έκθεση θα πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν.  Πιο συγκεκριμένα:

    Σε πρώτη φάση, ως επισκέπτες, θα μαθαίνουμε για το σχίνο και τη μαστίχα, την ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο και θα ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας.
    Σε δεύτερη φάση θα παρατηρούμε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων.
    Τέλος, στην τρίτη ενότητα θα ενημερωνόμαστε για τη μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου μελλοντικά.

    Η μουσειακή εμπειρία μας θα ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία θα ερχόμαστε σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο  ευδοκιμεί.
    Για πιο άμεση αλληλεπίδραση  χρησιμοποιούνται πολυμεσικές εφαρμογές, ταινίες τεκμηρίωσης, μακέτες αλλά και πρωτότυπα μηχανήματα σε λειτουργία.mastixa

    Στην Αίθουσα “Σχίνος” φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού, ενώ στην αίθουσα «Κεντητήρι» εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

    Το Μουσείο Μαστίχας Χίου υλοποιήθηκε από το ΠΙΟΠ, με τη συνεργασία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Δήμου Χίου.

    Το έργο αυτό εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑΝ ΙΙ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/o-fovos-epestrepse-stis-ipa/52824

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ipa-eleftheri-oplokatochi-sto-edolio/52759



    ΣΧΟΛΙΑ