• Business

    Premier League: Πώς οι ομάδες γλίτωσαν 470 εκατ. λιρών σε φόρους από το 2015

    • NewsRoom
    Premier League

    Premier League


    Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στην Premier League απέφυγαν να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 470 εκατομμύρια λιρών από το 2015, αναφέρει σε έκθεσή της η μη κερδοσκοπική συμβουλευτική εταιρεία  Tax Policy Associates.

    Ειδικότερα, οι σύλλογοι της κορυφαίας κατηγορίας αλλά και των υπόλοιπων κάτω από αυτή απέφυγαν να πληρώσουν φόρους στην HM Revenue and Customs (HMRC) μέσω της κατασκευής τεχνητών συμβολαίων, σύμφωνα με την εταιρεία που ιδρύθηκε από τον πρώην δικηγόρο του Clifford Chance, Dan Neidle.

    Η HMRC επιβεβαίωσε σε δήλωσή της ότι εξετάζει έναν «αριθμό ενεργών υποθέσεων» γύρω από το ζήτημα, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Όπως αναφέρει η έκθεση, «σκοπός ήταν να αποφευχθούν οι φόροι απασχόλησης και ο ΦΠΑ στις μεγάλες προμήθειες που καταβάλλονται σε ποδοσφαιρικούς ατζέντηδες . Στην πραγματικότητα, αυτοί οι ατζέντηδες ενεργούν για παίκτες».

    Η έκθεση του Tax Policy Associates επικεντρώθηκε στη λεγόμενη «διπλή εκπροσώπηση», όπου οι ατζέντηδες των ποδοσφαιριστών πληρώνονται για να ενεργούν τόσο για τον παίκτη όσο και για τον σύλλογο.

    Έτσι ο σύλλογος πληρώνει τις μισές αμοιβές του ατζέντη, όπως είναι η τρέχουσα συνήθης πρακτική, παρόλο που εργάζεται και για λογαριασμό του παίκτη. Εάν ο παίκτης πλήρωνε πλήρως την αμοιβή του ατζέντη του, θα έπρεπε να πληρώσει σημαντικούς φόρους στην HMRC.

    «Ελέγχουμε προσεκτικά τις ρυθμίσεις μεταξύ συλλόγων και εργαζομένων και συνεργαζόμαστε στενά με την ποδοσφαιρική βιομηχανία για να εκπαιδεύσουμε και να αντιμετωπίσουμε τον φορολογικό κίνδυνο», δήλωσε εκπρόσωπος της HMRC σε ένα σχόλιο που εστάλη στο Bloomberg. «Από το 2015, από όλους τους φορολογικούς τομείς της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, έχουμε ανακτήσει 573 εκατομμύρια λίρες που διαφορετικά θα έμεναν απλήρωτα».

    Εκπρόσωπος της Premier League ανέφερε ότι βρίσκεται σε τακτικές συνομιλίες με την HMRC σχετικά με τις αμοιβές των ατζέντηδων και ότι οι σύλλογοι έχουν «πλήρη επίγνωση» των τελευταίων φορολογικών κανόνων σχετικά με τις αμοιβές τους.

    Διαβάστε επίσης

    Γαλλία: Ο Μακρόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου έναντι μιας ενδεχόμενης λειψυδρίας το ερχόμενο καλοκαίρι



    ΣΧΟΛΙΑ