Astir Marina
Tα έργα για την αναβάθμιση της Αstir Marina συνεχίζονται, με πρότυπο τρόπο που συνδέει τη βιωσιμότητα με την προστασία του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του έργου αλλά και την εγγυάται και στην επόμενη μέρα της ολοκλήρωσής του.
Πρόκειται για ένα συνδυασμό σύγχρονου σχεδιασμού, αυστηρών και διαρκών ελέγχων και διαφάνειας με κριτήρια διεθνώς αναγνωρισμένων, αυστηρών προτύπων που σπάνια συναντά κανείς σε τέτοια έργα, και σίγουρα σπανιότερα σε ότι αφορά κατασκευή μαρίνων.
Πριν ξεκινήσει το έργο επιστημονικές ομάδες εκπόνησαν αναλυτικές έρευνες βιωσιμότητας με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας μοντέλων προσομοίωσης, διασφαλίζοντας την φιλική για το περιβάλλον εξέλιξη των εργασιών σε κάθε στάδιο.
Παράλληλα, με πρωτοβουλία της Αstir Marina, πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις του νόμου, έγινε ειδική ακτομηχανική μελέτη που απέδειξε ότι η αναμόρφωση της μαρίνας δεν θα επηρεάσει τις ακτές της Βουλιαγμένης.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, γίνεται συνεχής και συστηματικός έλεγχος της ποιότητας του νερού στον κόλπο. Δημόσιος φορέας υψηλού επιστημονικού κύρους, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ), πραγματοποιεί καθημερινές μακροσκοπικές αυτοψίες και εβδομαδιαίες βιοχημικές αναλύσεις σε επιλεγμένα σημεία του κόλπου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε κατασκευή μαρίνας τα αποτελέσματα των επιστημονικών αναλύσεων δημοσιοποιούνται σε ειδικό «παρατηρητήριο» (https://astir.gr/paratiritirio/) για την πλήρη και διαφανή ενημέρωση των πολιτών.
Για την αντιμετώπιση και την ανάσχεση της θολερότητας του νερού -που δεν αποτελεί απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα, ούτε πηγή χημικής ρύπανσης- αλλά παρουσιάζεται νομοτελειακά σε συγκεκριμένα σημεία κατά τη διάρκεια τέτοιου είδους εργασιών, χρησιμοποιούνται ενισχυμένα ειδικά υδατοφραγμάτα. Η Αstir Marina αντικαθιστά άμεσα τα υδατοφράγματα κάθε φορά που παρασύρονται ή καταστρέφονται λόγω καιρικών συνθηκών.
Παρά τη σημαντική αύξηση κόστους του έργου, όλα τα τμήματα από μπετόν που ενσωματώνονται στην μαρίνα (ογκόλιθοι, ακρόποδα, βάθρα) προκατασκευάζονται σε αδειοδοτημένες βιομηχανικές ζώνες στη Δραπετσώνα και το Πέραμα και μεταφέρονται μέσω θαλάσσης για απλή τοποθέτηση. Η απόφαση αυτή περιορίζει δραστικά το θόρυβο, τη σκόνη και την γενικότερη επιβάρυνση της περιοχής από την κυκλοφορία φορτηγών μεγάλου κυβισμού.
Τα αυστηρά κριτήρια στην υλοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος αντανακλούν τη φιλοσοφία της υπεύθυνης περιβαλλοντικά λειτουργίας της νέας μαρίνας και στο μέλλον.
Η μαρίνα Βουλιαγμένης περνά σε νέα εποχή μετά από 7 δεκαετίες ζωής.
Με σύγχρονο αισθητικό σχεδιασμό, υλικά φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και αναβάθμιση των αθέατων χαρακτηριστικών της, όπως οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, η Αstir Marina ξανασυστήνεται με σεβασμό στο οικοσύστημα της περιοχής, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Με σημαντικά μειωμένες θέσεις ελλιμενισμού (59 αντί 102 που είχε μέχρι σήμερα), η Αstir Marina θα μπορεί να υποδέχεται 46 σκάφη αναψυχής κάτω από σαράντα μέτρα, 5 σκάφη έως σαρανταπέντε μέτρα, 5 σκάφη έως πενήντα μέτρα, 2 έως εξήντα μέτρα, και μόνο 1 σκάφος άνω των εβδομήντα μέτρων. Παράλληλα, με τις υπερσύγχρονες υποδομές της μαρίνας, αναβαθμίζεται η ασφάλεια ελλιμενισμού και θωρακίζεται η ουσιαστική προστασία του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς τα σκάφη από την ώρα της άφιξής τους συνδέονται άμεσα με τις παροχές της μαρίνας ώστε τα απόβλητα να συλλέγονται και να διαχειρίζονται με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο.
Η σύγχρονη οργάνωση της Astir Marina αναβαθμίζει την εμπειρία κατοίκων και επισκεπτών και σε ο,τι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο.
Με απόλυτο σεβασμό στα παραδοσιακά στοιχεία της περιοχής που έχουν διαμορφώσει τη φυσιογνωμία της, διατηρούνται σημαντικά τοπόσημα όπως το κτίριο του Moorings, ενώ η νέα δόμηση περιορίζεται σε μόνο 3.960 τ.μ περίπου, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία επιτρέπει υπερδιπλάσια δόμηση που αγγίζει τα 10.000 τ.μ. Παράλληλα, η φύτευση 318 νέων δέντρων – μεταξύ των οποίων 168 νέα μεγάλα δέντρα τουλάχιστον- ενισχύει κατά πολύ το ισοζύγιο του πρασίνου στην περιοχή.
Παράλληλα, ο σχεδιασμός της νέας Astir Marina βάζει τέλος στην άναρχη στάθμευση και δίνει λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα που δεκαετίες δημιουργεί πρόβλημα στην κυκλοφορία της περιοχής. Οι χώροι οργανωμένης στάθμευσης της μαρίνας θα διαθέτουν 410 θέσεις από τις οποίες οι 140 θα βρίσκονται σε υπόγειο πάρκινγκ, και θα αποσυμφορήσουν την κυκλοφορία στην Οδό Απόλλωνος, η οποία διογκώνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Με την ολοκλήρωσή της η Αstir Marina θα πρωταγωνιστήσει στο Top 3 των μαρίνων με τις υψηλότερες προδιαγραφές στην Ευρώπη, αποτελώντας σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο την περιβαλλοντική υπευθυνότητα όπως αρμόζει στο συνολικό όραμα της Αθηναϊκής Ριβιέρας.