• Business

    Πρεμιέρα τη Δευτέρα για τα εποχικά καταστήματα – Τι ακολουθεί – Οι προϋποθέσεις

    • NewsRoom


    Υπό αυστηρούς όρους και μέτρα ανοίγουν αύριο τα καταστήματα εποχικών ειδών, έναν μήνα μετά την επιβολή του lockdown. H αγοραστική κίνηση και φυσικά η τήρηση ή μη των μέτρων θα κρίνουν καταλυτικά το τι μέλλει γεννέσθαι με την άρση των μέτρων εν όψει εορτών.

    Η άρση θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει κλιμακωτά, βήμα-βήμα πλησιάζοντας προς την εορταστική περίοδο, ωστόσο προς το παρόν το άνοιγμα στην εστίαση μοιάζει να είναι μακρινό σενάειο, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ταφαινόμενα συνωστισμού.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έχει αναφέρει πως κάθε νέα ομάδα καταστημάτων θα ανοίγει με απόσταση 3-4 ημερών, ενώ αν παρουσιαστούν φαινόμενα συνωστισμού, όλα τα καταστήματα θα ξανακλείνουν.

    Το ίδιο θα συμβεί και στο λιανεμπόριο όπου η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα γίνει με αυστηρούς όρους, με τα εμπορικά πολυκαταστήματα να ανοίγουν μάλλον στο τέλος, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown.

    Σημειώνεται πως για να μεταβούμε στα εποχικά καταστήματα στέλνουμε τον κωδικό 2, με τον οποίο μπορούμε να μεταβούμε σε ΚΤΕΟ, συνεργείο αυτοκινήτων, καθώς και στα ανοιχτά μαγαζιά, στην παρούσα φάση στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα ψιλικών κτλ. Η μετακίνηση μπορεί να γίνει ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση.

    Η περίοδος λειτουργίας τους θα είναι τις 7 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2021, ενώ ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 π.μ. ως τις 8:30 μ.μ..

    · Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων:

    · Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100.

    · Άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα.

    · Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.

    · Η τήρηση της απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και επίσης,

    · Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.

    Τι αναμένεται να ανοίξει μετά

    Εάν δεν υπάρξει κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων τότε το επόμενο “κύμα” για την άρση θα αφορά

    · καταστήματα παιχνιδιών, μικρά και μεγάλα

    · ανθοπωλεία

    · βιβλιοπωλεία και

    · κομμωτήρια,

    Όπως όλα δείχνουν σε όλη τη διάρκεια των γιορτών θα παραμείνουν κλειστά:

    · Μπαρ

    · κέντρα διασκέδασης

    · πολυχώροι ψυχαγωγίας

    · τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

    · θέατρα

    · σινεμά

    · γκαλερί

    · θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα

    Όπως και να έχει, όλα θα εξαρτηθούν από το επιδημιολογικό φορτίο και πώς θα κυμανθούν τα κρούσματα με το σταδιακό άνοιγμα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα  προειδοποίησε πως «αν ξεχαστούμε και βγούμε χωρίς μέτρα και αρχίζουμε και κάνουμε τραπέζια ο ένας στον άλλον, θα έχουμε τρελά προβλήματα».

    Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Τα Χριστούγεννα διδάσκουν την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη στήριξη μεταξύ μας. Αν αγαπάμε την οικογένειά μας, αν αγαπάμε το συνάνθρωπό μας, αν θέλουμε να είμαστε μια ενωμένη κοινωνία, μια κοινωνία με αλληλεγγύη, πρέπει φέτος να προσέξουμε ο ένας τον άλλον. Δεν πειράζει αν δεν κάνουμε τα κλασικά Χριστούγεννα τα οποία κάναμε άλλα χρόνια. Ζούμε μια πανδημία, μία τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας. Είναι τεράστιο το διακύβευμα».

    Διαβάστε επίσης:

    Κορονοϊός: Τι θα ισχύσει τα Χριστούγεννα για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

    Δερμιτζάκης: Γιατί πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα πριν αρχίσει ο εμβολιασμός

    Βρούτσης: Έτσι θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων



    ΣΧΟΛΙΑ