• Business

    Πρόταση ΕΣΑ για τα ενοίκια: Ζητά υποχρεωτική μείωση 40% για έξι μήνες και πλήρη απαλλαγή για όσους κλείνουν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Καφούνης

    Σταύρος Καφούνης, Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών


    Πέντε προτάσεις για την ανακούφιση του εμπορικού κόσμου ετοιμάζεται να καταθέσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), με φόντο την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης οι προτάσεις εστιάζουν στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις, όπως η ρύθμιση των ενοικίων, η επιστρεπτέα προκαταβολή, το μη μισθολογικό κόστος, ο δανεισμός κα. και τονίζει πως θα συμβάλουν να αποτραπούν τα χειρότερα στην αγορά.

    Ειδική μνεία κάνει στα ενοίκια που αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος, λέγοντας πως ο ΕΣΑ θα προτείνει τη μη καταβολή ενοικίου για όσες επιχειρήσεις υποχρεώνονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους και υποχρεωτική μείωση 40% για τις υπόλοιπες για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, για μια αναγκαία κίνηση, η οποία θα βοηθήσει σημαντικά χιλιάδες επιχειρήσεις να επιβιώσουν το επόμενο διάστημα.

    Οι πρόσθετοι αυστηροί περιορισμοί που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας, σημειώνει, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία του εμπορίου, το οποίο όπως λέει υποφέρει εξίσου με τους υπόλοιπους κλάδους παρ’ ότι τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά. Ούτε οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που «τρέχουν» τώρα, επισημαίνει, «δεν φαίνονται ικανές να αναθερμάνουν την κίνηση», η οποία παραμένει υποτονική παρ’ ότι στις βιτρίνες υπάρχουν γενναίες μειώσεις τιμών.

     «Οι καταναλωτές είναι πολύ επιφυλακτικοί μετά την επιβολή των αυστηρών περιορισμών…», υπογραμμίζει για να συμπληρώσει πως η χθεσινή κίνηση σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας ήταν απογοητευτική λόγω και του καθολικού κλεισίματος της εστίασης. Η αγορά πλέον εναποθέτει τις ελπίδες της στην Black Friday, όπου παραδοσιακά παρατηρείται έκρηξη της κατανάλωσης, για να πάρει βαθιές ανάσες. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει γενικό lockdown.

    Η ανακοίνωση του ΕΣΑ έχει αναλυτικά ως εξής:

    «Διασωληνώστε και το εμπόριο τώρα!

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, λόγω της εκρηκτικής συγκυρίας, συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στην κάτωθι τεκμηριωμένη πρόταση, που κρίνεται απαραίτητη, ώστε να διαφυλάξει όχι μόνον τις υγιείς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά το σύνολο της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας:

    -Τροποποίηση της εξαγγελθείσας επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, που έως σήμερα δεν έχει αποδώσει, σε επιδότηση 100.000 υφιστάμενων θέσεων. Έτσι θα επιδοτηθεί πραγματικά η εργασία και θα προλάβει ανεπιθύμητα λουκέτα και απολύσεις.

    -Νομοθετική ρύθμιση για απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων, για επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά, μετά από κρατική εντολή.

    -Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για όλες τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις για τους επόμενους 6 μήνες. Και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να επιδοτούνται αντίστοιχα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Για χρονικό διάστημα ακόμα 6 μηνών, θα πρέπει να ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίων με τα αντίστοιχα κίνητρα που ισχύουν σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση θα πρέπει να έχει διάρκεια προκαθορισμένη και να μην ανακοινώνεται μήνα-μήνα σαν το μαρτύριο της σταγόνας.

    -Έκτακτη έντοκη ρύθμιση 48 δόσεων για όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις, που θα λειτουργήσει ως έμμεση χρηματοδότηση και πρόληψη από την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

    -Διατήρηση της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, με ισχυροποίηση της βαρύτητας του κριτήριου της πτώσης τζίρου.

    -Άμεση δημιουργία του συμφωνηθέντος χορηγικού δανείου με όρους covid 19, που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να το προσφέρουν σε επιχειρήσεις κάθε μορφής, με τζίρο έως 250.000€. Μέσω αυτού του δανείου, θα μπορέσει να δοθεί σχετική λύση και στο θέμα των επιταγών που δεν θα μπορούν να καλυφθούν.

    Επίσης, αποφασίστηκε να σχεδιαστεί μια επικοινωνιακή ενέργεια, που θα προβάλει την απόλυτη υγειονομική ασφάλεια που παρέχει αποδεδειγμένα το σύνολο του ελληνικού εμπορίου, όπως και την αλληλένδετη σχέση μεταξύ όλων των κλάδων της οικονομίας, που καθιστά απαραίτητη την αναλογική στήριξη όλων, όπως του τουρισμού, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, αλλά και εμπορίου που τελευταία φαίνεται σαν να το ξεχνάμε.

    Με τη λήξη του συμβουλίου, ο πρόεδρος Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Το προτεινόμενο μίγμα, λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους πόρους και τις έως σήμερα ληφθείσες σωστές αποφάσεις της κυβέρνησης, εάν εφαρμοσθεί ολοκληρωμένα και έγκαιρα μπορεί να αποτελέσει ένα σωσίβιο διάσωσης χιλιάδων νοικοκύρηδων, που η υγειονομική κρίση έχει εξουθενώσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση κινδυνεύουμε από τσουνάμι «λουκέτων» και απολύσεων».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ