Business

Προχωρά η εξυγίανση της Creta Farms – Εγκρίθηκε από την ΓΣ το σχέδιο αναδιάρθρωσης


Δόθηκε πριν από λίγο από την Γενική Συνέλευση το «πράσινο φως» στο σχέδιο εξυγίανσης της Creta Farms.

Η έγκριση συγκέντρωσε αυξημένη πλειοψηφία άνω του 97% των παριστάμενων μετόχων.

Η παραπάνω εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την αναδιάρθρωση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας και την επιστροφή της στην κανονικότητα.

Προηγουμένως, πρέπει να επικυρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.

Να σημειωθεί πως το σχέδιο εξυγίανσης, στο οποίο κατέληξαν οι τράπεζες και ο νέος επενδυτής περιλαμβάνει «γενναίο κούρεμα» των υποχρεώσεων της εταιρείας, διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και εισφορά φρέσκου χρήματος, εκ μέρους του επενδυτή, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Με την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από την Γενική Συνέλευση ολοκληρώνεται ένας κύκλος στην προσπάθεια διάσωσης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν τα αδέλφια Δομαζάκη (Μάνος και Τάκης Δομαζάκης) αποδέχθηκαν το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών και μάλιστα έδωσαν τα χέρια ενώπιον του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη για να ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Στο μεταξύ, ο νέος επενδυτής συνεχίζει να υποστηρίζει τις ενέργειες της υπηρεσιακής διοίκησης για την επιστροφή της παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγωγή έχει ξεπεράσει τους 200 τόνους σε εβδομαδιαία βάση ενώ παράλληλα αυξάνονται τα σημεία πώλησης που τοποθετούνται τα προϊόντα της εταιρείας. Πρόσφατα, η εταιρεία επέστρεψε και στο κανάλι της HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering) από το οποίο αναγκάστηκε να αποχωρήσει καθώς λόγω των οικονομικών προβλημάτων δεν μπορούσε να προμηθευτεί την αναγκαία ποσότητα πρώτων υλών για να καλύψει τη ζήτηση.

Σχολιάζοντας τις θετικές εξελίξεις ο νέος επενδυτής, Δημήτρης  Βιντζηλαίος της Impala Hellas, ανέφερε σε σχετική δήλωσή του: «Ο χαρακτήρας της Creta Farms δεν θα αλλοιωθεί. Έχουμε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο με σεβασμό στην παράδοση, την ιστορία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της αλλαντοβιομηχανίας, θα καταστήσει την Creta Farms και πάλι ισχυρή».

Η επίσημη ανακοίνωση της Creta Farms: 

«H Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Creta Farms ενέκρινε σήμερα σε ήπιο κλίμα το σχέδιο εξυγίανσης και τη στρατηγική συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Impala Hellas του κ. Δημήτρη Βιντζηλαίου σχεδόν ομόφωνα με ποσοστό 97,92% των παρισταμένων και 84,52% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου. Σημειώνεται  πως ο κ. Μάνος Δομαζάκης, ένας από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, υπερψήφισε την συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί κατάθεση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου της αίτησης για την υπαγωγή της αλλαντοβιομηχανίας στο άρθρο 106 β&δ του πτωχευτικού κώδικα και η δικάσιμος έχει ορισθεί για τις 20 Μαρτίου, ενώ ήδη έχει κατατεθεί σχετική γνωστοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναμένεται η σχετική απόφαση. Παράλληλα, ενδιάμεση χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ, υπογράφηκε μεταξύ της Creta Farms, των πιστωτριών τραπεζών και της Impala Hellas, εξασφαλίζοντας την κανονικότητα στη δραστηριότητα της εταιρείας μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης.

Οι όροι που επιβάλλει το σχέδιο εξυγίανσης θα καταστήσουν την επιχείρηση βιώσιμη και ικανή, πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της Κρήτης. Σύμφωνα με αυτό, η νέα Creta Farms εκτιμάται ότι θα επιτύχει ετήσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων άνω του 10% με στόχο τον τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών της εταιρείας μέσα στην επόμενη δεκαετία (στόχος 130 εκατ. ευρώ).

H είσοδος του στρατηγικού επενδυτή μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης εξασφαλίζει ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι εργαζόμενοι της εταιρείας εντάσσονται σε έναν μεγάλο διεθνή εύρωστο όμιλο – με τζίρο που ανήλθε στα 210 εκατ. ευρώ, EBITDA €22 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 145 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ (Impala Invest, 2019) – και αποκτούν μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια.

Έτσι, τα προϊόντα της Creta Farms επιστρέφουν δυναμικά και με γοργούς ρυθμούς στα ράφια των ελληνικών σουπερμάρκετ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συμφωνίες με όλους τους μεγάλους retailers με σκοπό όλοι οι κωδικοί να επανέλθουν σε όλες τις αλυσίδες και σημεία horeca μέχρι τέλος Ιουνίου».

 

 


ΣΧΟΛΙΑ